Станишев: Важното е да оправим поразиите на Борисов

Янр 06, 2014 Новини БСП 0 1237

Интервю за вестник Стандарт Каква ще бъде политическата 2014 година? Стабилизира ли се кабинетът, има ли търкания между БСП и ДПС? Какви са очакванията на соцпартията за евровота? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме от лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев

Интервю за вестник Стандарт

Каква ще бъде политическата 2014 година? Стабилизира ли се кабинетът, има ли търкания между БСП и ДПС? Какви са очакванията на соцпартията за евровота? Отговорите на тези и други въпроси потърсихме от лидера на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

- Г-н Станишев, изпратихме една година на разделение в обществото. Очаквате ли през 2014 г. да се случи диалог между власт и улица?

- През 2014 г. очаквам последователност, предвидимост и решимост от управлението. Диалог има с всички граждани, които имат конкретни искания и предложения. Пример за това е Изборният кодекс, който БСП внесе за разглеждане в Народното събрание. Знаете, че през първите шест месеца усилията бяха насочени към овладяване на управлението и оправяне на най-тежките последици от управлението на ГЕРБ. За първи път от 2009 г. едва сега държавата започна да изплаща задълженията си към бизнеса. Знаете, че беше разплатено изцяло ДДС на българските фирми. Кабинетът "Орешарски" показа, че следва ясна и последователна политика и че ще продължи да действа категорично за реализацията на своята програма. Това няма нищо общо с кухите обещания от страна на ГЕРБ.Когато говорим за диалог, нека да припомним, че бе възстановен същият с Лекарския съюз, беше сключен Националният рамков договор. Имаше продуктивен и резултативен диалог и с животновъди и зърнопроизводители, както и с други съсловия.Що се отнася до всички онези, които се опитват с ултиматуми да управляват политическите процеси и да диктуват нещата в държавата - няма да им се получи.

- Как ще отговорите на упреците, че провеждате управление на инат и на всяка цена, че е по-добре партиите да се разберат за дата за избори, че БСП е отстъпила от предизборните си обещания, като премахването на плоския данък, например?

- Напротив, все по-видно е, че протестите са на инат. Избори се провеждат, когато има алтернатива и ясни политически предложения. Що се отнася до предизборните обещания, кой е казал, че те се изпълняват за 6 месеца? За половин година се размрази социалната политика, за разлика от ГЕРБ, които за четири години я сложиха във фризера. Дадохме коледни добавки по 50 лева на пенсионерите, вярно не на всички. За първи път в рамките на първите 6 месеца от управлението се намали цената на тока на два пъти. Това не се беше случвало за последните 23 г., а помните колко пъти по време на управлението на ГЕРБ скочи цената на електроенергията. И ако тези мерки за протестиращите на жълтите павета нямат значение, то за всички останали българи имат.Сега от 1 януари се увеличиха и майчинските със 100 лева. Повиши се и добавката за второ дете на 50 лева, месечната добавка за близнаци стана по 75 лева за всяко дете а помощта за дете с увреждане нарасна на 100 лв. Пенсионерите ще плащат само 1 лев от досегашната потребителска такса от 2,90 лв. за посещение при личния лекар. Минималната работна заплата също беше размразена и стана 340 лева. Възстанови се и отмененото от предното управление Швейцарско правило. Много важно е да отбележим и това, че бяха освободени от данък най-бедните, получаващи минимална работна заплата. И аз бих искал незабавно да поправим щетите, нанесени върху доходите на хората от управлението на Борисов. Но още в кампанията казвах, че следващият мандат ще премине в наваксване и в опит да върнем държавата в състоянието, в което я оставихме. Бързо забравихме, че 100 000 фирми бяха закрити, че 400 000 души загубиха работата си. Как се оправя това?! Как се повишават доходи и пенсии, замразени 4 години?! Във всеки случай не с избори, а с работа.

- ДПС ясно декларира, че е против идеята на БСП за 15% данък "богатство" за хората с доходи над 2700 лв. Ще настоявате ли този налог да бъде въведен?

