Румен Гечев: Кредитният рейтинг на България се запазва

Дек 14, 2013 Новини БСП 0 1255

Повечето аналитични компании като Standard&Poor's направиха груби грешки през минали години, те подведоха не за първи път милиони инвеститори в САЩ и Западна Европа, каза Румен Гечев, депутат от КБ в ефира на Дарик, по повод изследването на агенцията, публикувано вчера

Повечето аналитични компании като Standard&Poor's направиха груби грешки през минали години, те подведоха не за първи път милиони инвеститори в САЩ и Западна Европа, каза Румен Гечев, депутат от КБ в ефира на Дарик, по повод изследването на агенцията, публикувано вчера. „Но това не означава, че ние не трябва да анализираме техните заключения”, продължи той. Според Гечев, най-важното обаче в това изследване е, че те запазват кредитния рейтинг на България на ниво „BBB”, което показва едно стабилно състояние на икономиката. Той продължи, че опасенията относно стабилността на политическата обстановка в страната, вече не са актуални, поради факта, че през последните седмици е станало ясно, че протестите съвсем са затихнали и по същество протестират от 5 до 10 души: „Този фактор вече няма да действа през следващите месеци, така че в следващите икономически прогнози на агенциите, политическата обстановка в България ще бъде такава, че няма да представлява проблем за инвеститорите”, каза Гечев. Според него анализите на агенциите са важни, но много по-важни за нас са анализите на Европейската комисия, специализираните агенции на ЕС, на МВФ, и Световната банка. „Но в крайна сметка ние трябва да вярваме и на себе си. Така че нашите прогнози, нашия закон за бюджета и нашите намерения да бъдат реализирани, защото независимо, че дадена партия е в опозиция или управлява, тя е българска партия и тя трябва да работи, за да се реализират основните цели на икономическото развитие на България”, посочи той.

Лихвите по заема с германската кредитна институция са рекордно ниски и те са постигнати на базата на стабилните показатели на България

Според Гечев лихвите, които е постигнало правителството при договаряне на заема с германска кредитна институция са рекордно ниски и те са постигнати на базата на стабилните показатели на България. Той продължи, че цената на дълга, които всяка страна получава, зависи не от аналитичните агенции, а от конкретни показатели; бюджетен дефицит, фискален резерв, вече натрупан държавен дълг. „От тази гледна точка ние се намираме в отлично състояние. В страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие средно дефицита е 4,8 от БВП, при нас за следващата година е -1,8. В ЕС на 15 –те най-развити страни е – 2,9, при нас е – 1,8. Даже при тези плащания по дълга през 2014 година, дългът на България ще бъде 22% от БВП, това е 4 пъти под средното равнище на Еврозоната”, категоричен бе той.

Румен Гечев към ГЕРБ: Харчихте като за световно първенство

Румен Гечев обвини ГЕРБ, че те за 4 години са изхарчили над 10 милиарда лева: „ГЕРБ за четири години изхарчи 4 милиарда от резерва, още 4 милиарда дълг, стават 8 милиарда. Взехте и 1 милиард и 400 хиляди от резерва на Здравната каса и похарчихте заедно с лихвите малко над 10 милиарда лева. Харчихте като за световно първенство”, посочи той.

Таксата върху производството на енергия от ВИЕ отговаря на новата стратегия на ЕС за сектора

„Ние подкрепихме въвеждането на такава такса, тъй като предложението има позитивни социални и инвестиционни ефекти”, каза Румен Гечев на въпрос за въведената такса за производителите на енергията от ВЕИ. Според него, най-важното в случая е, че това отговаря на новата стратегия на ЕС за сектора. Въвеждането на тези такси е израз на новата политика на ЕС, който е осъзнал, че и най- развитите страни в ЕС на могат да понесат огромната разлика в цената на екологично чистите алтернативни източници на енергия и традиционните такива, завърши Румен Гечев.