Румен Гечев: Промени в банковата система ще целят повече конкуренция и доближаване до законодателството на ЕС

Янр 07, 2014 Новини БСП 0 1021

Предстои активна работа по промени в законите, свързани с банковото дело и финансовата система

Предстои активна работа по промени в законите, свързани с банковото дело и финансовата система. Всички законодателни промени, които ще бъдат направени в тази сфера имат два основни принципа: посока към повече пазарност и конкуренция и задължително доближаване до европейското законодателство. Това заяви в ефира на TV7 народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на Комисията по икономическата политика и туризъм Румен Гечев. По думите му трябва да има етапност при промените и няма как с няколко промени да се решат всички въпроси. Според него трябва да се започне с тези, които са най-важни, ще имат най-голям ефект и ще възстановят баланса между кредитори и кредитополучатели. "Ние сме внимателни, водим разговори с всички заинтересовани страни, в това число и неправителствени организации. Водят се и неформални дискусии в парламентарните групи. В момента сме близо до консенсус въпреки различията. Убеден съм, че в близките седмици ще съумеем да финализиране този процес", каза още депутатът.

 

Няма да се променят договори със задна дата

 

Помолен да коментира, дали ще могат да се променят договори между кредитни институции и кредитополучатели със задна дата, Гечев отговори, че няма да има такава възможност.  Той обясни, че договор може да се промени без да се нарушава законът, например с отпадане на т. нар. наказателна лихва, когато се премести кредитът от една банка в друга, особено при дългосрочен ипотечен кредит. По думите му, обаче, в момента в повечето български банки наказателната лихва стига до 5% и малко повече, което прави преместването на кредита трудно. "В този случай гражданите ще могат да се възползват от промените в закона, след като той влезе в сила въпреки договора със стара дата, като потърсят възможност за получаване на нов кредит и рефинансиране на стария", поясни народният представител. Той бе категоричен, че нито една политическа сила не би трябвало да си позволява да приема договори с обратно действие и БСП спазва европейските правила. Гечев подчерта, че промените ще започнат с въвеждането на закона и от тях ще могат да се възползват всички български граждани и фирми.  По думите му тази възможност ще засили конкуренцията в банковата система, ще я доближи до условията на финансиране и кредитиране в ЕС. Освен това, според него, този фактор ще действа в посока на намаление на лихвите.

 

Банките сами да избират индекс за формиране на лихвата си

 

Вторият важен момент, според него, е въпросът с определянето на лихвата. "Има една особеност, само за България в рамките на ЕС, въведена 2010г., в един от компонентите на тройната лихва банките могат сами да решават какъв да бъде той. Сами разбирате, че това е недопустимо", заяви Гечев. По думите му този компонент трябва да се определя от един всеобщ индекс, а не всяка банка сама да го определя. Той обясни, че не е постигнато до момента съгласие за това какъв точно да бъде индексът - LIBOR, EUROBOR на еврозоната, СОФИБОР или комбинация. Депутатът обясни, че това са индекси, от които се определя този компонент на лихвата в зависимост от промените на търсенето, предлагането и пазарните условия съответно на лондонския кредитен пазар, този в еврозоната и българският.

Според него най-простото решение е да се даде на банките възможност да изберат кой индекс те да използват при формиране на лихвата. "Това е решение, което по пазарен начин би трябвало да доведе до разтваряне на ветрилото и да даде възможност на самите банки да избират и те в по-голямата си част го приемат", поясни Гечев.  Той подчерта обаче, че предстои да се обсъди всичко това в комисия и да се вземат решения.

 

Няма да опрощаваме кредитни задължения

 

Той отрече твърденията, че с промените в ипотечните кредити ще се даде възможност за неплащане на задълженията на кредитополучатели. "Който е взел кредит, трябва да го връща. Нямаме никакви намерения да опрощаваме кредитни задължения", категоричен бе народният представител. Той подчерта обаче, че трябва да се направи така, че отнемането на жилища да стане крайна мярка, когато са изчерпани други процедури, които ще бъдат заложени в промените. По думите му тези процедури са свързани с това оценката на ипотекираното жилище да става на пазарна основа, а не както е в монета на практика тя да се прави от наети лица от банката, която има интерес да продаде бързо и даже на по-ниска цена.