Красимир Янков: Дадохме сериозна заявка за една социална и националноотговорна политика

Авг 31, 2013 Новини БСП 0 1343

Дадохме сериозна заявка за една социална и националноотговорна политика

Дадохме сериозна заявка за една социална и националноотговорна политика. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и организационен секретар на БСП Красимир Янков в предаването „Метроном” на Радио „Фокус” – Варна.  „Докато едни протестират, други непрестанно критикуват и плащат на протестиращите, трети работят. И резултатите от тази работа са видни и осезаеми и никой не е в състояние да ги оспори. Социалните придобивки и изчистването на задълженията към бизнеса – вземете само тези две неща, които направихме за няколко месеца. Някой вярвал ли е, че това можеше да се случи в предишния мандат, доминиран от Дянковите и Борисови рестрикции и стягане на коланите. Разбира се, че не”, попита депутатът. Той уточни, че направените промени са в отговор на поетите ангажименти към българските граждани, както и в подкрепа на бизнеса. „Ако бизнесът е натиснат в ъгъла, никаква социална политика не е възможна“, каза още Янков. Според него нивото на безработица и бедност в България е толкова страшно, че това буквално застрашава националната ни сигурност. "Какво очаква нашата нация, ако продължава да се топи със същите темпове, с тази ниска раждаемост и висока смъртност. България има нужда от промяна и мисля, че за тези няколко месеца дадохме сериозна заявка за една социална и национално отговорна политика”, коментира народният представител.

По неговите думи само за месец юли правителството е възстановило 563 млн. лв. ДДС на фирмите от общо дължимите 770 милиона, което прави около 80 %. „Представителите на бизнеса дори изразяват учудване, че от Министерство на финансите им се обадили, за да ги поканят да им бъде възстановено дължимото ДДС. Те просто не вярват, че това се случва, след многократните им молби през последните години, срещащи постоянен отказ”, обясни Янков.

Който прави опити за нов политически проект, няма място в БСП

"Не мисля, че има условия за разцепление в БСП", коментира депутатът от КБ по повод изразените позиции в публичното пространство от страна на Георги Първанов и Татяна Дончева, че е назряла необходимостта от нова лява формация.

„Георги Първанов и Татяна Дончева са известни с опитите си да организират крила, движения, които всъщност са маскирана форма за тест дали е възможно отцепването от БСП на определена група нейни членове. Спомнете си какво стана с екпрезидентския проект „АБВ“ – нищо. Този, който се опитва да прави нов политически проект, автоматично е извън БСП, това трябва да е ясно за всички“, категоричен бе Красимир Янков.

Той не скри възмущението си от думите на Георги Първанов, че БСП вече не била голяма  партия и нямала такова  влияние. „Всъщност, дали Първанов наистина има представа каква партия е БСП? Има само няколко човека в БСП,  които през определени периоди от време  занимават обществото със себе си, за да не бъдат забравени,  и които през последните години напомнят за съществуването си главно  като  дискредитират БСП“, заключи Красимир Янков.