Корнелия Нинова: Националният съвет на БСП определи действията на АБВ като политическа грешка

Фев 03, 2014 Новини БСП 0 1042

Имаше категорична оценка, че това, което правят колегите от АБВ,е политическа грешка, че е удар срещу БСП и волно или не работи срещу партията

Имаше категорична оценка, че това, което правят колегите от АБВ,е политическа грешка, че е удар срещу БСП и волно или не работи срещу партията. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя обясни, че на НС на БСП не е имало страх и предварителното внушение, че това е някакъв страшен съд е било преувеличено. По думите и е имало тревога, изразена от структурите на БСП в страната от случващото се, но и проявено достойнство от страна на Росица Янакиева, която единствена е дошла да каже своето мнение и мотиви. Нинова подчерта, че е имало и голяма решителност партията да се стегне, за да е първа политическа сила. На въпрос кога е трябвало АБВ да спре, за да не се стигне до тук, отговори, че може би този момент е бил след конгреса, на който Първанов се е оттеглил. 

БСП спазва предизборните си обещания

По думите и единственият смислен въпрос, който трябва да се дискутира, е несъгласието с оценката на членовете на АБВ, че БСП не си изпълнява предизборните обещания. "Категорично не съм съгласна с това. Фактите показват, че ги изпълняваме", заяви тя. Тя подчерта, че поетите ангажименти към плоския данък са три: минималната работна заплата да не се облага, което вече е факт; хората с доходи до 4500 лв. да плащат 10% данък, което вече е факт; хората с доходи над 4500 лв. да плащат 20% данък - все още неизпълнено. "Две от трите обещания са изпълнени в наистина тежки разговори с ДПС, които имат различно мнение", каза още зам.-председателят на ПГ на КБ. Тя подчерта, че 90% от предизборните обещания в социалната сфера са изпълнени и само 2 не са: третото условие по плоския данък и  въвеждането на предсрочно пенсиониране при недостиг на 2 години стаж или възраст. "Имаме още работа. До края на мандата трябва да има 250 хил. нови работни места и минималната работна заплата да стане 450 лв. 2014г. тя трябваше да стане 340 лв. и тя стана. Трябва да продължи да се увеличава и до края на мандата, за да достигне 450 лв", поясни Нинова.

 

За третото тримесечие на 2013 г. има 60 хил. нови работни места

 

Тя обясни, че има данни към третото тримесечие за около 60 хил. нови работни места. "В същото време регистрирането на безработни в бюрото по труда се е увеличило. Хора, които до сега не са били заинтересовани, били са демотивирани и изобщо не са били на борсата, са се регистрирали най-вече заради програмата за младежка заетост. "Забелязваме, че млади хора се регистрират в бюрата по труда, защото условие да получиш първо работно място е да си регистриран на борсата и те започнаха да се регистрират", обясни председателят на социалната комисия.

БСП категорично стои зад проекта АЕЦ "Белене"

На въпрос за обещанието за АЕЦ "Белене", Нинова отговори, че БСП категорично не се е отказала от него. Тя обясни, че има два аргумента, защо то не се случва веднага - наличието на арбитраж, а докато има съдебно дело по един спор трябва да се изчака решението; липсата на инвеститор. "Инвеститорът беше изгонен от ГЕРБ и сега няма такъв", каза още тя. По думите и инвеститорът, представен от Румен Петков, е съшият предложен от Делян Добрев в парламента и е бил отхвърлен от ГЕРБ. "Един и същи инвеститор го отхвърляш, когато си в управление и след това казваш, че си съгласен с него. Това е непоследователност и манипулация от страна на Борисов", категорична бе Нинова.

Няма опасност бюджетът да бъде провален

Помолена да коментира обвиненията на ГЕРБ за увеличаване на бюджетния дефицит, заради което ще се теглят заеми, Нинова отговори: "Когато Борисов говори за финанси се раждат вицове, но толкова си може. По-тревожно е, че Менда Стоянова и Владислав Горанов, които разбират за какво става дума му пригласят". Тя обясни че параметрите за финансова стабилност на една държава са: дълг, дефицит, БВП. "Дългът, който е заложен по Закона за бюджета, приет от НС с участието на ГЕРБ за 2013 г. е 14,6  млрд., а постигнатият е 14,1 млрд. - по-нисък от заложеният. Дефицитът, заложен в бюджета, е 2%, а постигнатият в края на годината е 1,8%", поясни тя. Тя допълни, че общото неизпълнение на приходите за 2013г. наистина е около 200 млн, но  подчерта обаче, че във втората половина на годината са се събрали 520 млн. лв. в повече. "Това правителство стегна агенциите и събра повече приходи, разплати се с бизнеса, бизнесът връща данъци. Ако в първата половина на годината колегите от ГЕРБ бяха събрали толкова в повече, нямаше да има липса на 200 млн. приходи, несъбрани накрая", заяви Нинова. Тя подчерта, че няма опасност за бюджета и той няма да бъде провален, но това не противоречи на думите на премиера, че двете агенции трябва да работят още по-добре.

 

Няма да подкрепим предложението на президента за референдум

На въпрос дали БСП ще подкрепи предложението на президента за референдум, тя отговори, че този етап това няма как да стане, защото част от въпросите и темите, които задава противоречат на Конституцията. Като пример тя даде задължителното гласуване и подчерта, че в нея е записано право, а не задължение на гражданите на упражняват правото си на глас и това означава, че трябва да се промени Конституцията. На въпрос за електронното гласуване Нинова отговори, че то също крие рискове и не сме готови за това. "Имаше такова предложение и то беше гласувано, но то крие много рискове от злоупотреби и манипулации", заключи Корнелия Нинова.