Янаки Стоилов: Нашата Конституция е българска, европейска и демократична

Юли 12, 2013 Новини БСП 0 1056

Днес се навършват 22 години от приемането на Конституцията на Република България

Днес се навършват 22 години от приемането на Конституцията на Република България. Партиите, които тогава я приеха бяха букет от ярки личности, хора със съзнанието за важността на историческия момент и за дълбочината на предстоящите в страната промени. През тези месеци отвън също имаше протестиращи, парламентът беше обграждан и освиркван. Тогавашният министър на вътрешните работи Христо Данев не позволи блокадата на парламента и на софийските кръстовища. Това заяви Янаки Стоилов, депутат от ПГ на КБ от парламентарната трибуна. Той благодари на депутатите от 7-то ВНС, „които продължават да отстояват конституционализма в нашата страна” и призова българските граждани да отстояват своите основни права като не забравят, че в Конституцията е тяхното нормативно основание. 

Необходима ни е поне минимална толерантност

Стоилов припомни, че трябва да бъдем водени от съзнанието, „че ни е необходима поне минимална толерантност, защото не може свободната изява на волята на един да бъде причина за закъсняването на линейки, от които зависи живота и здравето на други, спокойствието, нормалната работа, придвижването и изпълнението на задълженията на десетки и стотици български граждани”, каза той и припомни, че при приемането на новата Конституция също е имало протести, опозицията напуска парламента и дори обявява гладна стачка. „Сега протестиращите също искат разпускане на НС, а някои от тях и ново ВНС”, заяви депутатът.

„Нашата Конституция е българска, европейска и демократична. Тя носи белезите на Търновската конституция и съвременния конституционен опит. С тази Конституция влязохме в съвета на Европа с незначителни промени в нея ни приеха и в ЕС. Тя бе използвана от други източноевропейски страни, които след нас приеха основните си  закони”, акцентира Стоилов и допълни, че повечето от проблемите не идват от Конституцията, „а недоверието на партиите и властта делегитимира конституцията”, каза той. Според него продължаването на политическа криза заплашва да доведе не само до правителствена и парламентарна, но и до конституционна. „Този ден е повод да погледнем не само в миналото, но също да имаме разбиране на днешния ден и за политическото утре.”, каза той.

Неуместни са призивите за прекратяване дейността на НС, нито сега да се говори за пълен мандат на парламента

Янаки Стоилов припомни, че изборните резултати след решението на КС са безспорни. Но заяви, че не могат да се омаловажат множеството нарушения, които бяха направени, включително купуването на гласове и контролирания вот. Той е категоричен, че и международните наблюдатели и след решението на КС, взето с убедително мнозинство, тези избори отразяват волята на българските граждани, следователно институциите, които са избрали въз основа на тях има основание да продължат своята работа. Стоилов допълни и че този парламент има какво да свърши и са неуместни призивите за прекратяване дейността на НС, нито сега да се говори за пълен мандат на парламента. „Правителството е само на около месец и половина. Точно преди 2 месеца се проведоха изборите. Днес ще бъде направен първия отчет за изпълнението на управленската програма на тези неотложни стабилизационни мерки, които бяха представени и обсъждани.”, каза той и призова да се направи сравнение с изминалите години. „Колко правителства и парламенти са имали такава интензивна дейност, колко от тях са успели да поставят за решаване въпроси, които бяха повдигани, включително които провокираха масовите февруарски протести в България през тази година. Така, че дейността на правителството и парламента трябва да продължи. Сега трябва да изберем или да решаваме острите социално-икономически проблеми, или отново да направим Конституционно упражнение при опасно изостряне на всички тези проблеми,”, акцентира той.

 

Протестиращите да не бъдат използвани за икономически интереси

Янаки Стоилов се обърна към българските граждани, включително и към голяма част от протестиращите, като го призова да не позволяват тяхната енергия  и недоволство в редица случай основателно, да бъдат използвани срещу изконни им интереси. „Днес разделението не само, и дори не толкова  е между труда и капитала, между различните виждания за формата на държавно управление, колкото между опитите за лозунга на промяна в основата си всичко да остане по старо му или радикално да бъде променено”, каза той.

Една нова Конституция трябва да потърси новите основания за Ренесанс на националната държава.

Според него съдбата на правителството и парламента ще зависи от това, дали ще работят в името на обществените интереси и ще могат да преустановят олигархичния модел, съществуващ в България от години. Стоилов е на мнение, че  междувременно би могло да се води дискусия за Конституционни промени. „Тези, които се включат в нея, трябва да поставят няколко основни въпроса. Кой ще бъде водещият принцип на тази Конституция. Тази Конституция, която търсим в бъдещето трябва освен на държавата, да бъде в по-голяма полза на обществото. Тя не може да заобиколи важни въпроси като финансовата система и нейното регулиране и ролята на медиите в обществения живот. Трябва да съчетае националното  и европейското начало. Да потърси новите основания за Ренесанс на националната държава. Гласуването дали да бъде само право или и задължение, като мярка срещу купения и контролирания вот.”, заяви той. Стоилов не дава отговор на нито един въпрос, защото трябва да се проведе широка дискусия.

„Когато се повдига темата за отзоваването трябва да се знае, че това изисква провеждането на мажоритарни избори, дали да има постоянен или променлив брой на депутати в НС, дали да се запази парламентарния характер на републиката или да се премине към президентско управление, къде да бъде прокуратурата в съдебната власт или като самостоятелна институция, как да се формира и какви да бъдат пълномощията на ВСС. Дали е необходимо и по-нататък КС да има пълномощия, което е рядка практика в съвременните конституционни системи, и как да се определят хората, които ще участват в конституционното правосъдие. Разбира се каква да бъде съдбата на самото ВСС, и какъв да бъде механизма, за да не бъде под властта на политическата конюнктура.”, попит Стоилов.

Трябва да се формира конституционен форум от граждани

Той предложи да се формира конституционен форум с граждани, които да обсъждат тези теми.  Но сега на дневен ред са решаването на социално-икономическите въпроси и е наложително да се продължи с тяхното решаване, „затова ние оказваме категорична подкрепа на правителството и ще продължаваме да изискваме конкретни и категорични действие за решаването на въпроси в интерес на българските граждани”, завърши Янаки Стоилов.