Илияна Йотова: За нас основен приоритет е борбата с бедността в Европа

Янр 25, 2014 Новини БСП 0 1295

За нас, социалистите, основен приоритет е борбата с бедността в Европа

За нас, социалистите, основен приоритет е борбата с бедността в Европа. Почти 120 милиона европейски граждани трябва да успеем да измъкнем от ръба на оцеляването. Как да го постигнем е големият сблъсък на идеи между „лявото” и „дясното” политическо пространство. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова в предаването „Панорама” по БНТ. Тя сподели своето неодобрение към тези  политици в България, които казват, че няма разлика между „ляво” и „дясно” и трябва да има прагматична политика. „Аз лично не съм съгласна с подобна позиция. Големият дебат между политическите сили е в това, кой и как вижда изхода от кризата”, поясни тя. "Друг важен приоритет за социалистите е борбата с безработицата, с която Европа трябва да се справи, защото, дори и най-богатите страни на стария континент започнаха да говорят за изгубени поколения, термин, който се е използвал по време на война, по време на големи кризи”, подчерта евродепутатът.

Трябва ни силна, лидерска делегация от евродепутати в Брюксел

На въпрос, колко евродепутати трябва да има една политическа сила, за да победи, Илияна Йотова заяви, че е важно на предстоящия европейски вот социалистите да победят. Според нея е напълно реалистично броят на българските депутати-социалисти в Брюксел да е шест. „По-важното от политическата аритметика, е следващата делегация на българските евродепутати да е силна, лидерска. Защото много от предизвикателствата, стоящи пред Европа, ни касаят пряко. Пример за това са бежанците. По този повод искам да кажа, че тази седмицата участвах в мисия на евродепутати в България, в лагерите, където са настанени бежанци, ръководител на която бе колега от ЕНП. Той успя да защити по блестящ начин политиката, която страната ни води за справяне с този проблем. Правителството на Пламен Орешарски също свърши много за решаване на проблемите на тези хора”, заяви тя.

 

Виждам оптимизъм за обществото в България

„През всичките тези години, дейността ни в европейските институции остана скрита за обществото у нас. Вероятно, причина може да се търси в това, че проблемите и темите, които се разискват в Брюксел са прекалено далечни за българите. Хората не знаят достатъчно за това какво сме правили в Брюксел, какви позиции сме защитавали”, заяви Илияна Йотова и допълни, че вижда оптимизъм за обществото в България. „Ще дам един пример. Участвах в среща във Велинград, където силно впечатление ми направи фактът, че хората се вслушват в това, което им обясняваме, в това, което им говорим. Запознахме ги с  нашите усилия, за това как сме се опитали да засегнем темите, в които сме отстоявали българския интерес, в огромната палитра от политики, национални и партийни интереси”, обясни евродепутатът.

Евродокладите започнаха да губят своята стойност, след приемането ни в ЕС

Нужно е да имаме институции и общество, смята Илияна Йотова, което наистина да иска да бъдем като всички останали европейски общества. „Аз говоря за гражданско общество, което наистина се интересува от проблемите, а не обслужващо нечии политически интереси”, посочи евродепутатът и подчерта, че именно гражданското общество е новост в доклада на ЕК. „Докладът следи политиките, които евросъюзът не харесва в страната ни и се опитва да трансформира. Заедно с мои колеги многократно сме поставяли въпроса за резултатите, свързани с действието на механизма за партньорство и сътрудничество с ЕС. Аз лично смятам, че когато България и Румъния бяха приети, през първите години докладите имаха някаква реална стойност. След това, те започнаха да я губят. Ако се погледне внимателно, ще се забележат едни и същи политики, които ЕК одобрява във времето. След това оттегля одобрението си за тях. В един момент те са положителни, а в следващия – отрицателни. Да не говорим, че самото създаване на институции у нас, които ЕК поиска, в крайна сметка се оказаха неработещи, като случая с БОРКОР”, заяви тя. Според нея, за да може да се оттеглим от политическите оценки и политическото противопоставяне, защото то е абсолютно неуместно по отношение на тези доклади, още през 2010 г. Йотова е отправила питане към Еврокомисията докога този механизъм ще го има за страната ни, защото чрез него институциите и в България, и в Румъния се обезсърчават. „През същата година се случи и нещо още по-неприятно. Въпросният механизъм започна да се превръща в условие за приемане в Шенгенското пространство, нещо, което е абсолютно недопустимо”, категорична бе тя. 

Илияна Йотова заяви, че се очаква и първият доклад, който измерва нивото на корупцията в ЕС. „До момента подобно нещо не е правено. Докладът ще ни покаже какви са проблемите в отделните държави-членки”, подчерта тя. По думите и през този мандат се е създала Комисия „Антимафия”, и се оказва, че Европа има нужда да се създаде единно законодателство в общността. „Въпросното законодателство ще трябва да може да се бори ефективно с корупцията, престъпността, прането на пари. Затова считам, че е по-добре да се намери онзи законодателен пакет, който да се бори с престъпността във всички държави-членки”, е позицията й. 

Европейска България, но не като екзотика

„В заключение бих искала да кажа, че много ми се иска да покажем България пред Европа не като екзотика. Иска ми се да говорим за наболелите теми, както и да предлагаме конкретни решения за справянето с тях. Защото най-много две години след приемането на решенията, които ще вземем, те ще станат част от националното ни законодателство”, посочи Илияна Йотова, „Считам, че ние, представителите на различните политически сили в Европа, ще намерим начина да отстояваме интереса на България”, каза още евродепутатът.