Сергей Станишев: Големият грях на ГЕРБ е насадената в обществото ни омраза

Янр 26, 2014 Новини БСП 0 995

Цялото българско политическо говорене в последните 4 години, медийното говорене като следствие от това, за съжаление беше вкарана много отрова

Цялото българско политическо говорене в последните 4 години, медийното говорене като следствие от това, за съжаление беше вкарана много отрова. Един от големите грехове на управлението на ГЕРБ е именно омразата, която се насажда постоянно като начин на управление и манипулиране на обществото ни. Това заяви в ефира на бургаската телевизия Канал 0  лидерът на БСП и председател на ПГ на КБ Сергей Станишев.

Той подчерта, че по време на управлението на Борисов, все някой е бил виновен, все някой е трябвало да бъде заклеймяван за техните неуспехи и за техните провали. „Все трябваше да има образ на врага и това създаде много неприятна, злонамерена атмосфера, като цяло. Наблюдавам, например, работата на правителството на г-н Орешарски, едно правителство избрано с малка парламентарна подкрепа, което работи в безпрецедентно трудна обществена среда“, каза още той.

Според него има една какафония от говорене и като че ли който по-силно вика, се възприема като по-правия. Станишев бе категоричен, че вижда конкретни резултати в работата на правителството, въпреки средата. Като факти за това той посочи: наваксване в голяма степен на изоставането в приходната част на бюджета за миналата година и, че за първи път от 4 години насам държавата започва годината на чисто към бизнеса.

Сравнението на първите шест месеца на Борисов и Орешарски е красноречиво

„Направете сравнение - първите 6 месеца на Борисов и първите 6 месеца на Орешарски. Какво се оказва - Борисов: много говорене, малко резултати, спиране на плащането към бизнеса и като следствие фалити, безработица и стагнираща икономика, спиране на Белене. Нищо конструктивно и конкретно“, коментира лидерът на БСП.  Той заяви, че правителството на Орешарски, за разлика от това на ГЕРБ, се характеризира с нещо съвсем различно.  „Кабинетът „Орешарски прие: първи социален пакет - увеличаване на пари за майчинство, разширяване на енергийните помощи, подготовка и реализация на такъв бюджет за 2014 г., който дава на 3,5 млн. българи повече средства от държавата, ръст на минималната работна заплата, увеличаване на парите за отглеждане на дете от 240 на 310 лв., увеличаване на добавките за второ дете от 35 на 50 лв., за първи път от много години коледна надбавка за пенсионерите  и маса други конкретни неща“, обясни Станишев.

Направеното не е достатъчно, но се върви в правилната посока

Лидерът на БСП подчерта, че направено не е достатъчно, но се върви във вярна посока. „Тези неща не са направени 4 години. Тогава ни се казваше да си затягаме коланите. Пенсионерите, безработните, майките - те плащаха цената на фалшивия фискален баланс на ГЕРБ“, категоричен бе Станишев. Под думите му ГЕРБ са влошили макроикономическите показатели на страната с 8 млрд. лв. „Това е наследството на Борисов - 4 млрд. похарчени от фисклания резерв и 4 млрд. - нов дълг. Тези, които скачат срещу правителството на Орешарски, защо не скачаха, когато за 2012 г. беше взет 1,8 млрд. лв. нов дълг? Къде бяха гражданската им съвест и икономическите им мисли и на икономистите, и  на десните, и на всички?“, попита лидерът на БСП.