Валери Жаблянов: Няма реални аргументи за вот на недоверие

Сеп 18, 2013 Новини БСП 0 1361

Трудно може да се гледа на такъв вот сериозно

Трудно може да се гледа на такъв вот сериозно. По представените досега мотиви, няма реални аргументи за вот на недоверие на правителството. Това заяви в ефира на TV7 народният представител от ПГ на КБ Валери Жаблянов. Той обясни, че ГЕРБ неслучайно прибягва към вот на недоверие на кабинета в момента и това е по-скоро тактическо, политическо оръжие, отколкото реална оценка на това, което е извършила изпълнителната власт за 100 дни. Като причина за това, депутатът изтъкна, че ПП ГЕРБ във вътрешнопартиен план е изправена пред тежка ситуация има и активна извънпарламентарна опозиция. " Всички видяхме, че опитът да се управлява еднолично и силово, доведе до катастрофа", каза още той. Жаблянов изрази мнение, че това е най-бързият вот на недоверие за цялостна политика. Той допълни, че правителството трудно може да бъде оценено и тъй като програмата му е била представена едва преди месец. "Няма как за 2 месеца да бъде изпълнена програма за четиригодишен мандат", добави Жаблянов. По негово мнение, няма и правителство, което да е функционирало в по-ненормална политическа среда, с разнородна парламентарна подкрепа. Той заяви, че всички, които подкрепят парламента, се водят от няколко основни причини.  "Трябва да се промени посоката на развитие на страната, която беше зададена от предишния мандат и да се стабилизират икономиката и финансите на страната след опустошителната политика на Дянков", поясни депутатът.

По думите му, времето, в което кабинетът е управлявал, е толкова малко, че трудно могат да бъдат направени генерални оценки за политиката му. Той коментира, че в рамките на този период, то е направило няколко основни неща. На първо място народният представител посочи направената заявка за проекти за досегашната икономическа и финансова политика на страната.  "Друг въпрос, който беше засегнат със законодателна инициатива на парламента, е ребалансирането на службите за сигурност в България, които в рамките на предишния парламента се бяха превърнали в нещо, надхвърлящо приемливите рамки на конституционната демокрация и станаха заплаха за правата на гражданите", категоричен бе Жаблянов.

Парламентарната подкрепа за правителството е опит за намиране на допирни точки

Жаблянов изрази мнение, че парламентарната подкрепа за това правителство е опит за намиране на общи допирни точки на съгласие, не само в парламента, но и в самото общество, защото "зад партиите, подкрепящи правителството, стоят много избиратели и те отразяват реални обществени настроения в българското общество". По думите му, голяма разделителна линия между лявото и дясното е въпросът за социалната справедливост и именно към това се стреми БСП. "Не само, че представляваме интересите на нашите избиратели, но и на много по-голяма част от българското общество. БСП никога не е изпълнявала интересите само за своите избиратели", заключи Жаблянов.