Мая Манолова: Свършили сме си работата по изборния кодекс, качествено и в срок

Дек 13, 2013 Новини БСП 0 961

Работата по изработване на изборен кодекс беше изпълнена в срок и качествено

Работата по изработване на изборен кодекс беше изпълнена в срок и качествено. Временната парламентарна комисия, на която бях председател имаше три месеца да изработи кодекса и ние се справихме. Това заяви в предаването на бТВ „Лице в лице” зам.-председателят на НС Мая Манолова. „Аз, като един от хората, които активно работиха по него, заедно с гражданските организации, го харесвам и мисля, че проектът е добър" каза още тя. Народният представител подчерта, че даже и тези, които бойкотират работата на парламента, НПО-тата с опит в наблюдение на избори, са казали по някоя добра дума или поне не са казали нищо лошо, което е комплимент. Тя заяви, че проектът е внесен в НС и е въпрос на разбирателство, на дебати и на решения на пленарна зала, кога ще бъде приет той и в какъв краен вариант. „Изборният кодекс е най-политическият закон. Изборните правила обикновено трудно стават точка на пресичане между различните парламентарни групи, така че наистина ще бъде трудно да постигнем консенсус по най-важните текстове", заяви Манолова. Тя обаче изрази надежда всеки един народен представител да си дава сметка, че този път очакванията на хората наистина са огромни и няма да има прошка, ако от този доста радикален проект, след като премине през пленарна зала, не остане нищо. Зам.-председателят на НС обясни, че има противоречия между БСП и ДПС по Изборния кодекс, като това е една от причините двете партии да не внесат общ проект, както и с „Атака” и ГЕРБ. По думите й разминаванията между всички парламентарни групи са по: размера на преференцията, машинното гласуване, активната регистрация, уседналостта, постигането на равнопоставеност между парламентарните и извънпарламентарните партии – буквално по всички текстове.

Трябва да се изчистят "мъртвите души" от избирателните списъци

Тя поясни, че активната регистрация наистина не е безспорна. По нейно мнение един от огромните проблеми на изборите в България са раздутите избирателни списъци – т.нар. “мъртви души”, а активната регистрация е начин „фантомите” да изчезнат от списъците и в проекта на изборен кодекс е направено  предложение как това да се случи. По думите й фантомите са: българските граждани, които живеят в чужбина, около два милиона, които въпреки това фигурират в списъците в България; едни имена, за които вече избирателните комисии много добре знаят, че няма да дойдат и да гласуват. "Това е наистина един резерв за фалшификации на изборите. Едни хора, които няма да дойдат и вместо тях има едни други хора, които могат да гласуват”, категорична бе тя.

По думите й активната регистрация означава, че всеки гражданин трябва да изяви желание да гласува на изборите, но това, според нея, може да доведе до известни неразбории в изборния ден с хора, които ги няма в списъците и искат да бъдат дописани. Именно това, по думите й, е причината от КБ да предлагат компромисен вариант, в който гласувалите на предстоящите евроизбори да станат база за следващи избори, т.е това ще бъдат новите изборни списъци. Тя обясни, че в проекта за изборен кодекс е предвидена възможност, ако не си гласувал на тези избори и след това искаш да бъдеш включен за следващите,  да можеш да го направиш по всяко време до насрочването на следващите избори, както и в самия изборен ден, при показване на документ за самоличност.

За първи път ще има ясен контрол върху печатането на бюлетини за изборите

Според Манолова повсеместното въвеждане на машинно гласуване е рискована стъпка, защото това ще бъде проблемно за онази част от хората, които никога не са работили с компютри. Тя обясни, че в около 100 секции на европейските избори ще има експериментално машинно гласуване, но трябва да има и паралелна възможност за гласуване с хартиени бюлетини. По нейно мнение най-важното е, че за първи път ще има ясен контрол върху печатането на хартиени бюлетини за изборите. "Този контрол ще се осъществи от Министерството на финансите и ЦИК, по наредбата за изработване на ценните книжа. Напечатаните бюлетини ще имат номера, за да е ясно колко са напечатани и колко са отишли по изборните секции, с колко е гласувано и колко са върнати", обясни зам.-председателят на парламента.

Тя подчерта, че на миналите избори не за пръв път е имало фалшификации с бюлетини и това се е случвало с години. Според нея редица кметове печелят избори с допълнително печатане на бюлетини. „Аз съм подавала жалби в Кюстендил за хора, които свидетелстват, че са им били давани предварително отбелязани бюлетини на президентските избори. В моя избирателен район – Кюстендил, заедно с партията на Кунева пуснахме сигнал за това, че в Кюстендил имаше 30 000 предварително попълнени бюлетини в изборния ден, просто не можахме да ги хванем", заяви Манолова. Тя обясни, че това е най-сигурният начин за купуване на гласове - даваш на избирателя бюлетина, която е попълнена „правилно”,с един печат, той влиза вътре, изборната комисия му дава празна, той се прави, че гласува, връща тази отвън, слага и се втори печат, пуска се в урната, тъй наречената индианска нишка.

ГЕРБ не можаха да ми простят, че не успяха да използват фалшивите бюлетини

Относно аферата „Костинброд”, Манолова каза, че е следяла процеса на избор на печатница. По думите й в момента, в който се е разбрало, че печатницата е "Мултипринт", и за нея и за гражданските организации, които следят изборите, не е нямало никакво съмнение, че се готви грандиозна фалшификация на изборите. "Аз съм заявявала това нееднократно от парламентарната трибуна. Този гняв към мен от страна на ГЕРБ е, затова че не можаха да ми простят, че не пуснаха в употреба тези бюлетини”, категорична бе тя. Манолова поясни, че отказът от разглеждане на вариант за въвеждането на задължително гласуване се дължи на факта, че чрез санкции и принуда няма как да бъдат постигнати позитивни резултати.

Признавам на ГЕРБ световен принос в антипарламентаризма

На въпрос за напусналите ГЕРБ депутати, тя отговори, че не е учудена от станалото: „На тази хора им писна от псевдо дисциплината в ГЕРБ. Те са избрани, все пак за народни представители, а не за участници е една странна строева подготовка. Групата им беше на режим, влизайте – излизайте, регистрирайте се - не се регистрирайте, гласувайте – не гласувайте”, припомни Манолова. Тя подчерта, че ГЕРБ злоупотребява драстично с процедурните хватки. "Признавам на ГЕРБ световен принос в антипарламентаризма. Те стигнаха дотам, че при гласуването на бюджета, гласуваха против собствените си предложения, за да спечелят няколко минути за отрицателен вот”, заяви тя. По нейно мнение отрицателни вотове, прекъсванията по начина на водене, не са, за да се води дебат по същество, а наистина да се тупа топката, да се пречи на работата. Зам.-председателят на НС подчерта, че няма намерение, чрез правилника на НС да им "запушва устата", защото опозицията трябва да има възможност да говори, но ГЕРБ превръщат парламента  в една клоунада, която сваля имиджа на парламента. Помолена да коментира назначаването на Цецка Цачева за зам.-председател на ГЕРБ. Манолова отговори „Аз чух сутринта изявление на Борисов, които каза, че вярва безрезервно на Цветанов, но се оказа, че това е било само до два часа следобед. Ще поздравя Цецка Цачева".