Сергей Станишев: Каква ще бъде 2014 зависи от всички нас

Янр 06, 2014 Новини БСП 0 1231

Това каква ще бъде 2014-та зависи от всички нас

Това каква ще бъде 2014-та зависи от всички нас. БСП ще подкрепя действията на правителството и ще инициира такива в няколко основни направления. Първото е  съживяване и развитие на българската икономика. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и ПЕС, на среща с журналисти в централата на партията. „Настояваме за програма за реиндустриализация за стартиране на много нови инвестиционни проекти. От тази гледна точка ще изискваме от правителството много ясна програма за балансирано регионално развитие, която е заложена в бюджета, с този специален ресурс програмата от 500 млн.лв,, която трябва да покаже различно отношение към проблемите на регионите и да намали голямата пропаст, която се създаде между София и останалата част от страната“, допълни той.

Предстои приемане на редица антимонополни законопроекти

Станишев заяви, че през следващите месеци предстои приемане на редица антимонополни законопроекти, които вече са подготвени и съгласувани с правителството, така че да има нормална среда за конкуренция в различните сектори, като финансовия, банковия, търговските вериги. Той обясни, че са подготвени и закони, свързани с горите, както и такива, свързани с обществените поръчки, засягащи интересите на малките и средни фирми и прозрачността на процеса, по който се провеждат. „Ще отстояваме тази политика да бъде разгърната последователно и решително в българското правителство и българския парламент. Разбира се, ще търсим възможности социалната политика, която е оформена много категорично в Бюджет 2014 и облагодетелства над 3 млн. български граждани с допълнителни средства, да бъде разширена още през годината, съобразно бюджета. Ще търсим резерви, за да може хората отново да почувстват, че държавата има отношение към техните ежедневни проблеми. Вярвам, че правителството на Пламен Орешарски показа капацитет за ускорено усвояване на средства от еврофондовете“, заяви Станишев. Той допълни, че са били спасени от загуба близо 3 млрд. лв., които по прогноза на служебното правителство са щели да бъдат загубени в края на 2013 г. По неговите думи по ОП „Развитие на селските райони“ не е загубен нито лев, за разлика обаче от предишни години.

2013 не беше нито лека, нито спокойна

Според Станишев 2013 не е била нито лека, нито спокойна. „Имаше много напрежение в обществото, но все пак това е година на промяната“, каза той и обясни, че промяната, към която се стреми БСП не е лесна, защото за 4 години се е получило пълно срастване на една политическа сила с държавата под един авторитарен и репресивен режим, което е съсипало в много отношения  българската икономика, поминъка на хората и тяхната работа.

„Вторите 6 месеца от година, колкото и трудни да бяха, бяха период на усърдна работа в много трудна ситуация и среда. Това беше период на възстановяване на нормално функциониране на икономиката, защото безработицата и бедността са най-големият бич на страната ни през последните години. През управлението на ГЕРБ фалираха 100 000 фирми, безработицата нарасна с 400 000 души. Важно е да покажем, че има различно отношение от страна на държавата, подкрепяща малкия и среден бизнес. За първи път от години държавата започва 2014-та на чисто, след като беше върнато почти цялото ДДС, дължимо на българския бизнес. Приети са и много важни промени, облекчаващи бизнеса и създаването на честна и справедлива конкурентна среда“, заяви лидерът на БСП.

Показахме различна социална политика

По думите на Станишев през изминалите месеци е показана различна социална политика, като за няколко месеца правителството на Орешарски е свършило повече социални неща, отколкото Борисов за цели 4 години. „Започна един период на социално размразяване и първите резултати са на лице. Само парите за отглеждане на дете до 2 години нараснаха със 100 лв. От 1 януари се увеличава значително и добавката за дете, особено за второ. За първи път от 4 години се дадоха на най-бедните пенсионери коледни надбавки. Това също е отношение от страна на държавата към хората и тяхното ежедневие и живот. Възстановява се швейцарското правило“, каза още Станишев. Според него периодът от 6 месеца на управление на правителството на Пламен Орешарски е бил и период на възстановяване на нормална демократична система, колко и трудно да е това и каквато и съпротива да е имало срещу много действия на правителството. „Самият факт, че протестите минават свободно, без страх, също е постижение за нашата държава след 4 години потискане“, допълни той.

БСП и европейското социалистическо семейство сме в много силна, изпреварваща позиция за евроизборите

„През 2014-та предстоят евроизбори, които са важни както за България, така и за Европа и ние ще се борим те да не станат нечистоплътен, безидеен политически сблъсък. От тази гледна точка БСП и европейското социалистическо семейство сме в много силна, изпреварваща позиция, защото хората видяха, че политиката на десните в Европа, на социалните рестрикции за решаване на кризата на гърба на европейските, в това число и на българските граждани, е политика на задънената улица. Ще работим за промяна именно в тази посока. Ще работим за бюджетна отговорност, за политика на инвестиции и създаване на работни места, за иновации и конкурентна икономика. Това ще бъде заложено и в европейската ни програма, като Манифест на ПЕС. Това ще бъде заложено и в националната ни програма, отчитайки и спецификите в България“, категоричен бе Станишев.

Според него има широк консенсус около общата кандидатурата на Мартин Щулц за президент на ЕП. „Смятам, че той е кандидатът на хората, на гражданите на ЕС“, допълни той.

„За нас е особено важно изборите да са честни и почтени и да не се допускат манипулациите на ГЕРБ от предходните. Хората трябва да знаят, че техният глас няма да бъде манипулиран. Поради тази причина се работи и по промените в Изборния кодекс“, обясни лидерът на ПЕС.

Медиите са власт, не по-малка от първите три

На провелата се традиционна среща на ръководството на БСП и народни представители от КБ с журналисти, Сергей Станишев поздрави присъстващите представители на медиите, като им пожела много здраве, лично щастие, професионално вдъхновение, обективност и свобода в това, което отразяват. „Не забравяте, че медиите не са обикновен медиатор. Вие реално сте власт, не по-малка от първите три, а в много случаи сте първата власт, защото формирате общественото мнение, мисленето на много хора в България. Това е много важна обществена мисия, а не  просто занаят, работа или професия. Искам в този ден – Богоявление, да отправя пожелание към всички да загърбим омразата помежду си, защото тя никога не е продуктивна, а е разрушителна. БСП винаги е била партия, която е търсила съгласие, конструктивен диалог в спорове, понякога и остри, но политически по същината на проблемите, в търсене на решение. Дано тази година да има диалог в обществото на идеи за по-добро развитие на страната ни, от което всички се нуждаем толкова болезнено“, заключи Сергей Станишев.

На традиционната среща с медиите лидерът на БСП изтегли късмет от новогодишната баница с пожеланието: „От зори до мрак ти работи и евроизборите спечели". Той обеща социалистите да работят усилено, за да спечелят предстоящия вот.

На мероприятието в централата на БСП присъстваха и зам.-председателят на НС Мая Манолова, евродепутатът Илияна Йотова, народните представители от ПГ на КБ Корнелия Нинова,  Атанас Мерджанов, Татяна Буруджиева, Красимир Янков, Дора Янкова, Жельо Бойчев, Валери Жаблянов, Христо Монов и председателят на Софийска градска организация на БСП Калоян Паргов.