Сергей Станишев поздрави ромите за празника им

Янр 14, 2014 Новини БСП 0 1381

„Честит празник Василица, нашата сурвакарска група ви пожелава много здраве и благополучие

„Честит празник Василица, нашата сурвакарска група ви пожелава много здраве и благополучие. Сурва, сурва година да си жив и здрав 101 година, до година до амина. Червена ябълка в градина. Бог да дава на всеки човек здраве и щастие”, това пожелаха малките ромски сурвакари на лидера на БСП при посещението си на Позитано 20.

Сергей Станишев благодари за пожеланията и на свой ред им пожела да са здрави и добре да се учат, да слушат в къщи и да спортуват. „Освен това ви пожелавам много късмет. Защото човек може много да работи, много да се стреми към нещо, но ако няма късмет, понякога нещата не стават. Затова късметът е важен. И аз ви поздравявам за Банго Васил”, каза Сергей Станишев. Освен пожеланията те получиха и много подаръци и лакомства.

Малките роми сурвакаха и председателя на НС Михаил Миков

На редовната пресконференция Сергей Станишев поздрави ромската общност за традиционния им празник Банго Васил или Ромската нова година:  „Поздравявам всички български роми с празника и им пожелавам здраве, късмет и разбира се по-добри доходи, което е много важно за голяма част от ромите в България. Пожелавам им семейно щастие и да си изкарат весело в този ден. Те умеят да се веселят от сърце и искрено. БСП винаги се е отнасяла към българските роми с голямо уважение, защото те са част от българската нация”, каза той. Станишев обърна внимание и на проблема с антиимиграционната пропаганда, която тече от месеци в някои страни от Европа: Искам да подчертая, че принципите на ЕС за свободно движение на хора вече се реализират и не подлежат на ревизия. Но е очевидно, че това се прави в политически контекст и с оглед на наближаващите избори за европейки парламент”, заключи  той.