Сергей Станишев: Становището на КСНС бе прието с широко единодушие, което e добре за България

Фев 04, 2014 Новини БСП 0 1085

Становището на КСНС бе прието с широко единодушие, което считам, че е добре за България

Становището на КСНС бе прието с широко единодушие, което считам, че е добре за България. Споразумението е много по-добро от първоначалния вариант. Изведени са много по-ясни приоритети, в сравнение с първоначалния проект, където те са били много повече. Това заяви лидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев след заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента. Той подчерта, че вече са планирани близо 1 млрд. евро за заетост, квалификация, борба с бедността. „За мен, като лидер на БСП, социалната насоченост е много важна, защото ако усилията са насочени само към инфраструктурата, без да се подобрява животът на хората и техните доходи, споразумението не върши достатъчно работа. За първи път има и Оперативни програми, насочени към образование, иновации и наука, като за тях са предвидени 500 млн. лева. Това е много важно, ако искаме да имаме конкурентна икономика и да догонваме ЕС“, подчерта лидерът на БСП. Той посочи, че са планират и 200 млн. евро за здравеопазване, което е в тежък дефицит. „Поради изброените причини, проектът на споразумение е много по-зрял, в сравнение с това, с което разполагаше България към пролетта на миналата година. Според мен е свършена огромна работа, а Комисията има положително отношение към този проект. Нужно е да се продължи в този диалогичен режим, с голяма динамика, да се финализира споразумението, да се уточнят и оперативните програми, и да се започне договарянето за финансовия период, в който се намираме. Това не е въпрос само на добра воля на правителството“, заяви Сергей Станишев. По негово мнение не трябва обаче да се забравя, че и ЕК се намира в предизборна среда. „Поради тази причина правителството трябва да побърза, за да може да финализира споразумението“, посочи лидерът на социалистите.

Сергей Станишев счита, че е налице възможност, редица оперативни програми, по които има много висока степен на одобрение, да започнат да се реализират с договаряне по отделни проекти, още преди финалното споразумение, за да няма забавяне в договарянето.

Няма коалиционно споразумение между ПЕС и АЛДЕ

На въпрос дали е готова листата на БСП за евроизборите, Сергей Станишев обясни, че тя ще бъде определена от НС на БСП. „Само преди няколко дни приключиха конференциите по региони. Няма как подобно важно решение да се вземе за един или два дни. Считам, че трябва процесът на диалог в БСП да се удължи, за да може да се чуе мнението и на коалиционните партньори в цялата листа, да чуем и анализираме номинациите, които имаме към момента, и след това ще вземем решение“, зави той. Сергей Станишев категорично отрече да има  коалиционно споразумение на европейско ниво между ПЕС и АЛДЕ. „Ние сме конкуренти, борим се за различни гласове“, заключи той.