Атанас Мерджанов: Всички, които представляваме обществото, трябва да работим по-сериозно

Янр 15, 2014 Новини БСП 0 1230

Всичко, което се случва в българското общество, е плод на действеността на българските граждани

Всичко, което се случва в българското общество, е плод на действеността на българските граждани. Нека да не се делим на политици и избиратели, каза Атанас Мерджанов, зам. председател на парламентарната група на КБ, пред БНТ. „Струва си всички ние, които представляваме обществото, и политици и граждани, да работим по-сериозно в дългосрочна перспектива. Аз смятам, че ако всяка една от политическите сили декларира и си изпълнява тезите, ритъмът на работа ще бъде по-нормален и парламентарното всекидневие ще бъде достатъчно продуктивно”, продължи той.

Мерджанов не пропусна да отбележи, че депутатите от ГЕРБ, въпреки заявената от тях декларация за утвърждаване на парламентаризма, днес са отказали да обявят приоритетите си. „Как, ако не чрез заявление на лидера, ще бъдат обявени приоритетите на съответната парламентарна група. В началото на тази политическа година претендиращите за отговорност политически субекти би трябвало да покажат това и на дело. Ние имаме заявена от страна на ГЕРБ декларация за утвърждаване на парламентаризма. В същото време тази политическа сила отказва да влезе в ръководството на Народното събрание и ръководството на постоянните парламентарни комисии, дори отказва да се произнесе по приоритетите си”, категоричен бе заяви той.

Относно случаят с Волен Сидеров, Мерджанов поясни, че внесената днес декларация от ГЕРБ не е отхвърлена, а е разпределена по ресорните комисии: „Има внесен проект на декларация от страна на ГЕРБ, за случая с Волен Сидеров, тя е разпределена на етичната и на правната комисия. Останалите парламентарни групи също ще внесем свои проекти на декларации и  след като бъдат обсъдени, проектите ще влязат в пленарна зала и тя ще се произнесе. Декларацията не е отхвърлена, тя още не е влязла в зала” каза той. „Мнението на нашата парламентарна група е, че ние ще гласуваме за сваляне на имунитета и това беше категорично заявено от Сергей Станишев. Освен това има решение на парламентарната ни група за това”, продължи депутатът от Коалиция за България.

Приоритет ще бъде даден на икономическите и социалните закони

„През новата сесия, приоритет ще бъде даден на икономическите и социалните закони, така както беше и в предходната. Разговорът за бюджета, за дефицитите, за стабилизацията на икономическата среда ще бъдат основни. Ако ние действително ценим подобряването на материалното състояние на българските граждани, то това е основният въпрос”, заяви Мерджанов. Той каза, че това са били основните въпроси към министър-председателя зададени днес: „Как върви изпълнението на бюджета, какъв е ръстът на инвестициите за 2013 година и какви са очакванията за тази година”, каза той. „До този момент ние нямаме основание да се срамуваме от действията на кабинета и особено от икономическите и социалните резултати, които той показва. Разбира се кабинетът не е безгрешен, както каза днес Сергей Станишев, вероятно сгрешихме в определени посоки, но като цяло знаем какво целим и към какво ще бъдат насочени действията, и на правителството и на мнозинството в парламента”, каза Мерджанов. В заключение той посочи, че всички ние трябва да сме по-мъдри и отговорни в действията си.