Корнелия Нинова: През 2014 г. ударението ще е върху младежката заетост и разкриването на работни места

Янр 06, 2014 Новини БСП 0 767

В социалната си политика тази година ще поставим специално ударение върху заетост, особено младежка и разкриване на работни места

В социалната си политика тази година ще поставим специално ударение върху заетост, особено младежка и разкриване на работни места. Това заяви на среща с журналисти в централата на БСП, зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова. Тя припомни, че на България са отпуснати за 2014г. 100 млн., които трябва да се усвоят за младежка заетост. Депутатът подчерта, че в последните дни на 2013 г. Министерството на труда и социалната политика е разработило две групи мерки, по които младите хора ще могат да се възползват от тези средства. Тя обясни, че първата група са професионално, информационно, технологично обслужване и помощ на младите хора в регионалните служби на Министерство на труда и социалната политика. "От 1 януари специални служители се занимават само с младежката заетост по места, правят анализ на младежката безработица в регионите, издирват младите безработни хора. Тоест държавата има вече активна роля, прави профил на тези млади хора и ги напътства и им помага да си намерят работа или да започнат своето чиракуване или стажуване", обясни Нинова.

Втората група мерки, по нейно мнение, са по-съществени и прагматични и засягат конкретно как да се финансира заетост на млади хора. Като пример за такава мярка Нинова посочи финансирането на самостоятелен бизнес на млади хора до 24 годишна възраст в България. "Промените в Кодекса на труда, които ще направим, гарантират финансирането на стажуването, чиракуването, поемането от страна на държавата на осигуровките на младите хора", поясни зам.-председателят на ПГ на КБ.  По думите и целта на това е да се свърже образованието с икономиката и младите хора да работят по специалността, която са завършили, а българският бизнес да не чувства липса на професионално подготвени кадри. Нинова обясни, че тези два типа мерки са били изпратени в Брюксел и по тях няма възражения и МС ги е приело. "От нас народните представители се очаква в първите дни на тази сесия на парламента да приемем промените в Кодекса на труда, които да гарантират тези два типа мерки, и ние сме готови", категорична бе председателят на социалната комисия.

Чрез антимонополно законодателство искаме да подтикнем равнопоставена конкуренция между малки и големи

Според нея друга важна група закони, които ще  залегнат в новия политически сезон, са пакета антимонополното законодателство. Тя обясни, че веднага се започва работа по: Закона за обществените поръчки; Закона за зашита на конкуренцията, където се регламентират равнопоставени отношения между търговските вериги и българските производители; Закона за кредитните институции, всички въпроси по отношение на банките, кредитирането, потребителските кредити, извънбанковите кредити; Закона за горите: Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. "Целта, която си поставяме с този антимонополен пакет, е създаването на условия за свободна, пазарна, равнопоставена конкуренция между малки и големи в България, големите да не изяждат малките и в резултат от тази конкуренция пазарни, но справедливи и поносими цени за потребителя. Крайната ни цел е българският потребител да почувства реално промяната от този антимонополен пакет", заключи Корнелия Нинова.