Сергей Станишев: КБ винаги е подкрепяла свалянето на имунитет на когото и да било

Янр 14, 2014 Новини БСП 0 752

Ние вече взехме позиция, че всички са равни пред закона в България и той трябва да се спазва от всички и правилата да важат за всички

Ние вече взехме позиция, че всички са равни пред закона в България и той трябва да се спазва от всички и правилата да важат за всички. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и ПГ на КБ, на пресконференция в централата на партията. Той обясни, че имунитетът на народния представител е замислен като защита за свобода на политическата дейност, на изразяване на позиции и  действия, които са политически. „Аз винаги съм заемал позиция, че имунитетът на народните представители не може да бъде използван като щит срещу закона и срещу избягване на разследвания или съответни съдебни процеси. Както знаете и от моя личен опит, винаги, когато е имало съдебно искане, аз съм инициирал свалянето на моя имунитет, защото, който се чувства невинен и има аргументи, има възможността и правото да защити своята позиция пред българския съд на базата на ясни факти и свидетелски показания. Затова аз лично бих препоръчал на Волен Сидеров, като народен представител, той да инициира свалянето на своя имунитет“, заяви лидерът на БСП. Според него това е честна и ясна позиция, като може със своите аргументи, които са били изложени в  медиите, както и аргументите на другата страна, да бъдат достатъчно добре мотивирани и вече да се произнесе съдът, защото единствено той може да оцени фактите и истината по този случай и този конфликт, който е възникнал на летището във Варна. „Това е моя позиция и ще предложа на народните представители да се спази 14-дневният срок, който е залегнал в законите, да се даде правото народният представител, чийто имунитет е поискан от прокуратурата, той самият да се определи“, каза той. По неговите думи след това трябва да се следва парламентарната процедура, а демокрацията включва уважение към процедурите и ако е необходимо НС, като пленарна зала, ще вземе отношение по този казус. „Искам да ви припомня, че от моята практика, като народен представител от 2001г., КБ винаги е подкрепяла свалянето на имунитет на когото и да било, защото това е наша принципна позиция“, категоричен е Станишев.

„Аз не мога да контролирам поведението на никой народен представител, нито в пленарна зала, нито извън нея. Моето разбиране по отношение на политическите лидери е, че трябва много добре да контролират себе си и своето поведение и да не се поддават, дори когато има провокации. И към мен е имало не една и две провокации. Това е въпрос на личен темперамент“, обясни лидерът на БСП.

Станишев бе категоричен, че няма да се подаде на натиск от вън от който и да било - политически сили, медии, условия. Той е категоричен, че никакви разговори за условия с ПГ на „Атака“ не е имало и не може да има, защото КБ има ясна и последователна позиция още преди седмица.

 

Михаил Миков, председател на НС и член на ИБ на БСП, допълни, че имунитетът е на отделния народен представител, но е в полза на НС. „2007 г., по наша инициатива, беше променена Конституцията и то поради обществените нагласи - да се даде възможността сам народният представител да се откаже от имунитета си. До този момент нямаше тази възможност, дори и да искаше да се откаже, народният представител преди 2007 и това ще се види, ако се извадят дебатите по свалянето на имунитета на проф. Александър Лилов. Той каза тогава "Аз бих се отказал, ако имам тази възможност“, обясни той.

По думите на Миков срокът от 14 дни е даден в полза на преценката и достатъчното запознаване с искането и приложените към него данни, както от този, чийто имунитет се иска от главния прокурор, така и от всички народни представители, в чиито ръце е това решение. „Не бива заради Волен Сидеров, Бойко Борисов, Сергей Станишев или Лютви Местан, да се правят компромиси със закона“, заключи Михаил Миков.