Димчо Михалевски: Чрез вота на недоверие ГЕРБ спасява себе си

Сеп 18, 2013 Новини БСП 0 1260

Опитвам се да намеря логиката за искане на вот на недоверие

Опитвам се да намеря логиката за искане на вот на недоверие. На 16-та седмица от управлението да искаш вот за цялостна политика, очевидно или не познаваш материята, а не вярвам да е точно така, като ГЕРБ току-що излизат от управлението, или не това е истинският мотив. Това заяви Димчо Михалевски, зам.-председател на ПГ на КБ, в ефира на БТВ. „След 6 седмици предстои дебат по инструмента на всяка политика – бюджета. По тази тема, за отчета на правителството, декларация за приоритетите на България, програмата на правителство, това са теми, по които всяка една партия - и управляваща, и опозиция, може да изкаже своите мнения. Тогава излиза, че този вот не е нужен, защото има къде да се изрази мнение”, добави той. Според Михалевски на ГЕРБ им е нужно действие, защото са отсъствали от парламента и доста са бездействали тези 3 месеца. „Необходима им е вътрешна консолидация. Трябва по някакъв начин да се легитимират. Те спасяват себе си в момента”, поясни той.

По неговите думи партиите имат две основни действия - едното е насочено към полезността на обществото, а другото да спасяват сами себе си. „Това са двете генерални действия, които всяка една партия извършва в определени етапи от своето развитие. Ситуацията сега е различна. За първи път имаме мнозинство, което е изключило партията, която има най-много депутати в парламента. Второ, реакцията на  обществото е много чувствителна към всяко едно действие на управлението”, заяви Михалевски. Той обясни, че икономиката на България е изключително уязвима и стабилността е ключов фактор, защото това означава възможност за привличане на инвестиции, а обратното е пагубно за държавата и всички хора. „Вижте колко е парадоксално. Първите 100 дни на управлението, дори безпристрастно да отбележите какво е свършило то, ще видите, че наистина има много конкретни неща - социалната сфера, подобряване на средата на бизнеса, възстановяване на доверието на институциите. Дали 40 000 семейства, получили допълнително обезщетение, 45 000 семейства на първолаци, 60 000 с допълнително енергийни помощи, 30 000 млади хора, които имат шанс до края на годината да получат работа, са нищо? Това е първа крачка, но това са първите 16 седмици на управлението”, категоричен бе народният представител. Димчо Михалевски съобщи, че вече работи информационна система, в която фирмите могат да видят какво се случва с тяхната единна сметка, „която колегите бяха закрили с едно перде и не се виждаше нищо”. Той обясни, че икономиката вече е задвижена и ще има положителни резултати, а само един от примерите е възстановеното над 1,1 млрд.лв. ДДС. „Но ние изпълняваме бюджета на ГЕРБ, дори с корекцията. И точно в този момент отговорността върху ГЕРБ и БСП, като най-големите политически партии, е ключовата дума „стабилност”. Ние ще клатим ли България, ще клатим ли лодката, ще се упражняваме ли в това какво е бъдещото на нашите две партии, или ще имаме отговорността да стабилизираме държавата и тогава да се състезаваме?”, попита той.

„Ние се опитахме, съзнавайки, че сме правили грешки, да сложим на масата един списък от важни приоритети за държавата. Според мен, това е много важен въпрос, към който всички трябва да подходят отговорно. Отговорът, който получихме е вот на недоверие”, заяви депутатът.