Мая Манолова: Вотът на недоверие не ни притеснява

Сеп 17, 2013 Новини БСП 0 1089

Не ни притеснява вота на недоверие към правителството

Не ни притеснява вота на недоверие към правителството. Във вота на недоверие трябва да се съберат 121 гласа против правителството, но дори и Атака да гласуват като ГЕРБ, те ще съберат 120 гласа и пак няма да се изпълни вота на недоверие, защото простата сметка показа, че той е обречен при това положение. Ако вотът е добре обмислен и освен критиките се чуят и конструктивни предложения, ако има съдържание в атаката от страна на ГЕРБ в парламента, то тогава вотът на недоверие би имал изключително голям смисъл. Това заяви народният представител от ПГ на КБ и зам.-председател на НС Мая Манолова в ефира на БТВ. Според нея е съвсем нормално да се чуят и критики към едно управление. Тя смята, че ако ГЕРБ са били по-опитни, биха дали вот на недоверие за цялостна политика едва след като видят бюджета. "Сега, с бюджета се гасят пожарите, запалени от ГЕРБ, решават се спешните проблеми, заложени от предишното правителство", обясни Манолова.

Вотът на недоверие е нормално парламентарно средство, с което си служи опозицията, смята Мая Мнолова. Според нея заради не дотам големия парламентарен опит на ГЕРБ те искат вот на недоверие към правителството за цялостна политика. "Да искаш вот за цялостна политика на едно правителство, което има едва 100 дни зад гърба си, не е много разумно. А и да не забравяме, че това правителство не можа да реализира достатъчно своята политика, защото решаваше проблеми, заложени от предишното", обясни тя. Манолова подчерта, че кабинетът "Орешарски" се е заел с най-необходимото, за да прокара нужните решения и мерки с цел да осигури нормален живот на хората в държавата, които са били докарани до бедствено положение от предишните управляващи. "Вижда се, че това правителството работи за решаване на проблемите на обикновения човек. Това, което трябва да се подобри е, медийната му активност", заяви Манолова. Тя припомни, че на фона на медийните изяви на предишното правителство, когато министрите не са спирали с медийните си изяви и са били иззели функциите на медиите, анализаторите, говорителите и на водещите, изявите на сегашното са доста по-малко. "Ако обаче се погледне не медийната изява на това правителство, а какво точно е свършило за месеците от неговото съществуване, хората вероятно сами ще стигнат до извода, че това е най-ефективното българско правителство", подчерта Манолова.

Тепърва ще се реши каква да бъде системата за гласуване

Подготвен е изцяло нов изборен кодекс, с който се търсят две цели - чрез законодателни промени да се осигури повече честност на избори, а именно като вотът се отчита правилно, посредством машинно отчитане, чрез изготвяне на бюлетини в БНБ, така че гражданите да бъдат сигурни, че бюлетините са автентични, обясни Манолова. "Това ще се случи, като новите бюлетини ще бъдат номерирани, за да се гарантира автентичността на подадения глас от избирателя, и се сведе до минимум възможността бюлетината да му бъде дадена отвън. На бюлетина ще има номер, ще има и кочан, който ще показва, че съответната бюлетина е автентична", обясни зам.-председателят на НС.

Тепърва ще се реши каква да бъде системата за гласуване, дали да бъде пропорционална система с преференции или смесена система, обясни тя. "Във всички случаи, при подреждането на листите с избиратели промяната ще бъде достатъчно радикална, за да могат хората да гласуват за избрания от тях кандидат. "Преференциалното гласуване, например дава възможност да се избегне "спускането" на кандидати в бюлетината, като избирателят може да избере своя кандидат, който съобразно гласовете за него, да се изкачи по-нагоре в избирателната листа, и да влезе в НС", обясни тя.

По отношение на задължителното гласуване, Манолова обясни, че задължителната му форма не е най-удачна за България. "Не съм убедена че чрез заплаха от санкции, хората ще отидат да гласуват за една или друга партия или един или друг кандидат. Ако политиците и партиите са си взели поука от това, което се случва в страната, е редно да се постараем да издигаме лица, с активни позиции, достатъчно атрактивни, които да накарат хората да упражнят правото си на глас", каза още тя.