Сергей Станишев: Промяната на България вече започна

Янр 26, 2014 Новини БСП 0 984

БСП е част от българското общество и няма как да бъде иначе

БСП е част от българското общество и няма как да бъде иначе. Ние затова сме оцелели 120 години като пария, защото имаме дълбоки корени и кауза. Това заяви в интервю за бургаската телевизия „Канал 0“ лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му  е трудно да поемеш отговорността да излъчиш правителство само със 120 депутати подкрепа, с опозиция, която е реваншистка, която не може да приеме, че са голяма група, но никой не иска да направи с тях коалиция или управление. „Те не се примиряват, че не са на власт и всеки ден клатят парламент, държава, финансират протести, създават напрежение, изкуствено в голямата си част.  Правителството и парламентът обаче показват, че промяната е започнала“, категоричен бе той.

Връщаме България на хората

Станишев обясни, че отправеното по време на кампаниите обещание "Искаме да върнем България на хората" означава няколко основни неща. „На първо място хората да не се страхуват от своята държава. Имаше страх в медиите, в бизнеса и много различни съсловия. Всеки, който изразяваше някакво недоволство, беше смазван като с валяк. Това го имаше, а сега го няма“, заяви лидерът на социалистите. На второ, той посочи промените в държава, която е станала предсказуема, която се издължава на бизнеса и не го рекетира. „Правилата в отношенията се възстановяват и бизнесът отговаря с плащане на данъци. Това е и една от причините да се навакса голямата дупка в бюджета и да се създадат нови работни места“, каза още председателят на ПГ на КБ.  По думите му в смисъла на обещанието „да върнем България на хората“ е включено и държавата да проявява грижа към тези, които не могат да си помогнат сами. „Става въпрос за възрастните хора, нашите родители - т. нар. от Борисов "лош човешки материал", на който не увеличи пенсиите и не даде коледни надбавки: това са бедните, майките, които отглеждат деца в тежка ситуация“, поясни Станишев.

Не на последно място той посочи, че връщането на България на хората, означава те да виждат перспектива и надежда. „ Натрупаното недоверие и скептицизъм през последните 20 години, и най-вече последните 4 год., са трудни за преодоляване. Понякога се питам дали не е прекалено тежко бремето, което сме поели, но ние имаме мисия. Ние седим зад едно правителство, защото виждаме, че си изпълнява програмата, отчита се и върви в правилна посока“, каза още лидерът на БСП.

България и ЕС се нуждаят от реиндустриализация

„Както каза и г-н Орешарски една от първите ни задачи е реиндустриализацията на България. Неслучайно това е и една от основните задачи, които поставят ЕК за развитието на ЕС и е наш предизборен ангажимент, който сега започва да се реализира“, заяви Станишев. Той подчерта, че има важни приоритети като туризма, селското стопанство, но само те, без индустрия, която да произвежда  високо добавена стойност, да създава нови работни места, няма да се подобри ситуацията в държавата.  

Не на последно място той посочи и енергетика. По негово мнение именно по време на управлението на ГЕРБ, България е станала транзитна страна за електроенергията, а винаги е произвеждала и изнасяла. "Правителството на Орешарски намери политическата воля да свали двойно таксата за пренос на ток. Това доведе до възобновяване на износа и то в пъти повече. За първи път от 4 години се повиши цената на въглищата, но се намали цената на тока.  Това стана, благодарение на условията, създадени от законовите промени, които позволиха на регулатора да ограничи свръх печалбите, да ребалансира сектора и пак да се погрижи за хората“, категоричен бе Станишев.  Той обясни, че тези действия ще продължат с възстановяването на „Химко“ Враца и „Ремотекс“. 

БСП е здрава и стабилна партия

На въпрос за АБВ, Станишев отговори „Искам да подчертая, че БСП е много здрава и стабилна партия. За мен е важно и аз, и ръководството на партията, за тези хора, които ще правят паралелна листа в лявото политическо пространство, да чуем гласовете на хората. Аз казах и на Ивайло Калфин и на други, които стоят зад тази инициатива в ляво, защо не попитат членовете на БСП“. По думите му друга листа, освен тази на БСП, в лявото политическо пространство, помага на други политически формации.