Георги Пирински: Решението на НС на БСП е премерен акт, който отразява единодушното мнение в цялата партия

Фев 03, 2014 Новини БСП 0 1182

Понятия като присъди и наказания, според мен са най-малкото недоразумение, каза Георги Пирински, зам

Понятия като присъди и наказания, според мен са най-малкото недоразумение, каза Георги Пирински, зам.-председател на БСП пред БНТ относно решението на НС на БСП в събота. „Става дума за прилагането на една мярка, която снема доверието от довчера водещи личности в БСП. Това е доверието на десетките хиляди членове на партията и симпатизанти, които са инвестирали в тези хора, че те могат да направят тази промяна в страната и в техния живот, която очакват. Тези хора сега виждат едно поведение, което е непонятно за тях”, поясни Пирински. Той продължи, че става въпрос за един премерен акт на националния съвет на БСП, който отразява почти единодушното мнение в цялата партия. „От това решение следва, че тези хора не могат да останат в Националния съвет, областни, общински и районни  съвети на партията и не могат да се кандидатират за ръководни постове от името на социалистическата партия. Според мен това е точната преценка за драстично нарушен морал”, каза Георги Пирински. Според него същественото в тази мярка, предприета от Националния съвет на БСП, е, че отпада всякакво двусмислие за това дали активистите на партията могат да се занимават с паралелни дейности за други политически движения или партии.´’ Снемането на доверието много ясно показва това на всеки активист на партията”, категоричен бе той. Според Пирински, заявената от АБВ подкрепа за правителството не съответства на техните действия: „И сега, когато има едно правителство с ясна програма за стабилизиране и развитие и на държавата, и на икономиката и на обществото, те вместо да се ангажират със стабилизирането на тази тенденция, включително и с една победа на европейските избори, се прави една стъпка в противоположната посока", каза още той и продължи, че въпросът с АБВ е до голяма степен  отминал етап за него.

Трябва да преодолеем острия срив на доверието на гражданите към партиите и институциите

Пирински посочи, че голямото предизвикателство за всички партии, не само за БСП, е да се преодолее острия срив на доверието на гражданите към партиите и институциите. „Това се констатира от всички. В този вакуум на доверие сега нахлуват поредните нови партии „спасители”. Това е едно предизвикателство към всяка една от по-старите партии. Но ние не бягаме от това съревнование. Трябва ясно, активно и недвусмислено да заявим какъв е изборът пред всеки гражданин, пред страната”, каза той. Като възможен изход Георги Пирински посочи мисъл  от последната стихосбирка на Валери Петров, а именно, че изходът от катастрофата е в нас, но да  се  търси този изход само на терена на етиката е малко нестабилно и трябва да извикаме на помощ здравия разум, а не да се водим по поредната еуфория.

ГЕРБ е наш основен опонент

„Това, което през последните години сме се стремили да покажем, е, че основният опонент на БСП е именно ГЕРБ”, посочи зам. председателят на БСП. „Не толкова като отделни личности, ако начин на поведение в политиката и на управление на държавата. Той посочи, че последните събития с флашки и тефтерчета отразяват само най-горния слой на цялата недопустима манипулация с властта, която ГЕРБ извърши”, каза Пирински.

Въпросите на президента за референдум са силно спорни

Въпросите на президента за референдум не са достатъчно ясни, каза Пирински в отговор на въпрос и попита: „Какво означава част от депутатите да бъдат избирани мажоритарно?”. Той посочи, че сме имали мажоритарно избрани кандидати в миналия парламент, но това не е дало абсолютно нищо. Според него този въпрос е малко отворен, както и  въпросите за задължителното и електронното гласуване са силно спорни.

Листата, която ще представим, трябва максимално да „говори” на хората

Относно предстоящия конгрес на БСП, Георги Пирински обясни, че на него ще бъде утвърдена платформата на БСП за предстоящите избори и ще бъде приета и резолюция за националното значение на тези избори. Той изрази и притеснение от факта, че повечето от българите не са наясно с дейността на нашите евродепутати и призова медиите за повече ангажираност по темата. "Не трябва самоцелно да избързваме с представянето на листата от кандидати за евродепутати на БСП", каза Пирински. По думите му става въпрос за това да се състави една листа, която максимално да „говори” на хората, да показва за какво се застава пред избирателя и разбира се с кого. "Политическата същността на партията и на нейната платформа трябва да бъде ясно идентифицирана в листата”, категоричен бе той.