Мая Манолова: Президентът злоупотребява с най-демократичния инструмент на гражданското общество - референдума

Янр 31, 2014 Новини БСП 0 919

Исканията на президента са откровена злоупотреба с най-демократичния инструмент, с който разполагат гражданите – референдума

Исканията на президента са откровена злоупотреба с най-демократичния инструмент, с който разполагат гражданите – референдума. Това  заяви в ефира на BTV зам.-председателят на НС и председател на Временна комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова. Тя продължи, че това е откровен политически лобизъм в интерес на определени политически сили. „Вместо президентът да намери своето място като обединител на нацията, той търси нови точки за разделение”, каза тя. Според нея, две от исканията са противоконституционни, а именно задължителното гласуване и електронното гласуване. Още повече, че тези искания са достатъчно неясни и не са точно формулирани. Тя продължи, че тези предложения  по никакъв начин не спомагат за решаване на проблемите с купуването на гласове, контролирания вот и фалшифицирането на бюлетини и всякакви сравнения с Естония и други държави са неуместни. Според нея у нас електронното гласуване ще улесни контролирания вот и покупко-продажбата на гласове: „В една бедна България, в която безработицата е проблем, работодателят има механизмите да контролира вота на своите работници и служители. Така ние го улесняваме. Едно е да дадеш пари или да отправиш заплаха на някой, който отива да гласува в тъмната стаичка, съвършено друго е този човек пред теб да бъде принуден да упражни правото си на глас.” Тя даде пример с Германия, където Конституционният съд на страната е отменил електронното гласуване със същите мотиви, а именно,  че не може да се гарантира тайната на вота.

По думите и, ако президентът Плевнелиев е имал сериозни намерения да участва в дебата по новото изборно законодателство, той е можел да се включи през изтеклите 7 месеца, докато е бил дискутиран Изборният кодекс. „Той пропусна този дебат, който се случи в обществото и продължи седем месеца. Сега, когато кодексът е в парламентарна зала между първо и второ четене, той се сети, че трябва да предизвика публичен дебат”, каза още Манолова. Тя продължи, че е невъзможно да се избегне внушението, че това обслужва партията, която го издигна за президент. Манолова допълни, че ГЕРБ преди десет дни са обявили тезите си за  задължително, електронно гласуване и мажоритарно гласуване за 31 кандидата. „Десет минути след обръщението на президента снощи, вече имаше разпространена позиция на ГЕРБ до всички медии”, подчерта тя.

„Ние ще действаме съобразно закона, парламентарния правилник и българската Конституция, ще разгледаме в съответната парламентарна комисия искането на президента. Освен това, аз ще организирам дебат с гражданското общество и неправителствените организации, за да кажат какво мислят по предложенията. Още веднъж да повторим този дебат, в който президента отсъстваше”, каза Манолова. Според нея, ако имаш такива идеи, каквито предлага държавният глава, най-малкото, което може да се направи, е да събере неправителствения сектор и да се попита какво мисли той. „Или да попиташ своя вицепрезидент какво мисли. Още повече, че госпожа Попова изрази опасения относно съобразността с Конституцията на зададените въпроси. Това е достатъчно притеснително”, посочи Манолова. Тя продължи, че е сигурна за това, че юридическият екип на президента го е предупредил за възможните последствия. „Ако той не е взел предвид мнението на този екип, тогава е слушал само политическите аргументи на партията, която го излъчи”, категорична бе тя.