Валери Жаблянов: Евроизборите не са тест за партиите, а за цяла Европа

Янр 08, 2014 Новини БСП 0 954

Евроизборите не са тест за партиите, а за цяла Европа

Евроизборите не са тест за партиите, а за цяла Европа. Това заяви Валери Жаблянов, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на ТВ7. "Това, от което една част от нашите съграждани се възмущават, като публично поведение, в Европа има доста по-страшни размери. Поведението на холандските националисти, призивите, които чуваме от Англия, развитието на крайната десница в Германия, откровено расистките изказвания по отношение на България и Румъния. Европа е съюз от нации. Националистите не могат да я разрушат. Те могат и да я укрепят, но въпросът е на какви сили тези евроизбори ще дадат шанс в Европа. Тя в момента е на голям кръстопът", допълни той.

По неговите думи именно тук ролята на БСП и като председател на ПЕС, е огромна. "Дали Европа ще се превърне в един съюз от равнопоставени граждани и държави, които се уважават взаимно или ще се състои от нации, които са учители и други, които трябва да бъдат реципиентите на всевъзможни уроци, това са два модела на Европа. Ние сме против втория модел. Нашето предложение за председател на ЕК за г-н Шулц е мотивирано именно от тази хипотеза и разбиране", обясни Жаблянов.

На въпрос кой ще бъде водач на листата за евроизборите той отговори, че има процес на номинации, предстои гласуване и ще стане ясно в началото на февруари.

Всеки сам преценява поведението си, но законът е еднакъв за всички

По отношение на скандала с Волен Сидеров, народният представител заяви, че не смята, че се налага политическа позиция на БСП, защото поведението на публично място на всеки един човек, независимо дали е депутат или гражданин, има норми и те са общоприети. "Когато поведението ги надхвърля, то има обществено мнение и други видове санкции. Всеки преценява сам поведението си на обществено място. Избирателите на Сидеров и "Атака" ще преценят как той ги представя пред обществото и как изглежда в очите на българските граждани. Смятам, че обществените порядки са прехвърлени, но законът в България е еднакъв за всички", категоричен е той.

Депутатът обясни, че първо трябва да се запознае с фактите и мотивите за искането за снемане на имунитет и тогава ще се вземе решение как ще се гласува.

Нашата цел е с новия Изборен кодекс вотът да бъде свободен

По темата за новия Изборен кодекс, Валери Жаблянов обясни, че изборните закони ги четат хората, които правят изборите и се интересуват професионално от това, а обществото усеща последствията косвено върху себе си. "Нашата цел е една - да се върне изборният процес във времето, когато изборите не се провеждаха с разнасяне на торби от партийни симпатизанти, каквато практика въведе ГЕРБ. Нашата цел е изборите да бъдат свободни, всички граждани да намерят в тях техния кандидат, да видят българския интерес в рамките на общата европейска действителност", каза той.

Валери Жаблянов заяви, че през новия политически сезон предстои да се разгледа ЗОП, законите, свързани с преодоляване на монополите и монополното положение в услугите и търговията в България. "Има какво да предприеме парламентът в законодателно отношение в тази посока, за да се почувства качеството и крайната цена на услугите и на някои основни стоки. Трябва да се върнем към конкуренцията, която беше елиминирана", заключи той.