Жельо Бойчев: Ще прецизираме голяма част от текстовете в Закона за обществените поръчки

Авг 30, 2013 Новини БСП 0 822

В Закона за обществени поръчки има много спорни моменти и ние сме подготвили проект, който се надявам  да получи подкрепа в комисиите в НС и в обществени дискусии, които ще бъдат направени

В Закона за обществени поръчки има много спорни моменти и ние сме подготвили проект, който се надявам  да получи подкрепа в комисиите в НС и в обществени дискусии, които ще бъдат направени. Голяма част от текстовете в закона ще бъдат прецизирани. Това заяви народният представител от ПГ на КБ Жельо Бойчев е ефира на TV7. Депутатът припомни, че за първите шест месеца на тази година има над 800 договора за над 2 млрд. лв., нераздадени на български строителни фирми, от които 3% се печелят от малки фирми, 26% от средни фирми и 67% се печелят от големите фирми. Той обясни, че това е показателно за изключителна концентрация в самия сектор. Бойчев изрази съжаление, че след предишното управление това се наблюдава и в другите сектори на българската икономика, което се превръща в голямото предизвикателство пред промяната, която трябва да бъде направена, за да се спрат монополите и картелите.

Народният представител посочи като основна цел на предложените промени в Закона за обществените поръчки да се даде възможност на малките и средните фирми, повече компании да участват в изпълнението на обществените поръчки, тъй като до момента част от минималните заложени изисквания изключват възможността това да се случва. „Получава се един омагьосан кръг. Ако не си печелил обществени поръчки, никога не можеш да вземеш нови такива”, каза още Бойчев. По думите му се прави опит да се създаде една по-конкурентна среда, да се облекчи българският бизнес, с оглед на документацията, която трябва да бъде предоставена от самите възложители. Той обясни, че редица документи могат да бъдат намерени по служебен начин, а намаляването на праговете ще даде възможност на повече фирми да имат достъп то този тип участие.

Бойчев изрази мнение, че е нормално фирмите, които са коректни платци към държавата, да участват в изпълнението на обществени поръчки, а тези, които имат задължения към фиска - да нямат право. 

„Редица строителни обекти имаха проблеми от гледна точка на това, че държавата изпадаше в едно положение, в което подизпълнители на основния изпълнител не получават парите си и нямаше инструменти, с които да се решават такъв тип проблеми”, подчерта народният представител от КБ. По думите му стремежът е да се въведе ред и повече компании да имат достъп до изпълнението на обществени поръчки.  Бойчев, допълни, че основна цел на предвидените промени е и да се избегне практиката  големите строителни компании да играят ролята само на преразпределители, предвид възможностите, които имат. „Според мен това не би трябвало да е така”, категоричен беше той.

На въпрос какви мерки ще бъдат взети, за да се защитят малките фирми подизпълнители, които не получават заплащане от големите фирми, Бочев отговори, че има редица предложения, които са направени, които да бъдат дискутирани включително и с браншовите организации и Камарата на строителите. „Важното е да се извадят на светло подизпълнителите и те да се регламентират още в самото задание”, каза още депутатът. В заключение Бойчев изрази надежда да се постигне съгласие за осъществяване на нужните промени тъй като те касаят важни проблеми, които трябва да бъдат решени.