Георги Пирински: Единственият губещ от случващото се е българският избирател

Янр 15, 2014 Новини БСП 0 774

Заслужава си да си зададем въпроса от тези процеси, които се развиват, кой печели и кой губи

Заслужава си да си зададем въпроса от тези процеси, които се развиват, кой печели и кой губи. Основният губещ е българският избирател. Това заяви в ефира на Нова телевизия Георги Пирински, член на Изпълнителното бюро на БСП, по повод оставката на Ивайло Калфин. По думите му българското общество заслужава една много сериозна дискусия за това какво предстои на европейските избори през май, какво постигна България за тези 7 години, като държава член на ЕС и какви са основните въпроси, по които ще се развие кампанията. Според него в Европа предстои да се развие една много сериозна политическа дискусия между европейските социалисти и Европейската народна партия, новопоявилите се евроскептици и крайната лява алтернатива на Европа. Той изрази мнение, че всички български евродепутати имат доста опит в участието си в работа на ЕП и тяхното първо задължение е да предадат на българското общество това, което са научили и са усетили като политически процес.

От това кои ще са 17-те ни евродепутати зависи как ще се решават въпросите на България

"България е изправена пред необходимостта да избере своите 17 евродепутати. От това кого ще избере и кой ще има мнозинство в ЕП зависи как ще се решават въпросите на България", заяви Пирински. По думите му когато се готви поредният  редовен конгрес на партията, трябва да се зададат въпросите, пред които е изправено обществото днес, както и от партийните организации. "Навярно избирателите, когато тръгнат да избират, ще бъдат повлияни от всички тези разсъждения", коментира социалистът.

Именно действията на АБВ са проява на задкулисие

Той отхвърли твърденията за зависимост на ръководството на БСП и допълни, че хвърлени така, те нямат стойност. "Вчера, в изявленията на АБВ, се казва, че има структури и личности в БСП, чиито списък имаме, но не го обявяваме, защото те ще бъдат подложени на натиск. Защо тези въпроси не се поставят на следващото заседание на НС или не са били поставени на предходното заседание? Не е ли именно това задкулисието? Не е ли това проява, която протича не по устава на партията?", попита той. По негово мнение за първи път в този период от двайсет и няколко години очакването на хората е за по-лошо развитие, а не за по-добро. "За мен единственият критерий  за това какво е важното е какво очакват хората. След вчерашните изявления на АБВ дали са се повишили очакванията на хората за по-добро?", каза още той. По негово мнение единственият възможен отговор на това е прозрачността, откритостта и спазването на демократичните правила.

Не става въпрос за идеи, а за лични амбиции

Той обясни, че в устава на БСП е казано, че има място за идейни, политически, професионални, творчески, дискусионни клубове, федерации, тенденции. Според него смисълът на този текст е да се обсъжда алтернативна политика на тази, която се предлага от ръководството.  "Единственият начин, по който можем да стигнем до него, е по правилата на отговорното обсъждане, а не инсинуации, подмятания, нагнетяване на страсти, които да замъгляват съзнанието", категоричен бе Пирински. На въпрос защо се стигнало до алтернативната листа на Първанов и Калфин, той отговори, че за това трябва да бъдат попитани лично те. "Моят прочит не е по-различен от този, който доминира във всички коментари, че става дума за лични амбиции на тези, които предприемат тази стъпка", заключи Георги Пирински.