Явор Гечев: Тежко е, когато собствената ти партия свали политическото си доверие от теб

Фев 02, 2014 Новини БСП 0 1210

Тежко е, когато собствената ти партия свали политическото си доверие от теб

Тежко е, когато собствената ти партия свали политическото си доверие от теб. Това каза Явор Гечев, председател на Младежкото обединение в БСП и член на ИБ на БСП, пред БНР, по повод решението на Националния съвет на БСП, за свалянето на политическо доверие от хората, свързани с АВБ. „Това решение очерта границите на търпимост в партията”, продължи той. „Ние начертахме ясно границата на допустимите и недопустимите неща. Който иска да напуска при тези условия, а който иска - остава. Това пише в устава на БСП. Ако някой преосмисли поведението си, няма проблеми да остане в БСП. Вратата е винаги отворена за хора, които изповядват социалистически идеи и които могат да допринесат за правенето на политика, която да помага за подобряването на живота на хората”, каза Явор Гечев. Той поясни, че не е възможно да участваш в други политически формати, да правиш паралелна и конкурентна листа за избори и да останеш в БСП. „В БСП никога няма две листи, листата е една. Просто другото не е БСП”, каза още той. Гечев заяви, че трябва да се спазват принципите в политиката. „Нещата се правят на основата на политическия дебат, не по медиите, особено когато става въпрос за вътрешно партийни теми. Едва ли Георги Първанов има проблем да разговаря с когото и да било от ръководството на БСП. Това, че той не е пожелал разговори е друг въпрос”, продължи той.

Разцепление в БСП няма

„Разцепление в БСП няма”, категоричен бе Явор Гечев. Според него, проблемът е по-скоро заради създадения медиен шум и гласуването на вчерашното заседание на Националния съвет ясно е показало това. Той продължи, че партията е сложен организъм и не обича хората, които се издигат чрез нея, а в последствие използват това за лични цели. Това не се посреща добре. „Гласовете, които се чуха от проведените досега конференции, бяха за изключване, но ние оставихме вратата отворена, ако някой иска да си ходи, да си ходи”, категоричен бе Гечев. Той не скри разочарованието и обидата от действията на Ивайло Калфин. „Калфин има този имидж, защото се ползваше с цялата подкрепа на партията. Аз съм работил за този имидж и се чувствам дълбоко обиден от поведението му. Не съм очаквал такова нещо нито от Първанов, нито от Калфин”, каза той.

Правителството върви в правилна посока

Гечев сравни политическата платформа на БСП за изборите и работата на правителството и според него нещата, които се правят в управлението, се припокриват с нея и по отношение на социалната политика, и по отношение на цената на тока и ред други неща. „Но не може всичко да се изпълни за една година. Програмата на правителството е за период от четири години. Така, както работи това правителството, тази програма ще бъде спазена в огромната си част. Ние вървим в правилна посока”, заключи Явор Гечев.