Мая Манолова: Безспорно трябва да има мажоритарен елемент в избирателната ни система

Юли 12, 2013 Новини БСП 0 1043

"Има доста безспорни теми, които се уточниха след бурни дебати с гражданското общество", каза зам

"Има доста безспорни теми, които се уточниха след бурни дебати с гражданското общество", каза зам.-предсдателят на НС Мая Манолова в предаването "Лице в Лице" по bTV и поясни, че  формата е отворен, гражданите са в пленарна зала и се обсъждат най-важните промени в Изборния кодекс. Зам.-председателят на парламента изтъкна, че безспорно трябва да има мажоритарен елемент  в избирателната ни система. Манолова обясни,  че след дискусиите в НС са останали 3 варианта за изборна система - пропорционална с преференции, смесена избирателна система и чисто мажоритарна система. "Решението, което взехме  в Комисията по изработване на Избирателния кодекс е да разработим в конкретни текстове и 3-те варианта, като се има предвид съотношението на силите би следвало да се концентрираме върху смесената системата и  пропорционаланата с  преференции", добави тя. Манолова начерта и основните промени, които  ще залегнат в новия Изборен кодекс- промени  в избирателната система, въвеждане на машинно гласуване, нов вид на структуриране на изборната администрация, промени в избирателните списъци чрез активна регистрация.  "Това означава пренаписване на минимум 90% от текстовете", подчерта тя. Според Манолова промените не могат да се случат с кръпки, и още, че е по-лесно е да се напише нов Изборен кодекс отколкото да се пренапише този, и че всеки юрист ще го потвърди. Социалистката посочи, че са нужни поне 3 месеца за написване на Кодекса. "Това наистина е къртовски труд. Нещата имат  една страна- обсъжданията в пленарната зала където дискутираме, но  след това всичко това се обобщава, всичко това се пише в конкретни текстове, мислят се варианти, питат се институциите, проверя се европейската практика, съгласуват се текстове, правят се съпоставки с други закони" уточни  Манолова. Тя изтъкна, че не само решенията са важни, а и начина по който са взети. 

Хората искат да бъдат чути, искат да си кажат мнението, искат всяко едно от тези предложения да бъде обсъдено

"Хората искат да бъдат чути, искат да си кажат мнението, искат всяко едно от тези предложения да бъде обсъдено, да кажем защо "да" защо "не", категорична е Манолова. 

Зам.-председателят на парламента припомни, че ГЕРБ писаха сега действащия Изборен кодекс 1,5 г. , а сега говорят как можело да се напише за 2 седмици.На въпрос на водещия дали ГЕРБ са канени в обсъжданията за промените в Избирателния кодекс, тя отговори, че освен гражданските организации, освен извънпарланментарните партии са поканени и партиите, които са представени в парламента. "Би следвало да чуем от ГЕРБ какво е тяхното мнение по тези важни теми, някой от тях по някакъв начин да се включи в самите дискусии, защото мога да гадая какво е мнението да ГЕРБ по отношение на задължителното гласуване- тук е необходимо конституционно мнозинство от 160 депутати", заяви депутатът от КБ.

Ще бъдат намалени субсидиите на партиите

Има воля за намаляване на субсидиите на партиите, каза Манолова и поясни, че няма да се премахват субсидиите за извънпарламентарно представените партии.