Сергей Станишев: Устояхме на всичко, защото имаме кауза

Дек 17, 2013 Новини БСП 0 1108

Нашите народни представители бяха подложени на изпитания, в т

Нашите народни представители бяха подложени на изпитания, в т.ч. на физически натиск и заплахи. Устояха, защото имаме кауза, която отстояваме и реализираме чрез нашата работа в парламента. Това заяви Сергей Станишев, председател на БСП и ПГ на КБ, на пресконференция, на която беше представен отчет за дейността на ПГ на КБ за 6-те месеца от работата на 42-то НС. Той благодари на всички народни представители от парламентарната група на Коалиция за България за тяхната устойчивост, психологическа и политическа отговорност в една среда, която е била изключително трудна за работата на парламента. По неговите думи това затруднение произхожда от един фундаментален факт – най-голямата парламентарна група отказва да признае резултатите от изборите. „От там произхожда и тяхното безотговорно поведение - парламентът да бъде срутен, да се покаже като неработещ и да се предизвикат предсрочни избори. Това не е изненада като поведение на партия ГЕРБ, защото с всички сили те искаха да се задържат за властта, която имаха 4 години“, каза Станишев.

Внесени са близо 50 законопроекта за 6 месеца

Председателят на БСП бе категоричен, че са поели ангажимента да бъдат изпълнени голяма част от предизборните обещания на партията и това много ясно личи в законодателната дейност на депутатите. „Близо 50 законопроекта са внесени в парламента - 33 от депутати на КБ, съвместно с депутати от ДПС - още 17, от тях близо 20 се приети и много между първо и второ четене или в процес на обсъждане. И ние ще продължим с тази активна законодателна дейност. Това е основен ангажимент на нашата парламента група“, обясни той. Станишев заяви, че водещо в законопроектите е социалното законодателство и това изцяло отговаря на профила на БСП като лява социалистическа партия. „Мога да припомня редица промени, които са свързани с целеви помощи за домакинствата, увеличаване на помощи за отглеждане на деца до 2 годишна възраст, повишаване на помощта за деца с трайни увреждания. Чрез промени в закона за енергетиката се създадоха условия за намаляване, за първи път от десетилетия, на цените на тока, както за битови, така и за индустриални потребители. Това отчитаме като сериозен успех на КБ и БСП“, каза той.

Според Станишев след обсъждане с НПО и гражданското общество е внесен проект на Новия изборен кодекс. „Това също е предизборен ангажимент на БСП, като контратеза на начина, по който се правиха избори последните години ,по време на управлението на ГЕРБ. Естествено е и тази политика да намери отражение в два ключови закона – актуализацията на бюджета за 2013 и преодоляване на наложеното вето. Искам да кажа много ясно, че всякакви тези, които се въртяха по време на ветото, са опровергани от МВФ, който оцени това като правилна стъпка на правителството и парламента, като  антициклична политика, която създава условия за по-добър икономически растеж“, уточни лидерът на БСП. Той допълни, че вторият ключов законопроект е Закон за бюджета за 2014г. и по негово мнение това е бюджет на размразяването на социалните плащания, бюджет на социалната отговорност на държавата към гражданите, които най-много се нуждаят от бюджетни плащания. „Това е бюджет на икономическия растеж и създаване на условия за сериозни инвестиции, за възстановяване на икономиката и създаване на работни места, бюджет на преодоляване на регионалната пропаст, която се създаде в България между столицата и останалите региони в страната. Това е залегнало и в специалната инвестиционна програма, одобрена в бюджета“, каза Станишев. По неговите думи този основен закон е едно ново отношение и възстановяване на уважението към образованието и науката в България с най-сериозното увеличение от всички секторни политики.

След Нова година водещ в законодателната инициатива ще бъде антимонополният пакет

Председателят на БСП заяви, че непосредствено след Нова година водещ в законодателната инициатива ще бъде антимонополният пакет. „Това означава приемане на второ четене на Закон за обществени поръчки, балансиране на отношенията между финансовите институции, банките и другите кредитни институции с потребителите, така че да бъдат защитени интереси на потребителите по по-отговорен начин. Новата регулация по отношение на търговските вериги и тяхната дейност, така че да има стимули за българските производители. Промените в закона за енергетика, които засягат и правата на потребителите. Той е приет на първо четене и предстои да бъде гледан на второ. Приемане също на второ четене закона по отношение на офшорните фирми, който забранява те да участват в обществени поръчки, приватизация, концесиониране. Това всичко работи в интерес на прозрачността и конкурентноспособността в българската икономика“, обясни Станишев.

Сега парламентът ефективно контролира изпълнителната власт

Според Сергей Станишев има много сериозна промяна в отношенията между парламент и правителство. „След като 4 г. парламентът, по време на управлението на Борисов, беше просто една машина за гласуване и изпълнител на волята на правителството, сега парламентът ефективно контролира изпълнителната власт“, каза той. По негово мнение това е осигурено и чрез периодичните отчети на министър-председателя за работата на кабинета и чрез въвеждане на нова практика за България чрез блиц-контрол към министър-председателя и вицепремиерите. „В рамките на тази процедура към премиера са зададени близо 30 въпроса по актуални теми, на които се отговаря непосредствено. БСП и КБ са водещи изобщо и в парламентарния контрол“, допълни той.

Има новото отношение към гражданското общество и неговата съпричастното към работата на парламента

Лидерът на БСП обърна внимание и на новото отношение към гражданското общество и неговата съпричастното към работата на парламента. „НПО участваха много активно в работата по проекта на новия Изборен кодекс. Голяма част от техните идеи са заложени в него. Ние имаме амбицията да бъде приет. Също и създаването на специална парламентарна комисия за взаимодействие с гражданското общество, така че неговия глас да бъде високо чут и от народното събрание в България“, заключи Сергей Станишев.