Сергей Станишев: Решението на НС на БСП отрази мнението на хората в партията

Фев 01, 2014 Новини БСП 0 1292

Работехме за единна листа на левицата и това, което се случи с АБВ зад гърба на партията обслужва нашия политически опонент и затруднява нашата политическа задача, която си поставихме

Работехме за единна листа на левицата и това, което се случи с АБВ зад гърба на партията обслужва нашия политически опонент и затруднява нашата политическа задача, която си поставихме. Няма да постигнат този резултат, който очакват - в това съм убеден, но пречат на нас. Неслучайно Борисов толкова се радва на АБВ. Това заяви след заседание на НС на БСП пред журналисти лидерът на партията Сергей Станишев по повод на приетото решение от партийния орган да бъде свалено политическото доверие и да се отнемат правата за заемане на партийни длъжности, членство на ръководни органи на партията и право да се кандидатират за такива в срок от една година на: Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев, Георги Първанов, Дилян Енкин, Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, Росица Янакиева, Румен Петков, Светлин Николов, Трифон Митев. „Както аз така и други членове на НС казахме, че имаме мисия, която не сме изпълнили тук, в България, основен наш политически ангажимент преди изборите, който даде мотив на много хора,  извън БСП, да гласуват за нашите листи - да не допуснем повторение на управлението на ГЕРБ още един мандат. В най-добрия случай този ангажимент е изпълнен частично.  Да, ние успяхме да не допуснем ГЕРБ да формира правителство след изборите и това само по себе си е огромен резултат, но също така в страната още витае страхът, че може и да се върнат”, каза още Станишев. Според него европейските избори са натоварени с контекст и смисъл по-голям отколкото чистата бройка - кой колко депутати ще вкара. „Затова смятах за мое задължение като лидер на БСП преди два дни да направя обръщение към членове на БСП, които застават зад тази нова политическа формация. Ние много добре помним 2007 г. - европейските избори, в които БСП, КБ се явихме в три листи. В резултат от това 60 хил. леви и лявоцентристки гласа бяха разпалени и преразпределени и ГЕРБ бяха с 5 хил. гласа повече от БСП и първа политическа сила и да проглушат цяла България и целия свят с този свой успех”, обясни лидерът на БСП.

Свалянето на политическо доверие е морално по-тежко от прекратяване на членството

По повод самото решение Станишев коментира, че в НС на БСП и в партията са се чули различни  мнения за това каква степен на оценка на политическо, партийно въздействие да се приложи към тези членове на БСП, като инициатори, организатори на тази инициатива.  „Имаме формалните основания да отидем и по-далеч и да констатираме прекратяване на членство в БСП. Националният съвет на партията обаче е длъжен най-вече да отрази мнението и оценката на партията. Бяха проведени почти 300 конференции и огромна част от тях имат политически декларации с ясна и политическа, и морална оценка на това, което се случва и отхвърляйки това, което се прави. По това в партията няма спор и ние сме длъжни да изразим тяхната воля и чрез решението на НС”, обясни Станишев. "Тази мярка за въздействие и оценка, която изглежда може би по-мека, неслучайно в устава е записана на основата  на морални критерии. Много от хората споделиха, че това е по-тежка морална оценка – снемането на политическо доверие от констатиране на едно прекратяване на членство. В устава мнозинството, което е необходимо за вземане на това решение, е по-голямо, отколкото за прекратяване на членството", каза още лидерът на БСП..

И един да преосмисли участието си в АБВ е важно за нас

По думите му достатъчно ясно и показателно е било гласуването на Националния съвет – 125 члена са подкрепили това решение, 3 са били против, 2 - въздържали се. Той допълни, че и един от тези хора да размисли и да преоцени тези действия, последиците от тях - това е важно за БСП. „Всеки човек има значение. Не взимаме това решение с лека ръка. Тези внушения, които прозвучаха в последните дни "сталинизъм", "инквизиция",  нямат нищо общо с духа на дискусията, която се проведе долу. БСП не е наказателен взвод, в това число и Националният съвет”, категоричен бе Станишев. Той подчерта, че дори в едно от изказванията на членовете е било посочено, че единственият човек, който е имал смелост да се появи пред своите колеги и пред НС, е била кметицата на Перник - Росица Янакиева. „Тя показа много повече характер от много други, защото аз призовах всички да дойдат и да споделят своите виждания. И днес не виждам в това, което се говори от представителите на АБВ, непреодолими политически различия. Това означава, че целите са някакви други, различни от това, което се декларира”, каза още Станишев.

Нямам амбиция да бъда еврокомисар

Помолен да коментира казаното от премиера Орешарски, че за еврокомисар ще се търси надпартийна личност, Станишев посочи, че това опровергава спекулациите, според които едва ли не единственият мотив това правителство да бъде подкрепяно от БСП, е да се гарантира на Сергей Станишев да бъде следващ еврокомисар. „Мисля, че много ясно съм заявявал, че не това е моята политическа амбиция. Моята амбиция и отговорност е да дадем възможност това правителство да реализира своята програма, която в огромната си част се основава на предизборната програма на БСП и второ – да дадем нашия принос на европейското социалистическо семейство за резултат, който ще позволи да променим посоката на Европа”, заяви лидерът на социалистите. „Не харесваме начина, по който Европа функционира през последните 5 години. Не приемаме България да стане изкупителна жертва за всички проблеми на ЕС. Ще работим и ще направим така, че България да бъде достоен член на ЕС”, категоричен бе Станишев. Той допълни, че кандидатурата за европейски комисар ще се решава след изборите, на основата на резултатите и търсенето на личност, която може да се ползва с доверието на бъдещия президент на ЕК и да получи най-добър ресор.

Относно листата на БСП за европейските избори Станишев обясни, че току-що са приключили конференциите. „Няма как да не помислим внимателно, да видим решенията и номинациите. Мога да ви уверя, че листата ще бъде силна политически, с ясна идентификация на БСП, но наред с това, ние винаги сме били много отворена партия, стремейки се да представляваме лявото в България, да търсим хората, които най-добре да отстояват тази платформа, която ще разгледаме”, завърши Станишев.