Татяна Буруджиева: Този парламент е първият, в чиято работа хората могат участват

Дек 15, 2013 Новини БСП 0 1319

Настоящият парламент е първият, в който реално хората могат да участват във всеки един момент от работата му

Настоящият парламент е първият, в който реално хората могат да участват във всеки един момент от работата му. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Татяна Буруджиева по радио К2. Тя подчерта, че участието на гражданското общество е застъпено в комисиите в парламента. "Постоянно има представителство на гражданите, всеки влиза и може да участва на комисия и да задава въпроси. Всеки един голям законопроект, който се подготвя, се предхожда от такива дебати. Давам ви примера със Закона за движение по пътищата и личния ми опит. Изборният кодекс беше по същия начин, даже вътре в пленарна зала заседаваха различни хора. Дебатът е труден, но все пак започва някакъв разговор", посочи Татяна Буруджиева. Според нея след всичко, което сме преживели през изминалата половин година, е нужно да гледаме повече какви са резултатите за нас и за нашия живот, отколкото какво ни се поднася като действителност и като интерпретации откъдето и да било. "Защото, докато не започнем да разглеждаме и да преценяваме живота си по това какво сме постигнали, през онова какво е нашето ежедневие, струва ми се, че постоянно ще се въртим в омагьосания кръг на неразбирателство и невъзможност да се провежда диалог", подчерта народният представител.

Хората трябва да са сигурни, че гласът им отива за тези, които са избрали

По темата Изборен кодекс Татяна Буруджиева изрази мнение, че по него още може да се работи, за да се подобри въпросният документ. "Неслучайно той ще бъде бавно приеман закон, тъй като между първо и второ четене, в комисиите, дебатът ще бъде много задълбочен. Защото единственият смисъл толкова много да говорим и да се опитваме през всичките тези години да направим нещо по Изборния кодекс, е да могат хората да бъдат уверени, че като гласуват, гласът им отива за верните хора и на правилното място. Това е големият проблем с технологията на Изборния кодекс", обясни народният представител. Според нея е нужно да се върнем към практиките, които прилагат по-богатите европейски държави. "Давам ви пример с Франция - те нямат проблем например с „мъртвите души“ в избирателните списъци, просто защото имат специален данък. Но аз не съм убедена, че ако кажем на българите да платят пари, например по 5 лева, за да участват в изборите, да участват само тогава, при това с платени данъчни декларации, че много хора ще бъдат щастливи", заяви тя.

Според Татяна Буруджиева друг е въпросът дали гласът ще отиде за честен и почтен човек. "Изборният кодекс не може да го гарантира. Може да гарантира само честност и почтеност на отчитането на гласовете. Става въпрос за технология, която винаги може да й се намери цаката, както се казва по български. И ние трябва да направим така, че първо това да става трудно и почти невъзможно. Това е проблемът с Изборния кодекс и равнопоставеността на възможността да стигнеш до хората, за да им кажеш кой си и да ти обърнат внимание. Защото, за съжаление, поради медийния свят, в който живеем, ако не можеш да получиш равен достъп до медиите, а това е почти абсурдно, ти фактически си изоставащ, ти вече си в друга писта и с по-голяма трудност можеш да постигнеш резултат", обясни депутатът.

„Трансперънси интернешънъл” приемат като цяло Изборния кодекс

"Хубавото при изготвяне на Изборния кодекс е, че както и да оценяваме случилото се относно дебата и начина, по който се формулира общото тяло от текстове в този законопроект, организации като „Трансперънси интернешънъл”, които в началото бяха и отказали, бяха казали „не желаем да говорим, ние искаме съвсем различно правителство и кодекс”, бяха така коректни и партньорски настроени да кажат „приемаме като цяло, но предлагаме още това, това и това”, което за мен е много полезно", посочи народният представител. Според нея в Изборния кодекс внимателно трябва да се погледне на нормите, защото това е единият вариант да се допринесе за някаква известна нормализация на средата.

На въпрос, свързан с политиката на медиите преди и по време на избори, Татяна Буруджиева заяви, че е необходимо Комисията по култура и медии да покани точно представителите на медийния бранш, за да се проведат разговори по правилата засягащи това. "Аз лично смятам, че трябва да има някакви правила и да се носи някаква отговорност от тях. Не може безконтролно да се вкарват думи, или действия, или ситуации в живота на хората, които не съществуват", категорична бе тя.

Татяна Буруджиева посочи още, че гражданските организации, хората, които са взели участие в дебати по темата за медиите и присъствието на политическите сили там, са поискали да има равен достъп на всички. "Това "на всички" обаче ни е ясно, особено на хора, които се занимават с медии, че е абсолютно невъзможно. Така че няма как това да се осигури. По-лошото обаче е, че различните формации както тези, които сега съществуват, така и тези, които ще се появят в бъдеще, съвсем ще потънат. Тях няма да ги има, ако не си платят, или не обърнат внимание на частните медии", заключи народният представител.