- Всеки данъчен закон е заложен в бюджетната процедура за 2015 г. Към момента няма да се правят експерименти и резки движения. Къде съм казал, че ще въвеждаме веднага данък богатство? Управлението е въпрос на компромиси, както и на баланс на позициите и интересите. Няма как по всичко да сме съгласни и да сме на едно мнение.

- Данък "богатство" е поредният случай, в който се забелязва разнобой между БСП и ДПС. Има ли проблем между двете партии?

- Партньорството с ДПС е предвидимо и коректно. Освен това има ясно разписана програма с приоритети на правителството, която се подкрепя и от двете партии. Освен това остава и общата кауза, групировката ГЕРБ да бъде извадена изцяло.

- За втори път управлявате заедно с ДПС. Кои грешки от времето на Тройната коалиция сте си обещали да не повтаряте?

- Грешката, която отчитам, е слабата комуникация с обществото от страна на правителството на Тройната коалиция. Голяма част от нещата, които направихме, не бяха обяснени на хората и те не разбраха, че са се случили. Мислех си, че щом като е свършена една работа, тя ще бъде видяна, но не е така. Нека не забравяме, че по време на Тройната коалиция България беше в икономически растеж и възход. Четири години след ГЕРБ сме на дъното. Ето тази грешка не бива да се допуска повече.

- Защо периодично се появяват слухове, че сте имали разговор с премиера Орешарски и той ви е казал, че хвърля оставка? На принципа "няма дим без огън" ви питам - вярно ли е?

- Нищо вярно няма. Просто има хора, които се опитват да внушават нестабилност, за да им повярват, че всеки момент ще се върнат на власт. Виждам, че премиерът все повече влиза в своите функции и отговорност пред страната.

- С кое решение на премиера не сте били съгласен?

- Ако имаше такова, със сигурност щяхте да сте разбрали.

- Рестартът на АЕЦ "Белене" също е от предизборната ви програма. Но минава през подкрепата на ДПС, нали?

- "Белене" е наш ангажимент към хората. Преди да се стигне обаче до рестарт, трябва да се оправят батаците на Борисов. Трябва да бъде намерено решение за заведеното дело от руската страна в Париж от "Атомстройекспорт" срещу българската НЕК. Искам да напомня, че БСП винаги е настоявала, че България има нужда от нови мощности както в АЕЦ "Козлодуй", така и от АЕЦ "Белене". Нека не забравяме и резултатите от проведения референдум. Тогава над 770 000 български граждани заявиха категоричната си подкрепа за изграждането на нова АЕЦ в Белене.

- И коментарът ви за бъдещия строеж на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Приемате ли изказани вече мнения, че проектът ще бетонира правителството до края на мандата му?

- Този блок е важен за България, важен е за енергетиката ни, а от там - за развитието на икономиката, за инвестициите, които искаме да привлечем. Най-доброто за България е да има една централа с руска и една с американска технология. Така за десетилетия ще се утвърдим отново като основен енергиен фактор. Това ще има отражение и в цената на тока през годините напред, защото е известно, че произведената електроенергия от атомни електроцентрали е с най-ниска цена.Иначе "бетонирането" на което и да е правителство днес, зависи много повече от това как хората усещат ефекта от работата му в ежедневието си.

- От БСП развивате тезата, че предсрочен вот ще влоши икономиката, но напрежението през последните месеци дава ли и тласък?

- Напрежението, както вие го наричате, е по-скоро медиен, а не реален факт. Докато едни предсрочни избори ще произведат реални проблеми както пред икономиката, така и за работата и доходите на хората. Предстои включването и реалното позициониране на България в новия програмен период за ЕС. Тази година имахме огромни проблеми поради липсата на свършена работа по подготовката именно заради изборите. Трябва ли да отложим решаването на проблемите с младежката безработица например, за да удовлетворим желанието на "ранобудните студенти"? Още повече, че социологическите данни са ясни - конфигурацията в парламента, а оттам - и в правителството, ще е същата. Какво решение са тогава предсрочните избори? Някои икономически и политически кръгове просто искат да забавят процесите на изчистване на България от влияние на монополите, искат си статуквото, което ги устройва.

