Сергей Станишев: Законодателни промени ще окуражат заетостта в България

Янр 14, 2014 Новини БСП 0 1183

Новата сесия на НС ще бъде изключително натоварена от гледна точка на реални проблеми, които съществуват - икономически, социални, обществени, които трябва да бъдат решавани и именно това е смисълът на законодателната програма и приоритети на ПГ на КБ

Новата сесия на НС ще бъде изключително натоварена от гледна точка на реални проблеми, които съществуват - икономически, социални, обществени, които трябва да бъдат решавани и именно това е смисълът на законодателната програма и приоритети на ПГ на КБ. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и ПГ на КБ, на пресконференция в централата на БСП. Той обясни, че през миналите 6 месеца от работата на парламента, е бил даден старт на промяната в ролята на държавата, като предвидим икономически, социален и политически фактор и е много важно през предстоящата сесия тази политика да бъде задълбочена и реализирана още по-реалистично, не само това, което е било утвърдено и прието чрез новия бюджет, но и с редица нови инициативи. „На първо място бих извел пакета законопроекти, които пряко защитават гражданите, като производители от злоупотреба с монополно положение и създават нормална конкурентна среда за икономическите субекти. Всички осъзнаваме, че имаме тежък проблем в България, именно от тази гледна точка и тези проблеми ще бъдат решавани и чрез промени в Закона за защита на конкуренцията, за осигуряване на равнопоставеност на българските производители в търговските вериги“, каза Станишев.

По думите на лидера на БСП, друга стъпка е осигуряване на равнопоставеността на интересите на кредиторите, от една страна, и получателите на потребителски и ипотечни кредити, чрез промени в Закона за потребителския кредит, Закона за кредитните институции. По неговите думи законодателни промени ще окуражават допълнително и заетостта в България, особено младежката. „Знаете, че една инициатива на ПЕС вече е факт на европейско ниво, инициативата за младежка заетост. Тя засяга практически почти цяла България, като възможност за реализация и усвояване на близо 100 млн. лв. за 2014г“, заяви той. Лидерът на БСП обясни, че в края на миналата година на ЕК е представен българския национален план за нейната реализация. „За да се реализира той, трябва да се въведат стимули за придобиване на квалификация от млади хора, промени в Кодекса на труда и е подготвен законопроекта в тази посока, промени в Кодекса за социалното осигуряване и в Закона за насърчаване на заетостта, за да може тази инициатива да проработи ефективно и младите хора в България да получат повече шансове за работа“, допълни Сергей Станишев.

Трябва да се реализират законодателни промени в защита и ефективно използване на природните богатства на България

Председателят на БСП заяви, че наред с това ще се постараят да бъдат реализирани и законодателни промени в защита и ефективно използване на природните богатства на България, за подобряване на контрола върху изпълнението на концесионните договори и върху реалните приходи от концесионната дейност, както и ефективното използване на минералните води на България, което ще изисква промени в Закона за концесиите и Закона за подземните богатства.

Нужни са по-справедливи условия в сферата на земеделието

По неговите думи друг важен приоритет е създаването на по-справедливи условия в сферата на земеделието. „Затова предстоят промени в Закона за селскостопанското производство, за придобиване специално на земеделска земя, допълнителни условия по тема, която е много чувствителна от последните месеци от миналата година. Имаме конкретни идеи, базирани на опита на много други европейски страни и по-голямата част от страховете, които съществуват, ще бъдат преодолени от този закон и ще отпадне необходимостта от някои неразумни и неефективни решения на НС, приети емоционално. Ще работим за защита на собствениците на земеделска земя отново чрез промени в този закон, по отношение на правата на по-дребните собственици, промяна в Закона за арендата, за да постигнем резултати, които са видими и засягат реални неща“, обясни лидерът на БСП.

Важно е финализирането на промените в Закона за обществените поръчки

Станишев е на мнение, че важен приоритет е финализирането на промените в Закона за обществените поръчки, който е приет на първо четене от парламента и предстои да бъде разгледан и на второ четене. „Има и редица други законопроекти, свързани с прилагане на норми на европейското право, за да избегнем потенциални наказателни процедури, които заплашват почти всяка европейска среда, а България винаги е била на челни позиции, от гледна точка на транспониране на европейските директиви и тази политика ще продължи“, поясни той. Председателят на ПГ на КБ е категоричен, че е важно да се приеме и проектът за Закон за МВР. Според него българските полицаи и служители на МВР се нуждаят от стабилна законодателна база, която да защитава техните интереси, да регламентира ясно тяхната работа, в т.ч и извънредния труд, но и много други неща, засягащи работата на МВР.

„Един от водещите приоритети е приемането на нов Изборен кодекс. Това е наш предизборен ангажимент и основно условие за провеждане на честни, демократични, прозрачни избори, така че хората да знаят, че ще имат възможността свободно да изразят своите предпочитания и техните гласове да бъдат отчетени, за да не се повтарят грозните практики от времето на управлението на ГЕРБ. Това е основното, което Изпълнителното бюро на БСП обсъди като приоритети, които ще предложим на ПГ на КБ за предстоящата сесия на НС“, заключи Сергей Станишев.