Таско Ерменков: Искаме справедливи и прозрачно формирани цени на тока

Юли 11, 2013 Новини БСП 0 735

С промените, които искаме да се извършат в Закона за енергетиката, целим да се приеме нов механизъм за разпределение на тежестите в енергийната система

С промените, които искаме да се извършат в Закона за енергетиката, целим да се приеме нов механизъм за разпределение на тежестите в енергийната система. Това заяви народният представител от КБ Таско Ерменков  в ефира на Нова телевизия и допълни, че всички тежести, в резултат от неправилни решения през последните три години и най-вече неконтролируемото въвеждане на скъпа енергия, са ощетявали крайния потребител. Според него с новия подход, който е зададен като рамка на ДКЕВР, ще се формулират едни справедливи и прозрачни методи за разпределение на отговорностите и формиране на цените на тока, за да може реално да се намали натиска върху крайния потребител. "Това означава че има резерви и намаляването на цената на тока е реално възможно", поясни той.

Ерменков заяви, че студеният резерв няма да възлиза на 113 милиона лева, а около 200 милиона лева. Народният представител обясни, че разликата ще дойде от намаляването на необходимото количество студен резерв от 1040 на 500 мегавата и това, че той ще бъде пускан на търг с определена горна граница в цената.

Според Таско Ерменков цената на тока не е висока, но доходите у нас са много ниски. "Затова кабинетът трябва да предприеме и мерки за раздвижване на икономиката", заключи той.