Сергей Станишев: Борисов желае икономически разпад в страната, защото не е на власт

Дек 17, 2013 Новини БСП 0 1279

Позицията на г-н Борисов за икономически разпад в страната не почиват на никакви данни и тенденции

Позицията на г-н Борисов за икономически разпад в страната не почиват на никакви данни и тенденции. Изявлението му почива на желанието му в страната да се случи катастрофа, тъй като той не е на власт. Това заяви лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев по време на пресконференция в централата на партията. По думите му Бойко Борисов и Цветан Цветанов водят партизанска война срещу правителството. „Когато през ноември се правеше пореден опит за щурм на парламента, аз зададох много въпроси, за тези, които стояха зад протестите, за близките до Борисов”, заяви лидерът на БСП. Той подчерта, че Борисов не е и в позицията да говори по темата за подслушването. „Припомням, че по негово време бюджетът за подслушване нарасна три пъти. Сега, броят на използваните специални разузнавателни средства е намалял почти наполовина. Припомням и твърдението на г-н Цветанов, че не е възможно нерегламентирано подслушване, като тогава той заяви, че ако подобно нещо се случи, ще напусне политиката, ще си подаде оставката”, посочи лидерът на БСП.

Според Сергей Станишев водещото в критиката към управлението на ГЕРБ е свързано с порочната политика, която тази политическа организация води. „Това бе основата на допълнителното доверие към БСП и Коалиция за България, които спечелиха на изборите, за разлика от всички други партии. Защото само КБ увеличи с 250 000 своите гласове. Тази политика продължаваме и днес”, обясни той. Според него има една разлика в политиката по отношение поведението и позицията на Атака в рамките на предишния и сегашния парламент. „В предишния парламент, две години Атака гласуваше „за” кабинета тогава, и той бе избран с политическата и подкрепа, която обаче не важи за кабинета на Пламен Орешарски”, подчерта той.

Исканата оставка на Волен Сидеров като председател на Комисията за борба с корупцията е политически акт

На въпрос, свързан с позицията на БСП по отношение на исканата от ГЕРБ оставка на председателя на Комисията за борба с корупцията Волен Сидеров, Сергей Станишев заяви, че исканата оставка е политически акт. „На всички е ясно, че това е политическа игра на партия ГЕРБ. По-сериозен обаче е въпросът за съдебната система в България. Този въпрос е един от приоритетите на правителството. Не може да се очаква за половин година коренен прелом или обрат там. Съдебната реформа обаче трябва да продължи с ясна визия. Информиран съм, че има подготвени конкретни законопроекти, които са важни и ще бъдат разглеждани след нова година. Аз ще очаквам както от МВР, така и от службите, в рамките на изпълнителната власт и Министерство на правосъдието, работа за постигане на по-конкретни резултати”, заключи той.