Янаки Стоилов: Продължителността на правителството зависи от ефективността му

Сеп 11, 2013 Новини БСП 0 1231

Правителството работи в доста необичайна обстановка

Правителството работи в доста необичайна обстановка. Не бива да се мисли, че основната му цел е да изкара мандата си. Това заяви зам.-председателят на ПГ на КБ Янаки Стоилов в ефира на БНТ. Той увери, че правителството се опитва да направи нужното, за да се постигнат повече от целите, които са били обявени и да се отговори на очакванията на хората, подкрепили БСП на изборите. „В този смисъл каква ще бъде продължителността на работата му и в каква степен ще бъдат прокарани полезните за страната ни решения, ще зависи от ефективността на правителството и степента на подкрепата, която то среща от парламентарните групи“, обясни той. Според него кабинетът може да изкара своя мандат, но това не трябва да бъде самоцел както за настоящото, така и за всяко друго правителство.

„За изминалите 100 дни от управлението на кабинета „Орешарски“, правителството е постигнало редица от целите си”, обясни Янаки Стоилов, като посочи някои от тях. „Кабинетът успя да увеличи средствата за децата с увреждания, увеличи средствата за първокласниците от 150 на 250 лева. С 60 000 са се увеличили лицата с право на енергийни помощи, като това са само част от мерките, предприети в полза на обществото“, подчерта Стоилов. Той обясни, че само с тези мерки са засегнати над четиристотин и петдесет хиляди граждани. Били са приети и законодателни промени, стимулиращи работодателите да назначават млади хора, както и осигуряването на повече средства за лицата, занимаващи се с животновъдство. Друга предприета мярка, по думите му, е била  намаляването на цената на тока, засягаща както гражданите, така и бизнеса.

Ще създадем предпоставки за нова индустриална политика

„Пред правителството стоят и доста амбициозни задачи, като то трябва да се заеме с промените в състоянието на икономиката”, обясни Янаки Стоилов, като подчерта, че износът продължава да се увеличава, което е много важен индикатор, който ще позволи на България през следващата година да постигне икономически растеж. „Не трябва обаче да се разчита само на макроикономическата среда, а да се предприемат и конкретни действия. В тази посока ние ще продължаваме да сме настоятелни. Ще се постараем да създадем предпоставки за  формиране на нова индустриална политика, за създаване на нови предприятия и възстановяване на стари“, посочи той. Според него това може да се случи чрез подходяща икономическа среда, предоставяща възможност за развитие на иновации в областта на производството.

Янаки Стоилов посояи, че друг акцент от политиките на правителството са данъчните промени, които са били насочени в основната си част към следващия период от управлението, като въвеждане на семейното подоходно облагане. „На всеки трябва да е ясно, че ние не сме се отказали от работата в тази насока. За да може това да се осъществи обаче е нужно държавата да навлезе в период на стабилност, да не се допусне с въвеждане на изцяло нова данъчна система, тя да се дестабилизира“, обясни той. Стоилов подчерта, че ще се изисква от работата на кабинета много по-ефективна дейност от приходните агенции, за да се пресече контрабандата в страната. „Мога де резюмирам, че по отношение на правителството ние го подкрепяме за неговите действия, водещи до положителна икономическа промяна, както и за тези, водещи до намаляване на бедността и неравенството, до защита на националните интереси, за нужните промени в областта на банковия сектор и по-конкретно кредитирането, по-добрата работа на приходните агенции и намаляване на корупцията“, заключи той.