Борислав Гуцанов: Пътят е на съгласието, не на конфронтацията

Сеп 17, 2013 Новини БСП 0 1071

Ситуацията е абсурдна

Ситуацията е абсурдна. Ние искаме съгласие, внасяме декларация  с приоритети за страната, а колегите от ГЕРБ искат вот на недоверие - най-малкото е нелепо. Това заяви Борислав Гуцанов, народен представител от ПГ на КБ, в предаването „Референдум” на БНТ. „След като два месеца не си бил в пленарна зала, след като виждаш реалната ситуация и как този кабинет се стреми по всякакъв начин да измъкне държавата от това положение, в което тя попадна след тежко управление, ти да внасяш вот на недоверие. Хората искат повишаване на доходите, нормален начин на живот, а не политическо боричкане”, допълни той.  Гуцанов съобщи и, че това е причината на 23-ти септември във Варна да организира среща с представители от този и три парламента назад, за да бъдат дискутирани вечните приоритети на града и да бъде начертан план за неговото развитие. „Смятам, че това е пътят – на съгласието, а не на конфронтацията”, заяви той.  Важният въпрос, според него, е да се проведе дебат какво е необходимо да се направи за икономиката и хората да живеят по-добре. Народният представител от КБ припомни, че предходното правителство четири години не е увеличило пенсиите и не е направило нито една социална стъпка, а са смачкали бизнеса с полицейски действия и репресии. „Нека да вървим към този консенсус, който е толкова необходим и към тази икономика, без която не могат да се вдигнат доходите на хората и да се открият нови работни места”, каза още той.

По неговите думи, въпросите за повишаване на доходите, изборното законодателство и енергетиката са засегнати сериозно в работата на това правителство. Гуцанов обясни, че в рамките на тези три месеца е започнала ускорена работа по повишаване на доходите, има ясна промяна в социалната област, „нещо, което никой от кабинета на ГЕРБ не го направи, дори не го помисли”. Той засегна и темата за изборното законодателство и припомни, че за този период са направени 8 разширени срещи с всички, които са искали да присъстват. „Ако не са били там, те не са искали да участват. Стигна се един нов Изборен кодекс, готов за обсъждане”, заяви той. Борислав Гуцанов не пропусна да отбележи и едно от първите решения на НС – проблемите в енергетиката, „защото ако не се беше направила тази промяна в закона, сега най-вероятно около 40% щеше да е по-скъп тока”. Той е категоричен, че и по трите точки, които са определили хората като най-важни, има действия от страна на правителството.  „Повишиха ли се обезщетенията за  отглеждане на дете от 1 до 2 години от 240лв. на 310 лв?. Хората, които вече имат достъп до енергийни помощи, са с 60 000 повече. Не са ли реални промени само за 3 месеца работа?”, попита Гуцанов.

„Надявам се действително да започнем да обсъждаме тази декларация за национален консенсус. Тя е началото на нова икономика, нови отношения, нов Изборен кодекс и на всичко, с което можем да покажем, че сме на друго ниво. Стига толкова конфронтации и омраза”, заяви той. „Аз ще бъда най-щастливият човек, ако две трети от българските граждани виждат разбирателството, консенсуса между партиите и НПО и ако има определени основни приоритети на тази държава и те да бъдат следвани, независимо коя партия управлява. Тогава други ще бъдат и доходите, и отношения вътре в държавата и семействата. Друг ще бъде начинът на живот”, заключи Борислав Гуцанов.