Таско Ерменков: Нови енергийни мощности ще позволят на държавата ни да се развива

Дек 30, 2013 Новини БСП 0 736

Ако искаме да имаме икономика, селско стопанство и да се развиваме, тогава имаме нужда от нови енергийни мощности

Ако искаме да имаме икономика, селско стопанство и да се развиваме, тогава имаме нужда от нови енергийни мощности. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и член на комисията по енергетика в НС Таско  Ерменков в ефира на Нова телевизия. Според него няма да има големи загуби от понижаване цената на тока. „140 млн. лева ще дойдат от 10% намаление на нощната тарифа. Хората ще започнат да консумират повече електричество, като могат да пускат електроуредите с повишено потребление на електрическа енергия вечер”, посочи той. Таско Ерменков обясни, че НЕК има огромни задължения, но трябва да успеем да реализираме енергийни проекти, които да ни носят печалба. "Това са проектите, свързани с "Южен поток", 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене”, подчерта енергийният експерт.

На 40 000 домакинства ще паднат сметките за ток с 10% ако шефовете на ЕРП се откажат от бонуси

По отношение на ЕРП-тата, Ерменков подчерта, че са намалени разходите им с 8%, така, че те „нямат сериозно основание да се оплакват“. "Ако аз бях на мястото на тези дружества бих си позволил да бъда смирено замълчан. Ще дам един пример защо трябва да е така. Ако шефовете на трите ЕРП-та се откажат само от годишните си бонуси, това ще позволи на над 40 000 домакинства със средни сметки от около 50 лева месечно, да получат намаление на сметките си за електроенергия с 10% на годишна база“. За информация, общият размер на годишен бонус на тримата шефове е около 3 млн. лева, поясни Таско Ерменков.

На въпрос, защо управляващите не са реализирали идеята за избор на състава на НЕК от Народното събрание, Таско Ерменков обясни, че не е било ясно какво е завареното състояние на компанията. "Това е причината, поради която в тази посока не бяха предприети стъпки", каза още енергийният експерт.