Димитър Дъбов: Уставът е еднакъв за всички, няма повече или по-малко социалисти

Янр 27, 2014 Новини БСП 0 1417

Каква ще бъде реакцията на Националното ръководство на партията, относно Георги Първанов, Румен Петков и останалите представители на БСП, които са в АБВ, ще стане ясно на заседанието на Националния съвет на 1 февруари

Каква ще бъде реакцията на Националното ръководство на партията, относно Георги Първанов, Румен Петков и останалите представители на БСП, които са в АБВ, ще стане ясно на заседанието на Националния съвет на 1 февруари. На пресконференция се обърнахме, като ръководство на партията, към тях да прекратят свързаността си с проекта АБВ и да работят за защита на „Коалиция за България“. След поставения срок до 27 януари смятаме, че те са отказали да приемат направеното от нас предложение, т.е. продължават работата си по проекта АБВ. Уставът е еднакъв за всички членове на БСП, няма повече социалисти и по-малко социалисти. Това заяви Димитър Дъбов, заместник-председател на БСП, в ефира на радио К2.

"Ако трябва да обясня точно - чл. 27 от устава на БСП, озаглавен "Прекратяване на членството", в устава на БСП няма понятие изключване, има 7 позиции, спрямо които се смята, че членовете на БСП са приключили връзката си с тази партия и са отпаднали от нея. Искам да обърна внимание на точка 5 и точка 7 от чл.27. Точка 5 е, когато се работи или са в листите на друга партия или работят за такива листи. Точка 7 се отнася за такива социалисти, които системно нарушават програмата и устава на партията. Така, че споменатите лица попадат изцяло в обсега на т.5 и т.7 и не е необходимо особено тълкуване на устава, за да стане ясно, че те са прекратили практически своето членство в партията", обясни той. На въпрос дали БСП е чуло забележките на Георги Първанов, той отговори: "Да, чули сме ги, осмисляме ги и имаме готовност да ги коментираме на заседание на НС, а Георги Първанов е член на НС на БСП и ще бъде там".

Страхил Ангелов ще бъде изслушан от ръководството на ПГ на КБ

На въпрос какво ще бъде предприето по отношение на Страхил Ангелов, народен представител от ПГ на КБ, във връзка с неговото пътуване до Сирия, Дъбов отговори, че ако се констатират нарушения на устава на БСП, той може да бъде санкциониран. "Дали ще бъде изключен, наказан, няма такова понятие, но може да му бъде потърсена политическа отговорност", допълни той. Според него посещението на Ангелов в Сирия не е по партийна линия, за да може да се говори за партийно наказание. "Ако бъде проявена взискателност по повод действията на Страхил, то трябва да бъде от ръководството на парламентарната група. Предстои да даде своите обяснения пред тях", каза Дъбов. По неговите думи преди Нова година Страхил Ангелов е организирал делегация за Сирия, но Михаил Миков, председател на Народното събрание, е отказал, заради което народният представител е отишъл на частно посещение. "По принцип, когато, макар и на частно посещение, отиде председател на групата за приятелство със Сирия, сигурно му се отделя малко повече внимание, отколкото на един друг депутат", каза зам.-председателят на БСП.

В БСП има над 100 кандидатури за евродепутати

"Номинациите за ЕП са много на брой. В нашата партия винаги е било така и за председател на партията сме стигали до 30 кандидатури тогава, когато вървят отчетно-изборните кампании. За европейските избори имаме малко над 100 предложения, някои от тях се открояват - Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев, Деница Златева, Евгени Кирилов, Маруся Любчева и Янаки Стоилов. Останалите са хора, които отговарят на условията, владеят по два езика, но са повече местни лидери и местните организации ги предлагат. Ние се отнасяме с голямо уважение към тези предложения", заяви Дъбов.

По темата дали Сергей Станишев ще бъде водач на листата, зам.-председателя на БСП коментира, че това е въпрос на негова преценка и все още няма крайно решение. По неговите думи не се знае и дали листата на пленума на 01.02.2014г. ще бъде подредена, като е възможно това да стане и след конгреса, който е на 08.02.2014г. "За нас заседанието на 01.02.2014г. се провежда за приемане на документите на конгреса, това са предизборна програма, манифест и други политически документи за участие на БСП в изборите за ЕП", обясни той.

Недопустимо и осъдително е разпространяването на СРС-та

Във връзка с разпространяващите се напоследък сведения кой с кого се е срещал и какво са говорили, Дъбов е категоричен, че това е недопустимо и е осъдително. "Това са неща, които са правени в един период на развитието на държавата, когато очевидно освен официални структури, които се занимават с прилагането на специални разузнавателни средства, са работели и такива параструктури, частни, както ги наричат – частен БОП, частна структура за подслушване и очевидно част от документите са такива. Изявленията на министъра на вътрешните работа г-н Йовчев и на председателя на ДАТО показват, че при тях нито са разпореждания, нито са прилагани подобни специални разузнавателни средства. Не е известно дори дали те са записи на телефонни разговори или просто записи от телефони или други такива устройства.", поясни той. По неговите думи преди няколко дни Комисия за контрол над службите за сигурност, използването и прилагането на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по закона за електронните съобщения, на която той е председател, е заседавала и имала изнесено заседание на територията на ДАНС. "Единият от въпросите, които коментирахме и препоръчахме заостряне на тяхното внимание е точно към хора и структури, които се опитват да събират по нерегламентиран път, по незаконов начин информация за хора и партии", каза Дъбов. По негово мнение и в най-развитите държави в света има подобни скандали.

Според Дъбов на първо място, много категорично трябва да се унищожават тези части от СРС-тата, които официално са прилагани, но не са станали веществени доказателства, а това са близо 90% от СРС-тата. "В продължение на години, бих казал доскоро, те стояха в архивите на съответните служби и много недобросъвестно служителите на съответните служби ги изнасяха, тъгуваха, продаваха и излизаха на дневен ред. Практически целият архив на бившата ГДБОП се ползваше за такива лични нужди. Имало нещо, казали за някого нещо, слушали го 6 месеца, някаква фраза имало там, това не е достатъчно нито да бъде осъден, нито да се добие публичност. В един момент го изстрелват срещу някого и се опитват да го ликвидират политически или икономически", заяви той. Димитър Дъбов е категоричен, че няма задкулисие в неговата комисия и участват равноправно всички парламентарни групи, всяка с по трима души. "Дори представителите на ГЕРБ са най-активни в задаването на въпросите на заседанията", заключи зам.-председателят на БСП.