Корнелия Нинова: Икономиката тръгва нагоре, ще осигурим условия това да бъде трайна тенденция

Дек 17, 2013 Новини БСП 0 1125

Три основни задачи, които предстоят да бъдат реализирани през 2014 година в социалната сфера представи днес на пресконференция зам

Три основни задачи, които предстоят да бъдат реализирани през 2014 година в социалната сфера представи днес на пресконференция зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на социалната комисия Корнелия Нинова. „Първата  е заетост, втората – доходи и третата – разговор и обществено съгласие по пенсионната реформа”, обяви депутатът. Относно заетостта тя каза, че парламент и правителство има да свършат конкретни мерки, чрез които директно ще се помогне за намирането на работни места и индиректни мерки, чрез които ще се осигурят работни места. „Конкретното и директното, което трябва да направим, е да осигурим условията, начините, по които България и нейните млади хора до 24-годишна възраст ще се възползват от тези 100 млн., които догодина за пръв път идват в страната ни по линия на програмата за младежка заетост”, допълни народният представител. По думите й правителството вече е разработило схемите, по които ще бъдат финансирани младите хора, за да започнат работа, остава одобрението и от Брюксел, така че от първи януари да може да се стартира с намиране на нови работни места на млади хора, до 24-годишна възраст. „Това зависи директно от нашите решения и ние сме готови. Индиректно – да продължим да създаваме такава бизнес среда, че икономиката да се развива и чрез нея да се осигуряват нови работни места”, обясни Нинова. Тя съобщи, че вече има добри сигнали -  бизнесът е сочил подобряване на бизнес средата в третото тримесечие с 1,7 % и ръст на износа със 7 % за третото тримесечие. „От много време насам не се е случвало, а днес е факт, че имаме с 4 % увеличение на промишленото производство, т.е. добри сигнали, че икономиката тръгва нагоре. Наша работа е, и ние ще си я свършим, и догодина да осигурим условия тези първи сигнали да станат трайна тенденция, така че чрез развиващата се икономика да имаме и нови работни места. От там очакваме и увеличение на доходите, извън тези, които зависят пряко от държавата”, обясни Корнелия Нинова. Тя определи като трета сериозна задача за следващата година в социалната сфера експертен, политически, икономически, социален, отговорен разговор и съгласие по пенсионната реформа, трайно съгласие между политическите партии, между експертите, гражданските структури и обществото, така че да се заложи една пенсионна реформа, която да е ясна, да е категорична, хората да знаят от сега какво ще ги очаква в дългосрочен план в пенсионната система.

На въпрос относно възможността за "гъвкаво пенсиониране", Корнелия Нинова отговори: "Ние не знаем за такава идея. Няма водени такива разговори и постигната такава договорка. Изобщо не е отваряна и дума за "гъвкаво пенсиониране" с една година недостиг на стаж или възраст и получаване на 85% от пенсията”.  По думите й в Комисията по труда и социалната политика и дума не е ставало за такова нещо.  „Става дума за това, че г-н Станишев, аз и група народни представители от ПГ на КБ сме внесли предложение за промяна в Кодекса за социално осигуряване, която гласи "при недостиг на 2 години стаж или възраст, да можеш да се пенсионираш предсрочно с 0,4% месечно по-ниска пенсия.  За две години, изчислено, това става около 9,6%". Това е нашето предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване при 2 години недостиг на стаж и възраст. Не срещнахме подкрепа на това предложение. Всичко извън това предложение са някакви свободни тълкования на текста”, завърши Нинова.