Румен Гечев: Таксата за предсрочно погасяване на ипотечен кредит ще е 1% и само за първата година

Янр 31, 2014 Новини БСП 0 795

Внесеният вчера проектозакон за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит е плод на седеммесечен усилен труд

Внесеният вчера проектозакон за изменение и допълнение на Закона за потребителския кредит е плод на седеммесечен усилен труд. В него са направени съществени подобрения, които са в две основни посоки - хармонизация с европейските директиви и засилване на конкуренцията. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и зам. - председател на Комисията по икономическа политика и туризъм Румен Гечев. Депутатът обясни, че сред основните промени са събирането на такса предсрочно погасяване на ипотечен кредит да става само за първата година. Той поясни, че "наказателна" лихва в момента е около 5%, а след промените ще е около 1% и банките ще се конкурират и може дори бъде и по-ниска. "Това е нашето предложение и аз съм сигурен, че то ще бъде прието в НС", заяви Гечев. По думите му, ако човек е плащал 12 месеца своя ипотечен кредит, той е абсолютно свободен да рефинансирате своят кредит от друга банка, ако лихвата е по-ниска по новите правила.

Променливата част на лихвите ще се определя от пазара, а не от банките

Народният представител обясни, че това няма да оскъпи лихвите, тъй като второто важно нещо, което касае всички потребителски кредити, в това число и ипотечните, е формирането на плаващи лихви. Той коментира, че когато човек отива и подписва договор с банка, има избор дали лихвата да бъде фиксирана или плаваща. "Това не касае фиксираната, тя е въпрос на договорки между банката и клиентите. Плаващата лихва има две части - променлива част, която вече ще се определя от чисто пазарни условия, а не от управителния съвет на банката", категоричен бе Гечев. Той коментира, че тя ще зависи от пазарните индекси - LIBOR на лондонската борса, EURIBOR в еврозоната, СОФИБОР в България или комбинация от тях. "Даваме възможност да се включи и показател, който се публикува само от БНБ и НСИ, каквито показатели включват банки в Европа, както и инфлацията", каза още той. На въпрос дали това ще доведе до намаляване на лихвените проценти, Гечев отговори, че това е възможно, но подчерта, че повишаването или намаляването им ще зависи от промяната в пазарните условия.

Банките няма да могат едностранно да променят лихвата на клиентите си

Според Гечев третото направление на промените е да има прозрачност и пълна информираност и на двете страни. "Банките няма да могат едностранно да променят лихвата и клиентите да научават това постфактум. Вече няма да има малки буквички в договорите, всички ще бъдат еднакви", подчерта зам.-председателят на икономическата комисия. Той обясни, че в хода на тези трудни преговори и хармонизацията на нашето законодателство основна цел е била балансирането на интересите и на двете страни. "Не сме срещу банковата система, защото тя е наша и е част о българската икономика и там са нашите пари", категоричен бе народният представител. По негово мнение балансът на интереси между кредитодатели и кредитополучатели е постигнат. Помолен да комнетира реакцията на банките на тази промени, той обясни, че първоначално разговорите с представителите на банките били трудни, но те са ги приели с разбиране, тъй като това е свързано с европейската директива.

Гражданите ще избират между две възможности за ипотечен кредит

Той обясни че в проектозакона, чийто вносител е и той, банките се задължават да предложат възможност на кредитополучателите на ипотечен кредит да изберат между две възможности - с висока или ниска лихва. Той обясни, че при едната, когато човек подписва договор с банката за ипотечен кредит  и избере висока лихва, започва да изплаща и  след години изпадне в несъстоятелност и не може да плаща, банката взима жилището му, но няма да плаща повече задължение към банката. Като втори вариант Гечев посочи този, в който човек избере по-малка лихва, но при невъзможност да плаща се взима жилището и той продължава да изплаща разликата от цената, на която банката го е продала. "Банката ще трябва да изчисли по-високата лихва и да я предложи на клиента и когато той отиде да сключи договор, ще може да предпочете или по-ниска лихва, но поемайки риска или да плаща по-висока лихва, но ще бъдат защитен", поясни депутатът. По думите му тези два варианта са в пълна хармония с последната директива на ЕС за усъвършенстване на банковото законодателство, касаещо потребителския кредит.

Според Гечев, в повече страни досега ипотечният се третира извън закона за потребителския кредит. "Сега ние разширяваме действието на потребителския кредит, следвайки тези директиви, включвайки ипотечния кредит в потребителския. От тази гледна точка ние даваме по-голям пазарен избор и на двете страни", подчерта депутатът. Той подчерта, че вчера е обявено от българското правителство, че то ще внесе и закон за фалит на физическите лица. Гечев обясни, че той най-вероятно ще бъде предложен лятото на 2014г.

Лицензионен режим и 5 млн. лв. личен капитал за регистриране на фирма за бързи кредити

На въпрос ще има ли таван за бързите кредити, депутатът отговори, че това е възможен вариант, защото в ЕС има и двете практики. Той обясни, че има страни, които имат таван на лихвите и той е в два варианта - лихвата да бъде в пъти по-висока от пазарната или в проценти. "В повечето страни от ЕС няма таван. Ако има такъв за България, което е възможно, той трябва да е в пъти", коментира Гечев.

По думите му това, което със сигурност ще се направи, е да се реши в пленарна зала първо смяната на режима на регистрацията на фирмите, които предлагат бързи кредити с режим на лицензиране, както е при банките. "Той предполага и второто изискване. Сега, за да се лицензира банка, трябва да се покаже, че има сметка със собствени средства в размер на 10 млн. лв. Фирмите за бърз кредит ще бъдат с 5 млн. лв. задължителен собствен капитал. С тези две изисквания ние изчистваме бизнеса от случайни играчи и спекуланти и остават сериозните фирми", категоричен бе народният представител. Според него, когато няма таван на лихвата, но има контрол над фирмите, които дават кредит от гледна точка на собствен капитал и лицензиране, може да се контролират злоупотребите. Той допълни, че дори и да има таван това няма да спре издевателствата, защото може да има и такива извън закона.  "Ще има строг контрол, лицензиране, регулиране на фирмите, даващи бързи кредити", заключи Румен Гечев.