Антон Кутев: Калфин беше галеното дете на БСП

Янр 14, 2014 Новини БСП 0 808

За съжаление първата дума, с която трябва да започна сигурно е предателство

За съжаление първата дума, с която трябва да започна сигурно е предателство. Поне за мен, това, което правят Първанов и Калфин, е чисто предателство. Това заяви Антон Кутев, народен представител от ПГ на КБ и член на ИБ на БСП, в сутрешния блок на БТВ. „Калфин беше глезеното дете на БСП. Той е човекът, който неведнъж е правил грешни стъпки и заигравки с други партии. Но нито Калфин щеше да събере 1,5 млн. гласа, нито Първанов щеше да бъде два мандата президент, без БСП“, допълни той. Кутев обясни, че когато се регистрира отделна листа, това означава самоизключване от партията. „Тук има два различни проблема: политически – дали ще се самоизключи или не; вторият – как ще реагира партията. Аз нямам никакво съмнение как ще реагира тя и първият и основен въпрос, който ще се задава навсякъде, е как може той да прави това. Той няма да успее да разцепи БСП, а това, което прави, е изцяло в услуга на ГЕРБ. Не очаквам да събере повече от 2-3%, но те ще бъдат взети от БСП. От разговорите ми със Станишев аз съм убеден, че довчера той беше готов да сложи дори като водач на листата Калфин“, каза народният представител. Той бе категоричен, че това, което не ръководството, а партията няма да прости, е предателството. „В момента, в който всички се борим за това да удържим правителството - добро, лошо, критикувано или не, изявленията бяха не на място“, каза Кутев.

Депутатът от БСП изрази мнение, че Ивайло Калфин е добър като  евродепутат от левицата и БСП и е успял да си свърши работата в рамките на този мандат. „Но до момента не съм успял да формулирам онези идеи, за които той говори. Може би не съм наблюдавал внимателно, въпреки че доста работих с него. Сигурно той ги има на европейско ниво. Главното нещо, за което ние работим, е партията. Ако не си съгласен с това, което се случва вътре, си има вътрешнопартийни механизми. Той първо не е член, второ, този проект не е на Калфин, а на Първанов. Той е член на партията, но на последните национални съвети аз не съм го виждал“, обясни Кутев.

Проектът АБВ стартира три пъти и не направи нищо

Антон Кутев заяви, че в БСП чуват всичко, което Първанов говори, но много пъти лично той не е бил съгласен с него и го е казвал в прав текст. „Едно от големите му обвинения е, че са се затворили в тесен кръг и се взимат решения. Но сегашните му действия показват, че той се е затворил в тесен кръг и взима решения. Много хора са се опитвали да правят това, което прави Първанов и всички са се провалили. По една причина и тя е, че БСП е много ревнива към предателството и в момента, в който се формира нещо такова, никой няма да го прости. Това го игра Николай Камов, Сашо Томов, Таня Дончева“, категоричен бе той. Според  депутата от КБ, АБВ е напълно провален проект, който три пъти стартира до сега и не е могъл да направи нищо, включително и вътрешнопартийно. „БСП е партия с изключителен стил за самосъхранение и в момента, в който някой се опита да я цепи, тя моментално реагира. Ръководството мисля, че беше прекалено толерантно, защото на Калфин му бяха дадени изключително много шансове. А неговото поведение винаги е било проблемно за БСП“, каза той.

В лявото пространство има място за нов проект, но той не е АБВ  и не с тези хора

Кутев е на мнение, че действията на Първанов обслужват само Борисов. „Няма как тази формация да влезе в европарламента. Но ако тя не влезе, означава само едно, че ще отбие 2-3% от БСП. От това има интерес само Борисов. Но Първанов трябва да е човек с достатъчно политически опит, за да си даде сметка за това“, коментира той. Народният представител поясни, че Георги Първанов поддържа отношения с някои успешни кметове, но те нямат кой знае какво отношение към евроизборите, а благородната подкрепа, която той си мисли, че ще получи, накрая се изразява в проценти. „Досега никой не е притискан и не му е казвано да не ходи или да не участва, но се надявам, че Първанов ще смени посоката и ще осъзнае огромната грешка, която прави. Регистрирането на втора листа и обявяването на втори проект за мен е огромна грешка. Аз не смятам, че в лявото пространство няма място за нови проекти, но то не е там и не е  с тези хора“, заяви Кутев.

Тези, които най-много се възмущават от Сидеров, преди това работиха с него

По темата за случая с Волен Сидеров, Антон Кутев заяви, че няма чадър над никого. „Във вандалски ситуации, като тази, Сергей Станишев не е попадал, но когато му се искаше имунитета, той си го подаде още преди да е поискан. В случай, че Сидеров не вземе такова решение сам, аз ще гласувам за свалянето му“, категоричен бе депутатът. „Сидеров не е станал такъв от вчера. Тези, които най-много се възмущават от него,  са онези, които преди това работеха с него“, допълни той.