Борислав Гуцанов: Калфин вече е играл това упражнение

Янр 14, 2014 Новини БСП 0 1135

Периодът 1996 – 1997 година беше много тежък за БСП

Периодът 1996 – 1997 година беше много тежък за БСП. За жалост и тогава г-н Калфин и г-н Томов бяха тези, които създадоха една нова политическа формация, за която не знам дали днес някой си спомня. Не считам, че в сегашната ситуация трябва да драматизираме. Това заяви в ефира на БНТ народният представител от ПГ на КБ и член на ИБ на БСП Борислав Гуцанов по повод оставката на Ивайло Калфин. Той допълни, че 25 години на нов политически модел не един и двама политически анализатори са коментирали как БСП се разцепва, но е факт, че единствената политическа партия, която е останала цяла за този период, е БСП. На въпрос дали ще бъдат изключени Георги Първанов и Румен Петков, Гуцанов отговори, че не счита, че трябва да се преминава към крайни действия. „Г-н Първанов и г-н Петков, на този етап, не са изказали своята позиция, но факт е, че това, което прави Калфин, работи за Бойко Борисов, защото всяко едно изтичане на гласове от БСП помага на Борисов. Надявам се, че няма други договорки, а е стечение на обстоятелствата“, каза още народният представител. По думите му Калфин веднъж е играл това упражнение. „Трудно се изграждат политици, още по-трудно държавници, а г-н Калфин е добре изграден политик и то благодарение на БСП. Искам да го попитам, ако не беше БСП, дали той щеше да е външен министър или евродепутат? И колко от хората, които са работели за него от тази партия, в момента той може да погледне в очите“, попита Гуцанов. Той определи действията на Калфин като предателство, но подчерта, че въпреки това евроизборите ще бъдат спечелени от БСП.

Ивайло Калфин щеше да получи челно място в листата

Помолен да коментира твърдението, че Ивайло Калфин е подал оставка, защото нямало да бъде в челните места в листата за евровота Борислав Гуцанов обясни, че конференциите, на които се издигат кандидатурите, тепърва започват. „Мисля, че г-н Калфин щеше да получи своето челно място в листата. Това усещане имам от разговорите които съм имал във Варненската организация и в страната и в ИБ на БСП. Мисля, че след това негово действие е много по-трудно да се проведат разговори, но независимо от всичко аз винаги съм готов на диалог, когато става дума за едно друго развитие на държавата“, категоричен бе депутатът. Той изрази мнение, че при всички положения, ако Калфин оглави друга листа, ще има гласове от БСП, които ще отидат при него.

На въпрос възможно ли е да са осъществявани срещи между Георги Първанов и Бойко Борисов, Борислав Гуцанов отговори, че силно се съмнява. „Все пак г-н Първанов е бил председател на партията и безспорно най-успешният президент на държавата. Надявам се, че няма да има листа на АБВ. Тя няма да бъде алтернативна. Мисля, че има възможност да се стигне до разбирателство с г-н Първанов по темата за Ивайло Калфин“, каза още народният представител. Той припомни, че на Калфин вече веднъж му е прощавано след 1997 година. “Беше му простено и то по един много ясен начин – и като външен министър, и като евродепутат, и като кандидат за президент. Независимо, че в Националния съвет имаше различни виждания за неговата кандидатура за президент, партията се обедини и работеше за него. Аз съм готов, въпреки всичко, за диалог, но мисля, че от страна на Калфин сериозно се преминават някои граници“, заключи Борислав Гуцанов.