Сергей Станишев: Ще се борим за връщане на доверието към европейския проект

Дек 11, 2013 Новини БСП 0 1140

Председателят на ПГ на „Коалиция за България”, председател на НС на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев проведе регулярна работна среща с посланиците на страните–членки на ЕС и Турция, акредитирани в България

Председателят на ПГ на „Коалиция за България”, председател на НС на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев проведе регулярна работна среща с посланиците на страните–членки на ЕС и Турция, акредитирани в България. Срещата бе при домакинството на г-н Дарюс Гайдис, временно управляващ посолството на Литва, по повод текущото в момента литовско председателство на Съвета на ЕС. В срещата взеха участие и Корнелия Нинова, заместник-председател на Парламентарната група на „Коалиция за България” и председател на Парламентарната комисия по труда и социалната политика и  Деница Караджова, заместник-председател на Парламентарната комисия по европейските въпроси, контрол на европейските фондове и секретар на ПГ на КБ.

Двустранно бе подчертано значението на срещи от този формат, с оглед възможностите, които предоставят за обсъждане на актуални въпроси и проблеми от вътрешнополитическия и европейския дневен ред. 

В своето въвеждащо изказване председателят на ПГ на КБ и председател на ПЕС Сергей Станишев подчерта, че първоначалната задача на правителството бе възстановяване устоите на държавността и демокрацията и възвръщане доверието на българските граждани в работата на институциите и в способността на държавата да се грижи за хората и да не остава безразлична пред проблемите и предизвикателствата, с които се сблъскват. "За пръв път от много години сме свидетели на ясно структуриран бюджет с точно разписани политики и приоритети, ориентирани към възстановяване на българската икономика и извеждането й на пътя на растежа, към създаването на по-добър живот за българските граждани и адресиран към разрешаване на техните проблеми. Свидетели сме и на създаване на предсказуема, прозрачна и благоприятна среда за бизнеса и насърчаване на инвестициите, както и към подкрепа от страна на държавата за местните и регионални власти и към извеждането на образованието, здравеопазването и социалната закрила в приоритетни управленски политики", подчерта той. Според него  съществуват добри перспективи пред българското правителство, за да продължи да работи ефективно, мотивирано и още по-усърдно  по изпълнение на програмата, с която е избрано.

Сред другите теми, обсъдени на работната среща бяха и ситуацията в енергийния сектор, възловите енергийни проекти, реформата в съдебната система, политическата конюнктура, предвижданите промени в Изборния кодекс, перспективите за присъединяване на България към Шенген, както и предстоящите избори за членове на Европейския парламент.

По отношение на предстоящите евроизбори, Сергей Станишев посочи, че европейското социалистическо и социалдемократическо семейство ще се бори за извоюване на възможността да предложи и да даде нова посока за развитието на Европа. "Посоката на европейско развитие, за която ще се борим, е свързана с възстановяване на надеждата и възвръщане на доверието на европейските граждани в европейския проект,  основан на изконни ценности и уважението на основните принципи на солидарността, справедливостта, демократичността и защита на човешките права", заключи председателят на ПГ на КБ и президент на ПЕС.