- Коментарът ви за призивите за формиране на кабинет БСП-ГЕРБ. И ваши съпартийци го подхвърлят. Възможна ли е такава коалиция?

- Абсурдна е. Проблемът е, че ГЕРБ не е нормална и демократична партия, а групировка за консумиране на власт и за завладяване на държавата. Виждахме го в продължение на четири години.

- Следите създаването на новите партии. Кои от тях ще отлеят гласове от БСП? А от ГЕРБ?

- Повечето нови проекти са в дясното пространство - там е голямата битка за гласовете, които се отливат от ГЕРБ. За сега няма никакви индикации, че от БСП се отливат гласове.

- Очаквате ли раждането на силна десница в лицето на Реформаторския блок?

- Има нужда от силна, нормална и демократична десница. Защото всяка демокрация стъпва на двата си крака, ляв и десен. Не ми е работа да давам съвети на Реформаторския блок, но ако ме питат, бих ги посъветвал да излязат от кръга на жълтите павета и да работят на терен с хората. Ако искат да са истинска и демократична десница, трябва категорично да се разграничат от ГЕРБ! Защото има все повече индикации, че са в тежка колаборация с Цветанов и Борисов в името на едно нещо - връщане във властта. И за каква евродесница можем да говорим, ако в този Реформаторски блок участва партия, която е публично известно, че се подкрепя от Турция? Как тогава ще бъдат национална десница? 

- Как виждате политическото бъдеще на партията на Николай Бареков? 

- Това, което прави впечатление, е, че се работи много с хората и това създава надежди на терен. Но наред с това е притеснителен засилващият се популизъм стил "Борисов". Ако Бареков се бори с Борисов, е добре за държавата. Но Борисов не може да бъде преборен с борисовщина. 

- Конкуренция на БСП ли е заявката на Татяна Дончева за втора лява листа на евровота? 

- Прогнозата ми е, че няма да се пребори на евровота, защото никой досега не е чул идеите й. Всъщност единствената идея за създаване на нова конституция подозрително съвпада с тази на Реформаторския блок. 

- Влизаме в кампанията за евроизборите - ще се ангажирате ли с прогноза за вота у нас? А в ЕС?

- Очаквам победа на тези избори за БСП и категорична промяна на силите в Европарламента. Знаете, че предложихме кандидатурата на Мартин Шулц  за председател на ЕК. Това са избори, които трябва да постигнат промяна в ЕС към една социална и икономически силна с всеки свой гражданин нова Европа.

- Имаше няколко изказвания на евродепутата Ивайло Калфин в посока, че има разногласия с ръководството на БСП, с две думи, че няма да е в листата на партията. Така ли е? 

- Г-н Калфин не е член на БСП и естествено не е част от партийната подготовка на изборите. Но той е много опитен политик и БСП няма навика да се лишава от силните си фигури. Той е един и от най-добрите евродепутати с много голям авторитет.

- Очакванията са да водите евролистата на БСП. Решили ли сте вече?

- Решението за това каква ще е листата на БСП ще бъде обявено на конгреса през февруари.

- Като президент на ПЕС направихте наскоро много важна обиколка в Близкия изток. Маршрутът ви обаче съвпадна удивително с този на върховния представител по сигурност на ЕС Катрин Аштън миналата година. Може ли да ви видим на този пост след евроизборите?

- Не.  

- В бурната политическа обстановка ви се роди син. Успявате ли да намерите време за малкия Георги, за децата и съпругата си Моника? 

- Иска ми се да е повече, защото децата зареждат с любов и доброта. Невероятно е да си част от първите стъпки на едно малко човече, да виждаш как то си има своя характер и е една миниатюрна личност. Затова ще използвам случая да пожелая на всички хора това щастие!