Корнелия Нинова: Ще внесем промени, които да ликвидират условията за монополи

Сеп 17, 2013 Новини БСП 0 1318

Важна е политическата воля да сложим край на практиката монополистите да мачка останалите

Важна е политическата воля да сложим край на практиката монополистите да мачка останалите. Това заяви в ефира на Нова телевизия зам.-председателят на ПГ на КБ и председател на Комисията по труда и социалната политика Корнелия Нинова.

На въпрос какво ще влезе в антимонополно законодателство, Корнелия Нинова отговори, че има три основни задачи, които трябва да бъдат изпълнени. Като първа такава депутатът посочи до края на септември трябва да се определят секторите и законите, които създават условия за господстващо положение на монополи. Като втори приоритет тя определи, до края на октомври да се проведат срещи с всички заинтересовани в съответния бранш и в тези разговори да се изчистят проблемите и да се намерят решения. Не на последно място Нинова посочи и задачата до края на декември да внесат законодателните промени, които да ликвидират условията за създаване на монополи.

На въпрос, какво точно ще бъде квалифицирано като "монопол", тя отговори, че това ще е въпрос, който ще залегне в предстоящите дискусии. Депутатът даде пример със  Закона за защита на конкуренция, където се предвижда да се въведе термина "господстващо положение на пазара", като се обсъжда каква точно да бъде границата, над която се счита, че има такова - 30% или повече. Тя уточни обаче, че става въпрос за марки, а не за малки или големи вериги магазини.

"Освен веригите и енергетиката, ще работим и в други сфери. Сред тях са: селскостопанство и земеделие, където ще целим и намаляване на цените на храните и на това да се отглеждат повече български плодове и зеленчуци, както и месо и мляко", заяви Нинова.  Като основни методи за постигане на това народният представител посочи преразпределянето на средствата за финансиране не само към зърнопроизводството, където са големите фирми, а и към малки и средни производители. "С това ще целим повишаването на българското производство, намаляване на вноса и да се гарантират и повече работни места в този сектор", обясни Нинова.

Като друга цел в тази сфера тя посочи уреждането на отношенията между арендаторите и собственици на малки парцели. По думите й, това ще бъде постигнато чрез промяна в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Тя изрази подкрепата си към предвижданото въвеждане на минимално гарантирана рента, която арендаторите да са длъжни да дават на собствениците на малки парцели.  Депутатът поясни, че размерът на тази рента ще бъде определян по алгоритъм, който Министерство на земеделието изработва на базата на критерии, сред които типа земя, местоположението, производителността й и др.

Като важен въпрос, касаещ същата тема, Нинова посочи и планираните промени в Закона за обществените поръчки, където по думите й има няколко основни промени, чрез които да се разбие монополното положение и в тази сфера.  Тя поясни, че до момента са били нужни 63 документа за кандидатстване по обществена поръчка, а след влизане в сила на промените възложителят сам ще събира по служебен път документи от другите държавни органи. По думите и, друга промяна е отпадане на изискването за закупуване на документи за участие в обществена поръчка. Тя изрази подкрепата си за предвижданата мярка, ако дадена фирма е спечелила обществена поръчка, получила е парите си от държавата, но не е разплатила задълженията си към подизпълнителите, тя да няма право повече да кандидатства по такава. "С тези промени искаме да дадем реален шанс на малките и средни фирми да участват в конкурсите за обществени поръчки", подчерта Нинова.

Увеличение на минималната работна заплата е разумно да има от 1 януари 2014г.

По повод на увеличението на минималната работна заплата и това, от кога ще бъде възможно, Корнелия Нинова припомни, че предизборното обещание на КБ е до края на мандата на това управление тя да стане 450лв. и разумното е тя да се увеличи от 1 януари 2014г. Като аргумент за това депутатът посочи факта, че се работи в бюджет, приет от предишно правителство със заложени макро параметри и ще бъде трудно да се направят такива промени в средата на годината, защото промяната на минималната работна заплата води до промяна в много плащания, свързани с нея. "Ние искаме възможно най-бързо да се постигне увеличението на минималната работна заплата. Нека видим един цял бюджет на това правителство за 2014г., който ще е истински изразител на политиката на това правителство и поетите предизборни обещания", заяви Нинова.

Тя припомни, че е поето и обещание за разкриване на  250 хил. работни места, но за продължителността на целия мандат. "Така променихме Закона за насърчаване на заетостта, че гарантирахме работа на 71 хиляди млади хора. Предстои законовите промени да се реализират. Миналата седмица разкритието на първите триста работни места се реализира", подчерта председателят на Комисията по социална политика. Тя обясни, че става въпрос за плащане на осигуровките от страна на държавата на младите хора до 29 години, които работодателите наемат или плащане на минимална работна заплата на чирак и неговия наставник, ако го обучава на занаят и ако е младеж до 29 години без образование. "Не сме казвали, че държавата директно ще ги открие тези места, а че ще създадем такива условия за икономиката, че фирмите и бизнеса сами да наемат повече хора", заяви Нинова.

По повод на предвиждания вот на недоверие към правителството тя  коментира, че всяка опозиция има право на такава стъпка. "Ние ще оборим с факти и аргументи, че няма основание за такъв вот. Ние сме консолидирани около подкрепата си за кабинета на г-н Орешарски", заключи Корнелия Нинова.