Мая Манолова: Кодексът „Фидосова” трябва да остане в историята

Има ли някой, който да не мисли, че кодексът “Фидосова” трябва да остане в историята и да не помни как преминаха последните избори - опашките пред изборните секции, хаосът, депутатите, които разнасяха чувалите с бюлетини, десетките хиляди български граждани, които не бяха допуснати да гласуват, макар че отговаряха на законовите изисквания, прозрачните бюлетини, недействителните гласове

Има ли някой, който да не мисли, че кодексът “Фидосова” трябва да остане в историята и да не помни как преминаха последните избори - опашките пред изборните секции, хаосът, депутатите, които разнасяха чувалите с бюлетини, десетките хиляди български граждани, които не бяха допуснати да гласуват, макар че отговаряха на законовите изисквания, прозрачните бюлетини, недействителните гласове. Хората искат нов кодекс и той е необходим, за да се осигурят честни и демократични избори. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на НС и председател на Временната комисията за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова. Тя припомни, че едно от исканията на хората, които са излезли на улицата през февруари и през лятото, са на първо място за сметките за ток и след това – за нови изборни правила. "За оценката на тези избори, които се провеждаха по кодекса на ГЕРБ, за първи път бяха единодушни всички опозиционни партии, международните наблюдатели и неправителствените организации. За първи път тези избори попаднаха в европейския доклад в графата "Изборни измами", заяви
Манолова.

Новият Изборен кодекс трябва да бъде приет навреме

Тя коментира, че Венецианската комисия е поканена още в началото на изработването на проекта да се запознае с основните положения и промени. По думите й членовете й са поискали, когато бъде окончателно готов и внесен, да бъде преведен. "Това е направено и те работят по него. Очакваме до края на тази седмица или началото на следващата бележките на комисията по промените в новите изборни правила", допълни Манолова. Тя обясни, че се работи паралелно със становището на венецианската комисия. Зам.-председателят на НС подчерта, че това е първият случай, в който мнозинството в парламента дава проекта и очаква становище и бележки от този най-висок европейски орган. "Този кодекс е предмет на обсъждане от 7 месеца, а проектът е готов от преди 3 месеца. Всякакви удължавания на срока и спекулации, че трябва да се дава още и още време ще направят невъзможно прилагането му за европейските избори. Имаме тайминг, който спазваме строго, така че достатъчно рано да сме готови за изборите и едновременно в това да сме отчели всички забележки", каза още тя.


Проектът за нов Избирателен кодекс не е на БСП, а на хората

По думите и е направено всичко възможно в писането на този кодекс да се включат всички граждански организации, парламентарни и извънпарламентарни партии, институции. Тя се обърна към всички критикуващи новия проект на Изборен кодекс с думите: "Срокът между първо и второ четене не е изтекъл. Елате в парламента или направете вашите предложения писмено, по интернет. Ние ще ги отразим и ще ги вземем предвид. Идеята е да го направим заедно. Неговата цел е да има честни избори". Тя подчерта, че това не е Изборният кодекс на БСП, а на всички хора, взели участие в обществените дискусии и отразява техните предложения. Пропорционалната избирателна система с преференции беше предпочетена от гражданските организации Помолена да коментира бариерите в изборния кодекс Манолова отговори, че идеята с 31 мажоритарни кандидати не е била добра и това се е видяло от състава на парламента. "Едва ли някой си спомня кой е бил неговият мажоритарен кандидат. Те по никакъв начин не се отличиха от останалата маса. В чисто персонален план тази идея не сработи", категорична бе тя. Според нея има смисъл да се въвежда мажоритарна система, ако това стане по модела на немската система - със 120 мажоритарно избрани и 120 пропорционално. Манолова заяви, че тя лично е привърженик на тази идея, но там ще трябва една сериозна реформа, включително с районирането, за да бъде справедливо по отношение на кандидатите на партиите. "Гражданските организации, с които обсъждахме изборните правила, предпочетоха пропорционалната система с преференции с праг, който да позволи разместване в листите. Това е общото решение, до което се стигна", заяви председателят на Комисията за изработване на нов Изборен кодекс. По думите й трябва да се дадат конкретни примери, за да се види дали ще работи преференцията. Тя даде пример с БСП в нейния избирателен район, Кюстендил, който е валиден и за останалите райони. "БСП е първа политическа сила с 20 хиляди гласа. 7% са 1400 гласа, които са необходими за пренареждане на листата на първата политическа сила", обясни Манолова. Като втори пример тя даде ДПС във Видин, където са реализирали мандат с 400 гласа, което означава, че 42 гласа са достатъчно, за да изведат кандидат от по-задно на по-предно място.

 

Готова съм да предложа и гражданските организации да се включат в процедурата по избиране на членове на ЦИК

Помолена да коментира начина на избиране на членовете на ЦИК, Манолова отговори, че за първи път се предлага ЦИК да се избира от парламента, след една публична процедура, да се видят кои са кандидатите и да има публично представяне и обществено обсъждане. "От реакцията и на парламентарните, и извънпарламентарните партии и гражданските организации, като че ли и аз се убеждавам и ще внеса предложение да се запази квотният принцип. Готова съм да предложа и гражданските организации да предложат няколко от новоизбраните членове на ЦИК, включително и президентът да се включи в тази процедура", заяви тя.



Машинното гласуване елиминира субективния фактор при отчитане на изборните резултати

Според нея много от случаите избирателните комисии съвършено субективно преценяват вота на избирателите - редица действителни бюлетини се обявяват за недействителни. Тя припомни видеозаписите от едно Плевенско село, където членовете на избирателната комисия прибират едни бюлетини, вадят други. "Машините ще решат въпроса със субективния фактор на избирателната комисия. Машината не можеш да я купиш, да я подведеш, няма политически пристрастия. Отиваш и гласуваш и вотът се отчита адекватно", категорична бе Манолова. Тя подчерта, че трябва да се прави разлика между машинното и електронното гласуване. По думите й електронното гласуване е Костинброд 2, бомба със закъснител. "Машинното гласуване ще бъде експериментално, което означава, че регистрираните гласове чрез машини няма да се отчитат за крайния резултат. Така е справедливо, защото ще се избегнат всякакви грешки при тази сериозна промяна", допълни тя. На въпрос за задължителното гласуване, председателят на комисията по изработването а Изборният кодекс заяви, че БСП е категорично против него. "В конституцията ясно е казано, че това е право на българските граждани и не смятаме, че чрез въвеждането на наказания ще подобрим активността на изборите", заключи Мая Манолова.