Красимир Янков: Парламент и правителство работят в синхрон

Сеп 17, 2013 Новини БСП 0 1311

  Дори в тази сложна политическа ситуация, парламент и правителство работят в синхрон и постигнаха немалко – създадоха се законодателни условия за намаляване цените на електроенергията, както за битови, така и за индустриални потребители

 

Дори в тази сложна политическа ситуация, парламент и правителство работят в синхрон и постигнаха немалко – създадоха се законодателни условия за намаляване цените на електроенергията, както за битови, така и за индустриални потребители.Това заяви Красимир Янков, народен представител от ПГ на КБ, в ефира на радио „Фокус“ – Варна. „В икономиката и енергетиката бяха открити възможностите за износ и отпаднаха изкуствено наложени ограничения. Започна разплащането към бизнеса и то с бързи темпове. Само през август държавата възстанови 504,5 млн. лв. ДДС на фирмите – това са половин милиард лева, които тя дължеше на бизнеса“, обясни той. Според него дълговете в държавата са започнали да се топят - с 10% е намаляла междуфирмената задлъжнялост за последните 3 месеца.

„След като започнахме ударно разплащане на обществените поръчки и забавения ДДС, бизнесът също започна да се издължава. От 160 на 114 са намалели държавните предприятия, в които работници и доставчици чакат пари. Това малко ли е? Все пак говорим само за три месеца!“, категоричен е Янков.

Народният представител обясни какви са измеренията на всичко това в реалния живот на хората и цитира последните данни на НСИ:  търговията на дребно през юли нараства с 4,3% спрямо същия месец на миналата година и с 1% спрямо предходния месец.„Така четири поредни месеца потреблението расте на годишна база. За втори пореден месец харчим повече и спрямо предходния. Този положителни сигнали идват, след като седем поредни месеца преди това потреблението на гражданите постоянно се свиваше. През юли, спрямо същия месец на 2012 г., оборотът нараства най-много в търговията на дребно с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия - с 23,1%. Ръст има и в продажбите на дребно на разнообразни стоки - с 16,6%, на храни, напитки и цигари - с 9%, на битова техника - с 1,6%, и на автомобилни горива - с 1,1%. Спад е регистриран в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 0,8%, както и в продажбите на лекарства - с 0,4%”, заяви депутатът.

„Ще си позволя и два цитата от хора, които разбират от икономика и финанси. Според Емил Хърсев основната заслуга на правителството на Пламен Орешарски е внасянето на ред в отношенията между държавата и бизнеса. Като най-добър пример за доверието към кабинета той посочва съвсем скорошната емисия от 300 млн. евро, която се изкупи светкавично от банки и дружества при доходност 0,6%. Така пазарът дава своята категорична оценка за правителството на Пламен Орешарски. Според Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България, през първите 100 дни на кабинета "Орешарски" е бил разхлабен административният тормоз и държавният рекет спрямо бизнеса“, посочи Янков.

Само една пета от назначенията на ГЕРБ са с конкурс

На въпрос как се отнася към критиките на опозицията за безпринципни назначени, Красимир Янков отговори с цифри и факти: „Само една пета от близо 2800 назначения в централната администрация по времето на ГЕРБ са след конкурс. Това означава, че се съмняваме в компетентността на поне 2240 от кадрите, назначени от кабинета “Борисов”. И тук говорим само за централната администрация, която наброява около 6 300 души. Така че партията, чието управление се превърна в синоним на „калинките“, на назначаването на „наши“ хора, лоялни, без ценз и опит, тази партия да обвинява някого за безпринципни назначения, това е политическо безочие.“

Поправките в Закона за МВР ще бъдат направени след широко обществено обсъждане

Във връзка с поправките в Закона за МВР, народният представител от КБ обясни, че предстои обществено обсъждане по темата. „Това е устройствен закон и регламентира както организацията на работа на вътрешното министерство, така и права и задължения на работещите в системата. Има предложение за право на допълнителен труд на служителите на вътрешното ведомство. Дебатът би трябвало да бъде много по-широк, защото е аналогичен и проблемът със служителите на Министерството на отбраната, ДАНС, НСО и други ведомства. За нас е особено важна каква ще е реакцията на обществото по време на обсъждането, какви претенции ще има то към предлаганите промени. Гражданите трябва да са тези, които ще дадат обществената поръчка за промяна на условията на работа на полицаите, включително и по отношение по-високото заплащане“, заключи Красимир Янков.