Илияна Йотова: Внушението за голяма корупция у нас идва от сблъсъка на хората с администрацията

Фев 03, 2014 Новини БСП 0 1085

Изложените цифри в доклада за корупция на ЕК у нас едва ли са изненада за някого в страната ни

Изложените цифри в доклада за корупция на ЕК у нас едва ли са изненада за някого в страната ни. За да се справим по-успешно с проблемите, посочени в документа, една от стъпките е да реализираме електронното правителство в България. Това заяви евродепутатът от ПЕС Илияна Йотова в ефира на NEWS7. По думите й внушението за голяма корупция у нас идва от сблъсъка на хората с администрацията, а като друг пример за корупционни практики могат да се посочат и лицензионните режими у нас. „Има изградено усещане, че ако не дадеш подкуп, никой няма да си свърши работа. Неслучайно, една голяма част от доклада е свързана именно с подкупите. Този доклад на ЕК мога да го окачествя като „по-мек”, в сравнение с този, който ние представихме в Европейската комисия. Ние дори предложихме всички онези хора, които са на изборни длъжности като общински съветници, кметове, депутати, ако са замесени в скандали, ако имат присъди за участие в корупция, за злоупотреба с еврофондове, да нямат право да участват в изборни листи”, заяви евродепутатът.

Комисията за отнемане на незаконно имущество и тази за конфликт на интереси не са работещи органи

За първи път ЕК казва, подчерта Илияна Йотова, че Комисията за отнемане на незаконно имущество и тази за конфликт на интереси не са работещи органи. „Ние умеем да създаваме институции, но когато се стигне до тяхната работа и функциониране, сякаш няма резултат. Вижда се обаче, че проблемът с корупцията не е само наш. Докладът за нивото на корупция в целият ЕС показа, че това не е проблем само на България, а корупционните практики се наблюдават в целия евросъюз.

България трябва да се пребори за по-ключов ресор в ЕК, като финанси или икономика

„За предстоящите евроизбори е важно какво ще бъде портфолиото за България, като този път се надявам да успеем да се представим по-добре. През 2018 г. България ще поеме следващото председателство на ЕС. Нямам никакви резерви за това каква е България в ЕС. Разполагаме с чудесни специалисти, с добри политици”, подчерта Илияна Йотова. По нейно мнение този път България трябва да се пребори за по-ключов ресор, като например финанси или икономика. Според нея е много рано да се говори за бъдещия наш еврокомисар, но поясни, че решението ще бъде политическо. Тя коментира, че кандидатурата ще бъде издигната най-рано през октомври. „Нека първо да минат евроизборите, защото е важно каква ще бъде конфигурацията на следващия Европейски парламент”, каза още евродепутатът.