Изказване на председателя на ПГ на КБ Сергей Станишев

Сеп 19, 2013 Новини БСП 0 827

Има символика в това, че днес едновременно, в един и същи ден, разглеждахме Декларация на НС за националните приоритети и Отчета на правителството на г-н Орешарски за първите 100 дни

Има символика в това, че днес едновременно, в един и същи ден, разглеждахме Декларация на НС за националните приоритети и Отчета на правителството на г-н Орешарски за първите 100 дни. Искам да изразя дълбоко съжаление, че парламентарната група на ГЕРБ, най-голямата парламентарна група, свенливо бойкотира това усилие на парламента. Направиха го, превръщайки дебатите в една махленска дискусия, но дори и не посмяха да гласуват против, защото беше признато, че тези проблеми, които са ясно посочени в декларацията, както и приоритетите, са широко консенсусни в българското общество и дават добра рамка за работата на парламента за следващите месеци и години, за да може хората да търсят отчет от този парламент и това правителство. Видях реакцията и на лидера на най-голямата парламентарна група, който по традиция не присъства в НС, който посочи, че тази декларация приличала на „Комунистически манифест”. Знам, че г-н Борисов е бил член на БКП, при това много ревностен. Затова напусна и Министерството на вътрешните работи. Очевидно той е останал във времето на „Комунистически манифест”, както и реакцията, за съжаление, шумната реакция на ГЕРБ след представянето на отчета от мин.-председателя, говори за това, че залповете на Аврора отекват в душите и сърцата на представителите на тази партия.

Преди да говоря по конкретния отчет на правителството, искам да кажа какво завари правителството на Пламен Орешарски - една разградена държава. Това е най-големият проблем на страната. Една държава, която се управляваше от екрана на телевизора с много фанфари, фойерверки, но това беше една лъжлива видимост. Истинското управление беше задкулисно, но то излиза наяве. Всички хора чуха как бившият министър-председател е кадрувал в съдебната система, което е в нарушение на Конституцията. Всички вече знаят за прословутото тефтерче на Златанов. Една еманация на управлението на ГЕРБ. Една от първостепенните задачи на правителството на Орешарски беше да започне този процес на отърсване от подобен модел на управление. Едно от постиженията е преодоляването на страха. Днес никой не се страхува да протестира, да изразява различно мнение и не го грози репресия или преследване за различна гледна точка. Това е една голяма стъпка напред, която се усеща от хората, бизнеса и цялото ни общество. Без нормална демократична среда не могат да се правят нито реформи, нито последователна  политика. Това може би е едно от основните постижения на кабинета „Орешарски”, като стил на поведение, което намира отражение и в съвсем конкретни мерки. Искам да подчертая, че имаме правителство, което е може би най-образованото от всички правителства през всички последни мандати – с четирима професори в състава на МС, 6-ма доценти.  И това е голяма разлика с кадровия подход на г-н Борисов, който търсеше министрите по кръстовищата или вадеше тежка артилерия, която е тежка само  в приказките, но не и в действията. Имаме кабинет, който коренно се различава от кабинета на Борисов. Не кабинет на думите и шумните обещания, а на конкретните действия в тези 100 дни.

Искам да посоча някои конкретни действия, които заслужават положителна оценка и адмирации. Г-н Орешарски, като бивш финансов министър, винаги е отстоявал държавата да бъде предсказуема към своите граждани и бизнеса. Започна и процес на възстановяване на тази предсказуемост, чрез връщане на ДДС. Само за юли е намаляла с 10% фирмената задлъжнялост, чрез започване на изплащане на задълженията, които бяха протакани с години и доведоха до фалита на стотици фирми и десети хиляди безработни. Оздравяване на тази среда е жизнено необходима за развитието на икономическия растеж и работните места. Наред с това, правителството за 100 дни, прие един пакет от близо 100 мерки, облекчаващи административната тежест върху бизнеса, премахваща оковите и рекета, който беше налаган чрез администрацията върху българския бизнес от предишното правителство. Всички в икономиката знаят как и защо се правеше, в угода на един малък кръг от икономически интереси, пряко обвързани с властта. Тази промяна е изключително положителна и дава шансове за развитие.

Приветствам също така подготовката на промените в Закона за обществените поръчки, защото това е важна стъпка за прозрачност в използването на публичните средства и шанс за малкия и среден бизнес. Като представител на левицата, не мога да не подкрепя, че започва процес на оздравяване на държавните предприятия. Те бяха приватизирани или планирани за приватизиране от правителството на Борисов. И остатъчните дялове на ЕРП-тата, с огромен ущърб от стотици милиони за държавата и намерението да се приватизира БДЖ, и приватизацията на „Булгартабак”. Това са ваши постижения. Правителството на г-н Орешарски спря приватизацията на БДЖ и започна процес на оздравяване и на ВМЗ-Сопот, с изплащане на заплатите на работниците и на редица други предприятия. В това число оздравяване на „Български пощи” и БДЖ. Това е процес, който трябва да бъде последователен.

Като представител на левицата, също така, оценявам положително първите социални стъпки. И това не са празни думи. Ако са празни защо не го направите вие, а четири години замразихте всички социални плащания? Това е факт. Сега, целенасочено, за кратко време се вдигнаха парите за отглеждане на дете до 2 години, това пряко засяга 40 000 български семейства. Увеличиха се значително помощите за първокласници от 150 лв. на 250 лв. и това засяга 45 000 семейства. 40 млн. лв. допълнително се осигуриха за социални плащания, за хората с увреждания. Защо не ги разчетохте във вашия бюджет, като сте толкова социално ангажирани? С 40 млн. лв. се увеличиха парите за ваучерите за българските работници. Всичко това и много други неща, конкретни, с финансови ангажименти от държавата, беше направено от това правителство.

Знам, че към всяко правителство може да има критики и повече очаквания. Коалиция за България оценява положително тези 100 дни, като първи стъпки. Посоката трябва да бъде същата, но много по-решителна за промяната, заради която беше избрано това правителство - за оздравяване на държавата, на институциите, за подкрепата на българския малък и среден бизнес, борба с монополите. И тук очакваме цялото законодателство, което да направи този процес ясен и необратим, с подкрепа на българските производители, за създаване на нови работни места. И още един важен момент. Искаме да видим след тези първи 100 дни, това е заявено ясно като воля на правителството, едно правителство на реформите. ГЕРБ имаше уникален шанс, гигантска подкрепа в парламента, да направи реформи. Нищо не направи. И това не е моя констатация, а на ЕК в оценката на това, което предложихте, като споразумение с ЕС за следващия програмен период. Това трябва да бъде променено. Знам, че е подготвена стратегия в здравеопазването, работи се по нова енергийна стратегия.  Трябва цялостна политика и това е основната препоръка, която правим със социална ангажираност, с подкрепа на бизнеса, с прозрачни и отчетни пред българското общество институции. Това е основната препоръка към правителството и колкото и да викате, толкова по-малко се чува гласа ви, защото хората се умориха от викове, вувузели, от 4 години диктат, а те искат диалог. Който е способен да го води, ще бъде печеливш, политически. Очевидно нямате такова желание.