Жельо Бойчев: За 100 дни се направиха основни стъпки за подпомагане на енергетиката

Сеп 16, 2013 Новини БСП 0 1117

Това, което се направи за сто дни в сферата на енергетиката, е стъпка в правилната посока

Това, което се направи за сто дни в сферата на енергетиката, е стъпка в правилната посока. Години наред бяхме свидетели само на увеличение на цените на тока. За пръв път едно правителство има волята да обърне тази тенденция. Това заяви в ефира на Нова телевизия народният представител от ПГ на КБ и член на Комисията по енергетиката Жельо Бойчев. Той обясни, че не е важно само намалението на електроенергията с 5%, върху което остана фокусът. По думите му, предишното правителството и ДКЕВР са докладвали искане на всички дружества в системата за ръст на цената на тока с до 40%. "С това, което направихме в енергетиката, се даде много ясен знак, че можем да натиснем големите корпоративни структури и интересите на гражданите да бъдат водещи", категоричен бе Бойчев. Като друга важна промяна народният представител посочи и въвеждането на нови правила за студения резерв и намалението му на половина. Той обясни, че готовността на енергийни централи се заплаща и това са пари на годишна база, които спират да потъват в енергетиката.

По повод на планираното предложение да не бъде спирана електроенергията при сметки до 155 лв., депутатът коментира, че целта е да стане по-трудно изключването на тока за 1, 2 лв. и след това да се плаща за повторното му пускане. "Не знам кой е поел такъв ангажимент ЕРП-тата да работят в среда, в която ще има права само от едната страна", допълни Бойчев.  Депутатът от ПГ на КБ посочи и друга планирана промяна, а именно, ако сметката е значително по-висока, да не e нужно първо да се плати, а след това да се оспорва.  Той обясни, че тези две предложния са обсъдени вече два пъти в Обществения съвет към Министерство на икономиката, като на дебатите са присъствали граждански организации и представители на ЕРП-тата.  "Това е и новият стил на работа и на парламента, и на правителството, който ще се налага - при взимането на каквито и да било решения, страните, които са засегнати, да имат възможност да участват в диалога", заяви Бойчев.

Той обясни, че когато това правителство е поело властта,  е имало между 150 и 200 мегавата износ, което се e отразявало и е натискало цялата система надолу. "Към момента с част от промените, които бяха направени и премахването на добавката за пренос, имаме към 1500 мегавата износ", обясни депутатът. По думите му, това дава възможност на фирмите да работят и да се спомогне за решаването на проблема със заетостта на миньорите.

Правителството пое ясни ангажименти и българският народ вижда промяната

"Правителството пое ясни ангажименти и в рамките на тези сто дни българският народ вижда промяната", категоричен бе Бойчев. По думите му, последните 4 години сме били свидетели на всякакъв отказ от социална политика. Според него в рамките на бюджета за 2013, направен от Дянков, е трудно да се направи каквото и да е. Той обясни обаче, че в крайна сметка на базата на преразпределение на ресурса и актуализацията, която бе направена до края на годината, ще има над 70 млн. за пакет от различни социални мерки, чиято реализация е започнала още от първите седмици на това правителство. "Кабинетът доказа, че ще се води една различна и активна социална политика и ще се насърчава икономическият растеж", заключи Бойчев.