Милко Багдасаров: С идеята за задължително пенсиониране се дава възможност на младите

Янр 14, 2014 КЪРДЖАЛИ Новини БСП 0 1751

За проблема със задължителното пенсиониране се говори отдавна, защото в публичния сектор, особено в образованието, има доста хора, които стоят и чакаме от тях да проявят желание за пенсиониране

За проблема със задължителното пенсиониране се говори отдавна, защото в публичния сектор, особено в образованието, има доста хора, които стоят и чакаме от тях да проявят желание за пенсиониране. Това заяви Милко Багдасаров, народен представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисия по образованието и науката в НС, в сутрешния блок на БТВ. Той обясни, че идеята е тръгнала от среща със симпатизанти, на която хората в пенсионна възраст са поставили въпроса. „В момента имаме 780 000 служители в публичния сектор. 97 000 са държавни служители, като има и неравнопоставеност на самите служители на държавна работа. В Закона за държавния служител се казва, че при придобито право на пенсия работодателят пенсионира служителя. Докато в Кодекса на труда, за всички останали, които са в публичния сектор - лекари, учители, полиция, армия, в крайна сметка трябва да се пенсионират с тези 12 правила. Желанието ни е да не ги обиждаме, когато им търсим други варианти за пенсиониране. По-добре при придобито право за пенсиониране, да дадем възможност на младите“, допълни Багдасаров. Според него трябва да се отпуши системата, защото тези хора не са малко и са с най-големи заплати. „Например, ако в едно училище имаме хора пред пенсия, тяхната средна брутна заплата е около 1000 лв. Един млад човек ще го назначим с 500 лв. Нали разбирате какъв ресурс се освобождава, като той ще бъде ползван за увеличение на техните заплати. В момента в държавния сектор работят около 16 000 пенсионери на трудов договор“, обясни той. По думите на народния представител трябва да се покаже на първо място отношение към младите хора, защото един пенсионер няма да отиде в чужбина, а ако загубим един млад човек, ние го губим трайно. Депутатът от КБ обясни, че това предложение е елемент от цялостната подготовка, която се прави за цялата система на пенсионното осигуряване и желанието е да се направи всичко, което е в полза на хората.

Калфин е употребен от хората, които искат разцепление

По темата за напускането на Ивайло Калфин като ръководител на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, Багдасаров заяви, че това си е негов личен избор. „Смятам, че подценяват имунната система на БСП и в такива моменти, особено преди изборите, едва ли нашите структури ще допуснат разцепление. Калфин е употребен от хората, които искат това разцепление, като Георги Първанов и не малка част от хората, които са извън ръководството на партията. В момента се получава така, че реакцията за един от хората с най-много номинации за листата ни, не е в негова полза“, заключи Милко Багдасаров.