Изявление на Сергей Станишев, председател на НС на БСП

Янр 30, 2014 Новини БСП 0 1421

Намираме се в навечерието на европейските избори, които ще се проведат през май тази година и в навечерието на най-големия форум на БСП

Намираме се в навечерието на европейските избори, които ще се проведат през май тази година и в навечерието на най-големия форум на БСП. Настоящият конгрес на БСП трябва да начертае както политиката на европейско и национално ниво на нашата партия, така и пътя на спечелване на европейските избори. Тези избори имат голямо значение както за Европа, така и за България. За Европа - защото ние, европейските социалисти, имаме амбицията да обърнем посоката на развитие на ЕС, да го направим социален, демократичен, открит за проблемите на гражданите, даващ перспектива за по-добро бъдеще. За България - защото всички разбираме значението на тези избори както за достойното представяне на страната ни в ЕС, така и за вътрешнополитическата ситуация.

През май 2013г. БСП и КБ спечелихме немалко доверие от българските граждани. Не само от членове и симпатизанти на левицата, а и от много други хора. Наред с нашите икономически, социални, граждански ангажименти, водещ беше ангажиментът, който е национален – да не допуснем ГЕРБ да се върне във властта и да повтори още един мандат тези безобразия, от които цялата ни страна се измори. Само така можем да възстановим държавността, социалната справедливост, спазването на правилата, нормалния диалог и икономическото развитие. Този ангажимент на БСП пред нашите избиратели, пред цялото българско общество, е изпълнен в най-добрия случай частично. И днес в България витае страхът, който се изразява в един въпрос - какво ще се случи? Именно това натоварва европейските избори и с национална кауза – защитата на свободата, демокрацията, социалната държава, нормалността. Тази отговорност на БСП и на КБ много ясно се осъзнава и отстоява и на всички конференции на нашата партия, които минаха през последния месец, и от всички наши коалиционни партньори в КБ. Над 280 конференции на БСП, в които участваха близо 20 000 души социалисти, активът на партията, хората, които носят на гърба си всички избори, ясно и категорично заявиха своята воля да изпълним нашите обещания и да продължим нашата мисия пред държавата и пред хората.

Последните дни, както знаете, бяха трудни за БСП и за всеки социалист. Казаха се тежки думи. Партията е настръхнала от емоция. Всеки социалист се пита защо ни трябва това сега. Всички разбират значението на единството и тежестта и ролята на всеки един  глас за общия успех на тази национална кауза, с която е натоварена БСП. Огромното мнозинство осъзнават, че формирането на европейска листа, извън БСП и КБ, не може да доведе до разширяване нито на БСП, нито в Европейския парламент. Обективно тя обслужва само нашия политически опонент, който злорадства и в България, и в Европа. Единни, ние категорично побеждаваме на предстоящите избори.  Затова ясно говорят всички социологически проучвания. Тежка заблуда е всяка друга теза и всяко друго действие. Днес искам да се обърна към всички, които започнаха това. Никой и нищо не може да бъде над БСП и България. Заслужава си да загърбим и личните пристрастия, и политическата си амбиция. Внимателно слушах тезите, които отстояват инициаторите на това разделение. Не чух нито един аргумент, който да прави различията ни непреодолими, в името на националния интерес и в името на каузата на левицата. Няма думи, които да тежат повече от надеждите и съдбата на българската левица, на хората, които вярват в нея и от които ще търсим подкрепа. Смятам, убедено, че единна листа на левицата е възможна и е правилното действие. Понякога разговорът е най-трудното действие. И всеки, който смята себе си за отговорен политик, го дължи на хората от нашата партия, на своите другари и колеги, не чрез медиите, а на форумите на БСП. Мястото на този разговор е в партията, преди всичко на предстоящото заседание на НС на БСП.