Янаки Стоилов: Ако участниците в АБВ преустановят действията си, въпросът ще бъде приключен

Фев 03, 2014 Новини БСП 0 684

Снемането на политическо доверие означава, че тези хора, които са предприели действията за самостоятелно участие в изборите и които участват в организирането и подкрепата на такава политическа организация, са загубили доверието на партията и не могат да заемат ръководни длъжности в нея за определен период

Снемането на политическо доверие означава, че тези хора, които са предприели действията за самостоятелно участие в изборите и които участват в организирането и подкрепата на такава политическа организация, са загубили доверието на партията и не могат да заемат ръководни длъжности в нея за определен период. Надявам се някои от тях, дори и не от основните инициатори, макар че и за тях това е възможно, да преустановят тези действия и с това би могъл да се изчерпи до тук въпросът. Това заяви в ефира на BTV зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов. Той подчерта, че такива действия по- нататък представляват нарушение на партийните норми на устава и биха довели до прекратяване на тяхното членство. Стоилов обясни, че в устава има две отделни основания за прекратяване на членството - участието на определени хора в друга политическа партия и участие в съставянето на нейни кандидатски листи или при системни нарушения на програмата и устава на партията. Той коментира, че от гледна точка на първото основание дали ще се нарича една организация открито партия или не, те сами са казали, че това е подготовка на създаването на такава. Според него, ако този процес продължи в тази посока в следващите седмици, тогава би имало основание да се стигне до изключване.

БСП е "за" изразяването на различни мнения, но вътре в нея 

"Решението, което беше взето, не трябва да се възприема нито в обществото, нито в партията като сигнал за ограничаване на вътрешнопартийната демокрация и изразяването на различни мнения. Аз винаги съм отстоявал в партията да има възможност за разнообразие на идейни и политически позиции. Въпросът е дали тази дискусия се води вътре в партията, дали е адресирана към нейните членове или се оказва едно действие от вън, което трябва да затрудни нейните действия", каза още той и допълни, че дори в устава е дадена възможност на хора, които не споделят определени решения, да не участват в тяхното изпълнение. Той бе категоричен обаче, че това не означава те да се противопоставят, тръгвайки по друг политически път.

Постигнахме радикална лява промяна

По негово мнение част от въпросите, които се повдигат от АБВ, са задавани много преди тази инициатива в самата партия, а не като опит да я конкурира, да я уязви и волно ли не да обслужва конкурентите и. Стоилов подчерта, че в резултат на много труд в момента БСП стои на позиции, за които се говори от години - за радикална лява промяна, която да доведе до реализацията на политика, която води към демократична и социална България,  макар и практически някои от тях да не са осъществени все още. "Няма как за няколко месеца да бъдат осъществени всички задачи", каза още той. По думите му хората от АБВ, които днес критикуват БСП, че не изпълнява своите ангажименти, са оспорвали най- категорично този нов ляв курс.

Който ще участва в кампанията н а АБВ, трябва да заяви позициите си, за да не подвежда хората

Помолен да коментира решението, че в общинските и районни съвети на БСП, където има членове, които работят за чужда листа, също ще бъдат наказани, Стоилов обясни, че става въпрос за хора, които имат право на политическо самоопределение. "Ако те решат да работят за друга политическа организация, това трябва да бъде констатирано от организациите, където се намират", заяви той. По думите му решението може да бъде взето от организациите, където те участват или от съответните партийни органи на по-високо ниво. "Бих оценил жеста на тези хора, ако те кажат "Да, ние извървяхме един път, успяхме да разтревожим партията, но не искаме да попречим на БСП да спечели следващите европейски избори и оставаме част от БСП и всички наши различия ще ги заявяваме вътре", категоричен бе Стоилов и допълни, че ако те търсят друго политически бъдеще, много по-почтено е да се каже, че няма да експлоатират средата на БСП и да подвеждат хората.

БСП прие програма на предизборна платформа за евроизборите

"Говоренето за решението на Националния съвет на БСП се съсредоточи върху решението за участниците в АБВ и без особено внимание от обществеността останаха другите важни решения, които взехме: приемането на предизборна платформа за европейските избори и националните задачи, които трябва да решава в кампанията и чрез участието си в ЕП", заяви Стоилов. Като основни ангажименти той подчерта - максимално оползотворяване на средствата от Европейската младежка гаранция, начинът на субсидиране на българското земеделие, отстояване на големите енергийни проекти АЕЦ "Белене", АЕЦ "Козлодуй" и Южен поток, използване на европейската солидарност за решаване на въпроса с бежанците. "Ние вече предлагаме конкретни ангажименти към българските граждани и сме много по-напред в този процес", категоричен бе той.

Въпросите за Изборните правила могат да се решат и без референдум

Помолен да коментира предложението на президента за референдум, Стоилов отговори, че ако се търси провеждането на референдум по време на европейските избори, то той би трябвало да е по европейска тема, а не да отклонява вниманието в друга посока. "Някои искат да търсят политическа консолидация не чрез предстоящите задачи, които стоят на европейските избори, а по друг начин", каза още той.

По думите му не е късно ако се смята, че трябва да се отиде към друга избирателна система, да се кажем, че половината от депутатите ще бъдат избирани мажоритарно, но това може да се реши и в настоящия изборен кодекс. "Ако се стигне до такъв извод е по-добре парламентът да го постави за обсъждане във връзка с приемането на ИК, а не да го отлага", поясни той. По думите му една от целите на така повдигнатите въпроси за референдум е да не се приемат новите изборни правила. Той подчерта, че предложението за задължително гласуване противоречи на Конституцията и е недопустимо, а електронното гласуване поставя под въпрос достоверността на вота.